Būkime atvirti – vienos rimtos priežasties taip radikaliai protestuoti nėra.

Praėjusioje kadencijoje irgi buvo nesėkmingų interpeliacijų ministrams, valdančioji dauguma irgi atmetinėjo siūlymą mažinti mokesčius maistui, buvo siūlymų trauktis ir Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, tuometė opozicija reikalavo daugiau pinigų skirti įvairioms kompensacijoms skurdžiausiai gyvenantiems.

Bet tuomečiai valdantieji visko skyrė tiek, kiek galėjo, gelbėjo ministrus, o vėliau pasikeisdami su opozicija gelbėjo ir Seimo pirmininką.

Ir ką? Ar tuometė opozicija trankė durimis ir lėkė užsidaryti į vonios kambarį paverkti?

Demokratija stipri savo taisyklėmis, kurių laikytis reikalaujama visų. Seimo Statutas – irgi taisyklių rinkinys. Taip, valdantieji turi savo gretose taisyklių žinovų, tuo galbūt naudojasi, bet opozicija irgi ne pūkuotas meškutis. Tad kas nutiko, kad vos prasidėjus pavasariui, atmosfera Seime taip sparčiai ėmė kaisti?

Balandžio ir gegužės mėnesiais staiga aktyviau ėmė reikštis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas Ramūnas Karbauskis. Pamenate, kaip daug kam netikėtai, net nustebindamas ir savo frakciją Seime, šios partijos pirmininkas pareiškė, kad nepasirašys nei gynybos, nei užsienio politikos partijų susitarimo?

Šios partijos atstovai dirbo darbo grupėje, teikė pasiūlymus, į juos buvo atsižvelgta, jie džiaugėsi, vėl derino tekstą, jau norėjo pasirašyti, ir tik – pyst, per vieną dieną R. Karbauskis net saviškių neįspėjęs visus susitarimus išmetė į šiukšlių dėžę.

Tuomet R. Karbauskis liepė savo frakcijai Seime rengti interpeliaciją žemės ūkio ministrui Kęstučiui Navickui. Nes ministras kažkur leptelėjo, kad didieji žemės valdytojai sulauks mažiau dėmesio ir dabar daugiau bus remiami vidutiniai ir smulkūs ūkiai.

Tačiau pats R. Karbauskis apie interpeliaciją viešai nekalba, tikriausiai bijo kaltinimo interesų supainiojimu, nors parašus po interpeliacijos tekstu Seime rinko būtent jo partijos eiliniai. Tik priminsiu, kad be šio turtingo ir įtakingo žmogaus pritarimo ar patarimo šioje partijoje nieko nevyksta.

Dabar pasakysiu, kodėl būtent prasidėjus pavasariui R. Karbauskis staiga taip suaktyvėjo. Staiga vėl užkliuvo partnerystė, narkotikų dekriminalizavimas, prof. V. Landsbergis, tuo pačiu į miltus sumalė visus valstybei svarbius susitarimus, jo frakcijai nebeįtiko žemės ūkio ministras ir net Seimo pirmininkė.

Šių metų kovo 23 dieną Vilniaus administracinis teismas atmetė šiam politikui priklausančio „Agrokoncerno“ skundą dėl Muitinės departamento sprendimo išieškoti daugiau nei 2 milijonus eurų antidempingo mokesčio už trąšų importą ir skirti 370 tūkst. eurų baudą.

Dar vienoje panašioje „Agrokoncerno“ byloje teismas galutinį sprendimą yra priėmęs praėjusių metų lapkritį, tik sumos joje yra kur kas mažesnės.

Dar praėjusioje Seimo kadencijoje trąšų importo peripetijas ištirti prašė Seimo nariai iš TS-LKD frakcijos, šį klausimą nagrinėjo ir neformali Seimo narių grupė, nes formalios komisijos sudarymą R. Karbauskio nurodymu blokavo valstiečių frakcija. Tuomet toje neformalioje grupėje ir aš dirbau, aiškinomės trąšų importo istorijas, taisykles ir matėme daug spragų.

Konservatorių aktyvumas šioje istorijoje, patiems tiriant ir prašant valstybės institucijas įsikišti, buvo akivaizdus. Tačiau tokio rezultato ir aš nesitikėjau, bet taip jau išėjo, kad R. Karbauskio įmonei gali tekti papildyti valstybės biudžetą beveik pustrečio milijono eurų.

Manote, kad R. Karbauskis tai pamiršo? Manote, nesistengs keršyti?

Kai praėjusioje kadencijoje sakiau, kad po mitinge pasakytos garsios V. Pranckiečio frazės, jog jam gėda dėl Gretos, Seimo pirmininkas bus trypiamas taip, kaip iki tol niekas nebuvo trypiamas, netikėjo nei žiniasklaida, nei mano kolegos.

Tačiau vėliau dalį kadenciją stebėjome, kaip R. Karbauskis sugeba užsiundyti ant buvusio savo dėstytojo ir profesoriaus visą armiją orkų, o pats likti lyg niekuo dėtas. Tik dėl to, kad kažkas įžeidė jo moterį.

Arba buvęs ministras Rokas Masiulis, išdrįsęs laikytis įstatymų ir atleidęs iš valstybinio Klaipėdos jūrų uosto vadovo pareigų valstiečių lyderio favoritą. Visi buvome verčiami tiesioginiame eteryje stebėti sąžiningo žmogaus persekiojimo realybės šou.

Esu tikras, kad LVŽS frakcija Seime gavo užduoti sukelti triukšmą dėl neatstatydinto ir jam neįtikusio žemės ūkio ministro. Įžeista moteris ar pustrečio milijono eurų – rimtas argumentas vėl kilti į kovą. Ne tik dėl ministro, čia daugiau pretekstas, o dėl to, kad kažkas reikalavo ištirti jo trąšas, kad galbūt neteks milijonų ir bus esą pažemintas.

Pradžioje daugelis Seimo protestuotojų sakė net nesuprantantys, kodėl išėjo, nes opozicijoje buvo sukeltas neaiškus alasas, kažkas pamojo ranka ir jie išėjo.

Vėliau sakė greit grįšime, tačiau „valstiečių“ radikalūs reikalavimai viską pakreipė į aklavietę. Visi lyg ir supranta, kad net nėra vieno rimto reikalavimo valdantiesiems, yra tik nereikšmingų reikalavimų, kuriuos nesunkiai galima išspręsti teikiant pasiūlymus, mišrainė.

Man tik iki šiol neaišku, kodėl toje R. Karbauskio keršto konservatoriams akcijoje, nors ir netiesiogiai ir tikriausiai to nesuprasdami, dalyvauja socialdemokratai Gintautas Paluckas, Algirdas Sysas ar demokratų lyderis Saulius Skvernelis?

O ir kam keršijama? Konservatoriai tik paprašė ištirti trąšų gabenimo peripetijas, o sprendimus juk priėmė jau Muitinės departamentas, teismai. Vadinasi, yra keršijama ne konservatoriams, o valstybei.

Opozicinės partijos kelia ultimatumą R. Karbauskiui, reikalaudamos nuolaidų renkant opozicijos lyderį, galbūt tikisi nuolaidų už „valstiečių“ reikalavimų valdantiesiems paramą, tačiau nuolaidų jie tikrai nesulauks. R. Karbauskis mano, kad tik jis turi teisę paskirti opozicijos lyderį ir kitaip nebus.

Daug ką sakantis dalykas – dėl opozicijos lyderio socialdemokratai ar darbiečiai tariasi ne su LVŽS frakcija, ji lyg tuščia vieta, o su R. Karbauskiu. Tai irgi patvirtina, iš kur vėjai pučia.

Sveiki atvykę į dar vieną chaoso laikotarpį. Kai kas galbūt norėtų iš jo trauktis ir grįžti į posėdžių salę, tačiau puikiai supranta, kad tą pačią dieną R. Karbauskis juos apkaltins bendradarbiavimu su liberalais ir konservatoriais. Ir toks tekstas tikrai pasirodys.

Kai leidi save prisirišti kad ir labai ilga virvele, vėliau imi jausti, kad toji virvelė vis trumpėja, tuomet darosi baugu priimti savarankišką sprendimą.

Todėl toje situacijoje peršasi išvada, kad šią politinę krizę gali išspręsti vienas žmogus, jeigu duotų nurodymą savo frakcijai Seime atsisakyti radikalių reikalavimų ir savo kolegoms opozicijoje, ir valdantiesiems, ir paragintų grįžti į Seimo posėdžių salę.

Demokratų lyderis S. Skvernelis teisus, teigdamas, kad valdantieji be opozicijos jau nesugeba net dienotvarkės pasitvirtinti. Privalo sugebėti, jeigu tikrai yra valdančioji dauguma, nes priešingu atveju daug su įvairiais rinkimais ir savivalda susijusių įstatymų tiesiog nebus priimti ir tuomet turėtume pratęsti pavasario sesiją arba atidėti kai kurias politines reformas.