Kai kas pasakys, kad tų lūžių buvo lygiai vienas. Tiesiog lūžo stuburas. O be stuburo neveikia niekas – nei rankytės, nei kojytės. Liko tik liežuvis. Juo malti europiečiai moka ypatingai gerai, o kadangi kalbų yra daug, tai malti galima ilgai.

Sprendžiant iš to, kaip buvo garsiai ir piktai reaguojama, kokiais pareiškimais svaidėsi mūsų kontinento vedliai, reikia manyti, kad Vakarams tiek kartų atsivėrė akys, jog per 107 dienas tos akys jau seniai turėjo iššokt iš akiduobių.

Kai kas pasakys, kad tų lūžių buvo labai daug. Sprendžiant iš to, kaip buvo garsiai ir piktai reaguojama, kokiais pareiškimais svaidėsi mūsų kontinento vedliai, reikia manyti, kad Vakarams tiek kartų atsivėrė akys, jog per 107 dienas tos akys jau seniai turėjo iššokt iš akiduobių. Gal todėl iš pradžių jie dar nematė, o dabar jau nemato. Sveiku protu nesuvokiama, kokių dar įrodymų reikia, kad kažkas pasikeistų.

Jeigu nereaguojama adekvačiai net tada, kai viskas aišku net ketvirtokui, natūralu, kad vis daugiau žmonių įtaria klastą. Kai Vilniaus pavežėjai vis dažniau išreiškia savo tvirtą įsitikinimą, kad viskas tarp Vakarų ir Maskvos buvo sutarta iš pat pradžių, tuomet tikrai žinai, kad tikėtis kažko gero yra, kaip toj dainoj sako, „tuščia viltis“. Tad galimai lūžių įvyko lygiai nulis. Galbūt viskas tiesiog vyksta pagal planą.

Su vienu Vilniaus pavežėju, kuris mane vežė praeitą savaitę į LOGIN konferenciją, mes aptarėme tarpinius karo rezultatus. Inovacijų festivalis sutraukia milžinišką minią dalyvių, kamščiai dideli, smarkus lietus, kelionė ilga, pokalbis – išsamus. Jūsų dėmesiui – svarbiausios ištraukos. Kas laimėjo? Kas pralaimėjo? Kas toliau?

Pirmiausia, akivaizdu, kad laimėjo Suomija ir Švedija. Joms motyvacijos bei idealią progą pamiršti neutralumą, aišku, suteikė Rusijos žiaurumas. Užtat Ukraina užtikrins, kad jų stojimui Rusija per daug neprieštaraus. Kodėl? Anot mano pavežėjo, taip yra sutarta. Švedija ir Suomija Rusijai grėsmės nekelia ir nekels. Rusija tai žino. Mainais į Švedijos ir Suomijos narystę, Rusijai toliau leista naikinti Ukrainą. Ne aš taip sakau! Aš – ne analitikas. Pavežėjas išskaičiavo.

Anot mano pašnekovo, Europos senbuvėms nereikalinga nei stipri Ukraina, nei stipri Lenkija. „Kam Vokietijai ar Prancūzijai dar viena Vokietija ar Prancūzija pašonėje? Karas – lengviausias būdas užtikrinti, kad jos nesustiprėtų.“

Kas karą pralaimėjo? Anot pavežėjo, karą pralaimėjo Lenkija, Baltijos Šalys, Slovakija, Čekija ir kitos didžiausios Ukrainos draugės. „Kodėl?!“, paklausiau aš, įniršęs it lenkų futbolo chuliganas. Pavežėjas paaiškino, kad mes tiesiog labai pavargom. „Kitoms šalims taip nerūpi ir jų žmonės apie tai net negalvoja. Mes morališkai laimim. Bet kai viskas baigsis tuščiu susitarimu, mes būsime pavargę ir žinosime, kad nieko nepasiekėm. O tada ateis ir mūsų eilė laikyti frontą.“ Anot mano pašnekovo, Europos senbuvėms nereikalinga nei stipri Ukraina, nei stipri Lenkija. „Kam Vokietijai ar Prancūzijai dar viena Vokietija ar Prancūzija pašonėje? Karas – lengviausias būdas užtikrinti, kad jos nesustiprėtų.“

Ties Vilkpedės žiedu, paklausiau esminio klausimo: „o kaip dėl Ukrainos ir Rusijos?“. Pavežėjas atsakė, kad abi saviems pasakys, kad laimėjo, bet tiesa bus tokia, kad „sulošė lygiom“. „Ką tai reiškia?“, paklausiau. „Tai reiškia, kad bus atsakomosios rungtynės“. Sumokėjau 7.60 ir nuėjau kalbinti Pernillos Sjoholm – merginos, kuriai šitos problemos yra tokios tolimos, kad net nemokėčiau paaiškinti.

Atsigavęs po inovacijų festivalio, pradėjau galvoti apie tai, ką kalbėjo pavežėjas. Pamaniau, kad su juo sunku nesutikti.

Joe Rogan vienoje iš savo tinklalaidžių kalbino buvusį CŽV agentą, kuris išsakė savo nuomonę apie tai, ko siekė ir siekia Putinas – senų įtakos zonų Europoje grąžinimo. Vovanas, beje, šito niekada neslėpė. Iš dalies jis savo tikslą jau pasiekė. Akivaizdu, kad į tai, kas vyksta mūsų regione Europos Vakarai paprasčiausiai nesikiša (jau daugiau negu ketvirtį metų). Tai reiškia, kad mes – Lietuva, Lenkija, Slovakija, Čekija, Ukraina – esame iš esmės palikti vieni. Ar pakaks jėgų – velnias žino (ir JAV).

Putinas netgi pasiekė daugiau negu galbūt planavo. Dabar, kai grūdų teroras užtikrins dar sunkesnę padėtį skurdžiose šalyse, iš ten bėgs dar daugiau žmonių. Visi jie atsidurs Vakarų Europoje. O pabėgėlių embargo nei Scholzas, nei Macronas tikrai neįves. Nes juk reikia, taip sakant, išsaugoti veidą, parodyti europietiškumą. Taip netikėtai (o gal visai planuotai) įvyko Putino įtakos zonos plėtra. Dabar ne tik mums grasina, bet ir tiems, su kuriais buvo sutaręs, kad negrasins.

O ar išsaugos veidą Rusija, kaip norėjo Macronas? Aišku, kad taip.

Prieš Vakarų politikus ji išsaugos savo įprastą veidą – ji ir toliau bus korumpuota, savo piliečius skurdinanti baba, pumpuojanti dujas Vakarų pramonei. Klysta tie, kurie mano, kad Vakarai nori reformuotos, adekvačios Rusijos.

Prieš Vakarų politikus ji išsaugos savo įprastą veidą – ji ir toliau bus korumpuota, savo piliečius skurdinanti baba, pumpuojanti dujas Vakarų pramonei. Klysta tie, kurie mano, kad Vakarai nori reformuotos, adekvačios Rusijos. Vakarams atsilikusi Rusija niekuo negresia. Ji turi likti kleptokratinė, nes tuomet – kaip bebūtų keista – bus mažiau pavojinga (net su Ukraina tik „lygiom sulošė“, kaip sakė Priuso vairuotojas). Prieš mus ji taip pat išsaugos savo veidą – girtą, piktą, raudoną, besikeikiantį, meluojantį, smirdantį snukį.

Šis karas nėra laimėtas ir nebus laimėtas taip, kaip mes to norėtume, taip, kaip būtų teisinga (tiesiog teisybės nėra). Todėl Putino (ir to, kuris ateis po jo) Rusija tikės, kad ji jį laimėjo. Tiksliau – laimėjo šią karo atkarpą. Tai, kas vyksta dabar, nėra naujas karas. Tai karo tęsinys, mat Rusija kariauja nuolat. Kai virš taikių gyventojų neskraido iskanderai ir nelyja gradais, Rusija viso labo persigrupuoja. Todėl mums šis karas niekada nesibaigs. O kai persigrupuos, bus žaidžiamos atsakomos rungtynės. Nauja atkarpa. Gal ir mes sudalyvausim.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)