Mane nustebino Jūsų frazė „kalbininkams užkliūva verslo įmonių pavadinimai ir Komisija uoliai gina savo pozicijas teismuose“. Gal galite patikslinti, kokie pavadinimai užkliūva? Ar Komisija kur nors nusižengė įstatymui? Jei nusižengė, pasakykite kur. Jei nenusižengė, frazė su žodžiu „užkliūva“ labai jau primena nepagrįstą priekaištą... Komisija vykdo įstatymus, kuriuos priimate Jūs, Seimo nariai. „Dura lex, sed lex“, manau, tą gerai žinote.

Būčiau Jums nepaprastai dėkingas! Juk Jūs išgelbėtumėte Komisiją nuo laiko švaistymo teismuose, kurie yra tokie „slapti“, kad apie juos nieko nežino net Komisijos pirmininkas.

Dar labiau nustebau sužinojęs, kad Komisija uoliai gina savo pozicijas teismuose. Ne tik nustebau, bet ir nejaukiai pasijutau. Kaip čia aš, Komisijos pirmininkas, nežinau nė apie vieną teismą su kokiomis nors verslo įmonėmis? Gal Komisijos sekretoriatas slepia nuo manęs informaciją? Tikiuosi, suteiksite man informacijos bent apie vieną teismą, kuriame „Komisija uoliai gina savo pozicijas“. Būčiau Jums nepaprastai dėkingas! Juk Jūs išgelbėtumėte Komisiją nuo laiko švaistymo teismuose, kurie yra tokie „slapti“, kad apie juos nieko nežino net Komisijos pirmininkas.

O gal Jūs painiojate institucijas? Gal teismų slenksčius mina kas nors kitas, o Jums tik atrodo, kad juos mina Komisija. Bet ne, negali būti, kad Seimo narė neskirtų institucijų, kurių veiklą apibrėžia konkretūs įstatymai. Juk jei neskirtų, nerašytų. Ar vis tiek rašytų?

Rašote, kad „Komisijos aktyvumo ir kalbos specialistų bendradarbiavimo su ekspertais išties labai pasigendama sveikatos, ypač – psichikos sveikatos srityse“. Negaliu sutikti. Kalbos komisija dirba ne viena, bendradarbiauja su ekspertais. Čia veikia kelios pakomisės, kuriose nagrinėjami kalbos technologijų, gramatikos, tarties, žodyno, terminologijos ir kiti klausimai. Terminologijos pakomisė aktyviai bendradarbiauja su ministerijose ir kitose valstybės institucijoje sudarytomis terminijos komisijomis, aptaria ir aprobuoja terminus. Kaip tik nuo kiekvienos srities specialistų labiausiai priklauso, kokia terminija bus jų srityje. Bendradarbiavimas su valstybės institucijomis yra intensyviausias (beje, Sveikatos apsaugos ministerijos terminijos komisija yra viena iš aktyviausių), bet Komisija niekada neatsisako pakonsultuoti ir verslo subjektų, jei jiems kyla kalbos klausimų.

Kalbos komisija dirba ne viena, bendradarbiauja su ekspertais. Čia veikia kelios pakomisės, kuriose nagrinėjami kalbos technologijų, gramatikos, tarties, žodyno, terminologijos ir kiti klausimai.

Žinoma, du žodžiai labai svarbu. Tarptautiniai žodžiai (narkomanija ir alkoholizmas) jau seniai yra mūsų kalboje. Gal Jums nepatiko Komisijos atsakymas į paklausimą dėl jų? Ieškokime geresnių variantų, bet kalbėti realybės neatitinkančiais faktais, kai nėra argumentų... Ar kai tiesiog nepatinka atsakymas... Hm... Ką gi, akivaizdu, kad mūsų demokratijai dar reikia bręsti. Visiems. Kartu.

O bręsdami pabandykime kartu ką nors nuveikti kalbos labui. Pavyzdžiui, kartu kurkime naują, modernų Konstitucinį lietuvių kalbos įstatymą, kurį Seimas galėtų priimti. Arba kartu budėkime užkirsdami kai kurių ministerijų bandymus menkinti valstybinį lietuvių kalbos statusą. Darbo tikrai netrūksta!

Kadangi antrą kartą paminite, jog „Kalbos komisija kol kas užimta bylinėjimusi su verslo įmonėmis“, aš dar kartą prašau man suteikti informacijos apie tą bylinėjimąsi, nes nė vienos bylos tiesiog nežinau. Mano duomenimis, Komisija su verslininkais nesibylinėja ir tikrai nemato reikalo tą daryti. Atvirkščiai, Komisija gražiai bendradarbiauja su verslo struktūromis, tą įrodys ir gegužės 25 dieną vyksiantis kalbos forumas. Kviečiu prisijungti!

Visada galima pasikalbėti, pasiaiškinti. Kalbantis randasi geriausi sprendimai. Tam ir yra demokratija. Ir tai tikrai geriau nei net nepasiaiškinus priekaištauti nežinia kam nežinia dėl ko.

Suteiksiu ir informaciją, kurios Jums trūksta. Jūs rašote, kad, nors Komisijos veikla apima kalbos kultūros, taisyklingumo klausimus, išvadų dėl teisės aktų kalbos teikimą, mūsų pastangų nepastebite. Tad informuoju, kad viską apie VLKK veiklą ir pastangas Jūs, Seimo narė, galėjote rasti VLKK 2021 metų ataskaitoje, kuri kovo 23 dieną buvo apsvarstyta Seimo Švietimo ir mokslo komitete. Ten ją galite rasti ir dabar, bet aš, vertindamas ypatingą Jūsų rūpinimąsi valstybine kalba, atsiunčiau ją Jums asmeniškai. Jei kils papildomų klausimų – kreipkitės. Visada galima pasikalbėti, pasiaiškinti. Kalbantis randasi geriausi sprendimai. Tam ir yra demokratija. Ir tai tikrai geriau nei net nepasiaiškinus priekaištauti nežinia kam nežinia dėl ko.

Linkiu Jums darbingos Europos psichikos sveikatos savaitės. Visada Jūsų paslaugoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)