Veisėjų sąrašas – visuomenės klaidinimas

Kiekvienas asmuo, norintis užsiimti gyvūnų augintinių veisimu, privalo užsiregistruoti Valstybinės maisto ir veterinarijos (VMVT) gyvūnų augintinių veisėjų registre. Norint registruoti tokią veiklą, reikia labai nedaug: nurodyti veisimui naudojamų gyvūnų augintinių rūšį, veislę ir skaičių, numatomą gyvūnų vadų skaičių per metus, laikymo vietą ir kitas technines detales.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad asmuo, norintis užsiimti versliniu gyvūnų augintinių veisimu, neturi niekaip įrodyti savo gebėjimų ir galimybių užtikrinti gyvūnų gerovės standartus gyvūnų laikymo vietoje, taip pat nereikia pateikti veisimui naudojamų gyvūnų kilmės dokumentų. Todėl, jei turite porą (o gal ir keliasdešimt) šunų ar kačių ir butą – kad ir šiandien galite užsiregistruoti gyvūnų augintinių veisėjų registre ir tapti pilnateisiu „veisėju“.

Tai, kad neegzistuoja praktiškai jokie reikalavimai asmenims, norintiems veisti augintinius, sukuria absurdišką situaciją: šiuo metu VMVT administruojamame registre yra užsiregistravę daugiau nei 2 tūkst. asmenų, kurie save oficialiai gali vadinti veisėjais. Prieš daugiau nei metus – 2021 m. vasarį – šis skaičius buvo perpus mažesnis ir tik šiek tiek viršijo 1 tūkst. Tai reiškia, kad veisėjų skaičius auga kaip ant mielių ir per metus padvigubėjo. Tačiau šis sąrašas – visiška iliuzija.

Geriau panagrinėjus, kas jame slepiasi, akivaizdu, kad iki tikrų veisėjų didžiajai daugumai asmenų dar labai toli. Štai, pavyzdžiui, sąraše galime rasti „veisėjų“, kurie augintinių veisimui naudoja daugiau nei 100 gyvūnų; tokių, kurie atvirai deklaruoja, kad veisimui naudoja mišrūnus; tokių, kurie pardavinėja išveistus gyvūnų jauniklius skelbimuose be kilmės dokumentų.

Akivaizdu, kad šis sąrašas paprasčiausiai klaidina visuomenę. Tai, kad asmuo jame užsiregistruoja, tikrai nereiškia, kad jis yra veisėjas. Absoliučiai didžioji dauguma sąraše užsiregistravusių asmenų – daugintojai, kurie sėkmingai daugina negrynaveislius gyvūnus, turinčius didesnę įvairių ligų riziką, už didelę kainą.

Veisėjas ar daugintojas – ar žinote, su kuo susidūrėte?

Tad kaip žinoti, kas yra tikras veisėjas? Veisėjai gali užtikrinti gyvūno veislės grynumą, patvirtina tai kilmės dokumentais ir savo veiklą vykdo remdamiesi aukščiausiais gyvūnų gerovės standartais. Veisėjai kaupia žinias apie veisiamų gyvūnų veislę, turi biologijos, kinologijos, genetikos ir kitų žinių, nuolat dalyvauja įvairiose parodose bei kituose svarbiuose renginiuose.

Veisėjų skelbimų greičiausiai nerasite internete, nepamatysite, kad jie veisimui naudoja dešimtis skirtingų veislių šunų. Veisėjai domisi, kokiu tikslu perkate augintinį, kiek laiko per dieną jam galėsite skirti, kur augs gyvūnas, kokių kitų augintinių turite, ar namie yra mažų vaikų ir kt. Veisėjai turi daug klausimų potencialiam šeimininkui ir apskritai nebūtinai sutinka parduoti gyvūnus.

Daugintojai – visiška priešingybė. Jie paprastai sako, kad kilmės dokumentai brangiai kainuoja ir yra reikalingi tik parodoms. Daugintojų skelbimus aptiksite internete, jie vengs jus įsileisti į vietą, kur jaunikliai laikomi, siūlys susitikti ir perduoti naująjį augintinį degalinėje, stovėjimo aikštelėje ar kitoje neutralioje vietoje. Jei įsigytam augintiniui kils sveikatos problemų, daugintojai ignoruos jūsų skambučius, nepaisant to, kad už augintinį sumokėjote didžiulę sumą. Tikėtina, kad daugintojo, įsigiję augintinį, daugiau taip niekada ir nebepamatysite, kad ir kaip bandytumėte susisiekti.

Kilmės dokumentai – ne tik parodoms

Jei galvojate, kad gyvūnas be kilmės dokumentų – maža problema, pagalvokite dar kartą. Kilmės dokumentai nėra reikalingi tik parodoms, kad ir kaip dažnai galite šį argumentą išgirsti. Dokumentas visų pirma įrodo, kad gyvūnas užaugs tokios veislės, kokia jums yra žadama. Tačiau lygiai taip pat svarbu, kad kilmės dokumentai – vienintelis būdas tvirtai įsitikinti, kad perkamo gyvūno tėvai buvo sveiki. Sveikatos sutrikimų turinčių gyvūnų augintinių neleidžiama veisti. Todėl yra kur kas mažesnė tikimybė, kad iš tikro veisėjo įsigytas augintinis turės įgimtų genetinių ligų ar kitų sudėtingų sveikatos sutrikimų.

Todėl prieš įsigydamas ar įsigydama augintinį dar kartą gerai pagalvokite – daugintojas už didelę kainą jums gali įteikti ne tik naują augintinį, bet ir šūsnį rūpesčių dėl negrynaveislio šuniuko ar kačiuko sveikatos problemų. O kai su jomis susidursite – daugintojas dings kaip į vandenį. Patikimi veisėjai sau to neleis.