Galima teigti, kad jokio plano iki pat paskutinių dienų ir nebuvo, galima tai priskirti tai gausai vienu metu Vyriausybės valdomų krizių, galima matyti ir Vyriausybės arogancijos apraiškų (kad viską darys patys ir tada, kada nori), bet kai priemonių paketas ateina taip vėlai, toks įspūdis, kad visi jau ima bet ką, svarbiausia, kad Vyriausybė kažką iš vis daro. Net jeigu nemažai šiame pakete numatytų priemonių jau seniai siūlytos ir viešai aptartos, o kai kurios jų šios pačios Vyriausybės ir šiandien kur kas pozityviau nusiteikusių ekonomistų išpeiktos kaip populistinės.

Na, bet geriau jau labai pavėluotai negu niekada ir geriau kažkas negu nieko. Tad jį aptarkime.
Pradžioje reikia pasakyti, kad kol nematome siūlomų įstatymų, galime spręsti tik iš tų nedaugelio bendrų skaičių, kuriuos šiandien pristatė finansų ir socialinės apsaugos ir darbo ministrės. Esmines tendencijas įmanoma suprati ir iš to.

Kas antiinfliaciniame plane gerai?

- Ryškus dėmesys socialinei sričiai.
Tęsiama mūsų Vyriausybės pradėta nuostata – krizės akivaizdoje didžiausią dėmesį skirti pažeidžiamiausiems. Buvo mūsų (demokratų „Vardan Lietuvos“) Vyriausybei pateiktuose siūlymuose.

- Energetikos kainų lubų nustatymas gyventojams ir verslui.
Energetikai tapus kariaujančiųjų „ginklu“, įvairūs iki tol buvę valdančiųjų pasižaidimai su atidedamais mokėjimais ar mokestinėmis lengvatomis nebeturi prasmės, nes pirmieji tik išpučia kainas ateityje, o antrųjų įtaka vartotojui itin menka (kaip PVM šildymo lengvata centriniam šildymui), tad pasirinktas kelias yra kur kas tinkamesnis. Buvo ir mūsų teiktuose siūlymuose.

- Pensijų didinimas.
Tikrai nustebino, nors ir sukėlė dviprasmiškų minčių (kritikoje parašysiu kodėl), bet visada palaikau.

- Dalies išmokų didinimai yra adekvatūs.
Ypač džiugu dėl socialinių pašalpų, šalpos pensijų ir tikslinių kompensacijų, nes žmonės, kurie gyvena tik iš jų, šiuo metu išgyvena atšiaurų skurdą. Buvo demokratų teiktuose pasiūlymuose.

Kas plane blogai ar diskutuotina?

- Terminai.

Visa tai bus tik nuo birželio 1 dienos? Rimtai? Nuo praėjusių metų vasaros Vyriausybę raginame šiam paketui, jo apmatai pristatomi balandžio 1 d., o viskas įsigyvendins tik nuo birželio 1 dienos? Kam reikalingi dar du mėnesiai? Tai aš priimu kaip ministrių balandžio 1 d. pokštą.

- Antiinfliacija?
Pasakykite man, kurios iš šių šimtamilijoninių išlaidų mažins infliaciją? Tai buvo nuolatinė premjerės, valdančiųjų, o ir šiandien gerai nusiteikusių ekonomistų kritika bet kokiems Prezidento ir opozicijos teiktiems siūlymams. Suprask, visi į išlaidas orientuoti pasiūlymai didina infliaciją. O šiandien pristatytos milijardinės išlaidos infliaciją tai jau tikrai sumažins?

- Tvarumas ir išlaidų struktūra.
Visi numatyti socialiniai didinimai yra nuolatinio pobūdžio, nėra jokio laikinumo, ko tikėtumeisi iš priemonių paketo, skirto suvaldyti laikiną, kad ir užsitęsusią, kainų augimo krizę. Žvelgiant iš buvusio socialinės apsaugos ir darbo ministro pozicijos, mane tai džiugina, nes socialinė dalis mūsų biudžete iš lėto auga, tačiau mąstant apie valstybės finansus, suprantu, kad valdantieji nebeturi jokių vilčių, o turbūt ir noro, subalansuoti biudžeto, tad valstybės skolą pasirengę didinti, kiek reikės.

O tai mums visiems ateityje kainuos labai brangiai. Mūsų Vyriausybė buvo kaltinama, kad 2020-ais padarėme didelę skolą valstybei, tačiau, prisiminkime, kad tai buvo pirmi pandemijos metai, visi įsipareigojimai prisiimti laikinai, o dėl to greičiausiai Europoje atsigavusi ekonomika tai kompensavo su kaupu. Tiek 2022-iems, tiek dabar prisiimami įsipareigojimai yra kur kas rimtesni. Ir tai daroma be jokios mokesčių reformos...

- Apie pensijų didinimą.
Kaip jau rašiau, gerai, kad jos didinamos, tačiau toks didinimas visiškai neatitinka principo – skiri lėšas tikslingai pažeidžiamiausiems. Nes šis didinimas į pensininkų sąskaitas įneš daugiausia tiems, kurių pensijos didžiausios, o mažiausiai – mažiausioms (nuo 10 Eur/mėn.).

Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ siūlymas buvo mokėti laikinas išmokas, atvirkščiai proporcingas pensijos dydžiui. Tai būtų ir teisingiau, ir tvariau. Jeigu vis dėlto buvo norima nuolatinio sprendimo, šiame laike padidinti bazinę pensijos dalį (visiems vienodai) būtų kur kas teisingesnis sprendimas.

- Ambicija?
Kai kuriuose siūlymuose itin trūksta ambicijos:

Neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) didinimas. Siūloma 80 Eur. arba 16 Eur/mėn. į sąskaitas mažiausiai uždirbantiems. Visi suprantame, kad tai „mizeris“. Jeigu jau nusispjaunate į fiskalinę drausmę, tada darykite jau seniai pribrendusį esminį sprendimą, kad NPD būtų lygus minimaliai algai (MMA), tai yra, kad uždirbant MMA, nebereikėtų mokėti gyventojų pajamų mokesčio ir pajamos išaugtų per 50 Eur/mėn. Tai buvo demokratų siūlymas.

Būtiniausių maisto produktų kainų lubų įvedimas. To nesame niekada darę, bet šalia vyksta karas, o kainos, taip pat ir būtiniausių maisto produktų šoka pasiutpolkę. Kadangi tai būtų laikinas sprendimas, jis ir tiesioginės naudos atneštų ir nesukeltų ilgalaikių įsipareigojimų, skirtingai nuo Vyriausybės pasiūlymų.

Vaiko pinigų padidinimas 7-11 Eur? Pasakykite man, kas turite vaikų, kiek per šiuos metus išaugo tik vaikų maitinimo kainos mokyklose? O ką jau kalbėti apie būrelius, kurą, drabužius, higienos reikmenis ir kt.

- Kompleksiškumas.

Kur kompleksiškumas ir kitos itin svarbios priemonės? Pakete matome tik pajamų didinimo ir išlaidų mažinimo planus, bet visi suprantame, kad šiuo metu to nepakanka. Kur eilė kitų svarbių ekonominių-socialinių tarpusavyje susijusių klausimų: pagalba verslui persiorientuoti į naujas žaliavų, ir klientų rinkas, suformuoti nutrūkusias logistines grandines, viešųjų pirkimų indeksavimo bei perkančiųjų organizacijų finansavimo, amortizaciniai galimai besitraukiančių darbo vietų mechanizmai, itin intensyvios užimtumo skatinimo, perkvalifikavimo programos, socialinio būsto subalansavimas ir plėtra taip gausiai atvykstant karo pabėgėliams, ir taip toliau? Įliejus vien tik pinigus, galime kurį laiką amortizuoti rimtus ekonominius – socialinius pokyčius, bet tai nėra tvaru.

- Pajamos?
O iš kur pajamos? Kur žadėtos mokesčių reformos? Na, gerai, šiame laike – bent jau tie mokesčiai, kurie didina solidarumą, progresyvumą? Kur tai? Vėluoja? Baigiame tuo, kuo pradėjome...

Neskubanti Vyriausybė davė mums nemažai laiko (iki birželio), tad tikiuosi Seime savo pasiūlymais įnešime daugiau taiklumo, ambicingumo, kompleksiškumo ir teisingumo.