Humanitariniai koridoriai Mariupolyje, Charkive ir kituose Ukrainos miestuose bei gyvenvietėse iš esmės neveikia ir negarantuoja saugumo. Taikių ukrainiečių žudymas evakuacijos metu, ligoninių, vaikų darželių, senelių namų bombardavimas ir apšaudymai apie agresorių pasako viską.

Nesutinku su sakančiais, kad Vakarų laikas susiimti jau praleistas, kad tokios iniciatyvos, kaip naujos koalicijos dėl Ukrainos, yra praktiškai neįgyvendinamos. Prieš 26 dienas pradėtas neįsivaizduojamas karas tapo realybe, todėl verta labiau pasistengti gelbstint už teisę gyventi ir už Europą kovojančius ukrainiečius.

Kas imsis lyderystės? Ryškiausiai matome Lenkiją. Tai ir dėl plačiai nuskambėjusio, bet neišpildyto siūlymo Ukrainos kariuomenei perleisti savo naikintuvus, ir dėl neseniai J. Kaczynskio išsakytos minties apie NATO formatu palaikomos humanitarinės misijos Ukrainoje, prižiūrimos ginkluotųjų pajėgų, galimybės. Girdėjome netvirtą Lietuvos pritarimą pastarajam siūlymui, bet kur veiksmai?

O juk šią savaitę vyks neeilinis NATO viršūnių suvažiavimas Briuselyje – kada dar pasitaikys geresnė proga sutelkti partnerius kilniai misijai, apie kurios būtinumą visi jau kuo aiškiausiai suvokia protu ir širdimi. Jei netinka NATO formatas, privalo rastis kitas, tinkamas žmogų branginančiai Europai.

Putino siųsti niekšai vykdo užduotį šluoti Ukrainą nuo žemės paviršiaus: kai nesugebama kaip lygus su lygiu kovoti karo lauke, civiliai lieka pagrindinis taikinys. Toks tikrasis šių dienų novorusijos veidas.

Jungtinių Tautų organizacija jau seniai yra paralyžiuota Rusijos ir Kinijos veto, Raudonojo kryžiaus ar Pasaulio maisto programos tikro įsitraukimo ir pagalbos smarkiai trūksta, todėl vos Ukrainai laimėjus karą, neišvengiamai reikės reformuoti tiek pačias Jungtines Tautas, tiek joms pavaldžias organizacijas.

O kol kas, jei negelbės ir NATO, humanitarinę misiją Ukrainoje turės užtikrinti nauja Rytų-Vidurio Europos valstybių vedama demokratinio pasaulio koalicija, kurios sudėtyje privalo atsidurti ir didžiosios Vakarų valstybės. Tai koalicija, kuri nelauks 4-ojo ES sankcijų paketo įgyvendinimo (beje, jis ir vėl nepakankamas), koalicija, kuri neatidėlios ragindama įvesti totalinę Rusijos ekonomikos blokadą, koalicija, kuriai žmogaus gyvybė yra svarbesnė nei danų „Carlsberg“, šveicarų „Nestlé“, prancūzų „Danone“ ir kitoms pinigo darymo sąjungoms.

Istorijos vadovėliuose bus aprašyta gėda dėl karo pradžioje ukrainiečiams pasiūlytų 5000 vokiškų šalmų. Verta pasistengti, kad knygose, kurias skaitys ateities kartos, atsidurtų šis tas išdidaus.