Rusijos ir Ukrainos karo akivaizdoje visos jo abejonės vertinamos nedviprasmiškai – kaip bandymas pateisinti Putiną ir jo agresiją prieš Ukrainą. Viena vertus, V. Tomaševskis smerkia agresiją prieš Ukrainą, kita vertus, jis išsisukinėdamas aiškina, kad šią agresiją sukėlė Vakarų parama demokratiniams pokyčiams Baltarusijoje ir... Kosovo nepriklausomybės pripažinimas prieš 20 metų!

Karo „priežastys“ pagal Lietuvos lenkų rinkimų akciją – Krikščioniškų šeimų sąjungą

Kai visas demokratinis pasaulis smerkia Rusiją už invaziją, V. Tomaševskis veliasi į smulkmenas ir analizuoja jos „priežastis“. Tuo tarpu priežastis yra viena – Rusija siekia imperijos, Sovietų Sąjungos atgimimo ir nori nušluoti nepriklausomą Ukrainą ir ukrainiečius nuo šios žemės paviršiaus. Tai yra tikroji ir vienintelė priežastis, dėl kurios diktatorius Putinas pradėjo šį karą! Išmok tai, pone Tomaševski, kaip daugybos lentelę. Galiausiai, aiškiai sugrįžk į demokratinį pasaulį, o ne kaip Leninas – žingsnis į priekį (už Ukrainą) ir du žingsniai atgal (už Rusijos).

Valdemaras Tomaševskis neabejotinai yra svarbi figūra Lietuvos politinėje arenoje. Jis yra europarlamentaras, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis, taip pat Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas. Kai kuriems Vilnijos gyventojams jis neabejotinai yra autoritetas, todėl jo požiūris ir išsakytos pažiūros jiems yra elgesio etalonas. Tuo didesnė yra jo atsakomybė.

Apgailestavimas dėl rusiškų kanalų

Lietuvos žiniasklaidoje paskelbtame interviu Valdemaras Tomaševskis apgailestauja, kad Lietuvos radijo ir televizijos komisija uždarė Rusijos valstybinius televizijos kanalus, transliuojančius išimtinai tik Maskvos propagandą, neigiančius Rusijos invaziją į Ukrainą, Ukrainos bombardavimą, Ukrainos vaikų ir moterų aukas. Šie kanalai ukrainiečius vadina fašistais ir nacionalistais. Karą jie vadina ypatinga išlaisvinimo operacija. Jie nepripažįsta V. Zelenskio Ukrainos prezidentu. Visa ši Rusijos valstybinė žiniasklaida buvo V. Putino propagandos mašinos dalis. Ir, deja, didelė dalis Lietuvos lenkų žiūrėdavo tik šiuos rusiškus kanalus, ir daugiau jokių kitų.

Jau kelerius metus už Lietuvos Vyriausybės pinigus Vilnijoje transliuojama nemažai Lenkijos televizijos kanalų, tarp jų ir „TVP Info“ kanalas, kuris objektyviai nušviečia visus Rusijos agresijos prieš Ukrainą įvykius, tačiau šią televiziją žiūri niekingai mažai Lietuvos lenkų. V. Tomaševskis galėtų užtikrinti, kad lenkai žiūrėtų Lenkijos televiziją, o ne apgailestauti dėl Rusijos propagandinės žiniasklaidos uždarymo.

Jau kelerius metus už Lietuvos Vyriausybės pinigus Vilnijoje transliuojama nemažai Lenkijos televizijos kanalų, tarp jų ir „TVP Info“ kanalas, kuris objektyviai nušviečia visus Rusijos agresijos prieš Ukrainą įvykius, tačiau šią televiziją žiūri niekingai mažai Lietuvos lenkų. V. Tomaševskis galėtų užtikrinti, kad lenkai žiūrėtų Lenkijos televiziją, o ne apgailestauti dėl Rusijos propagandinės žiniasklaidos uždarymo.

Deja, V. Tomaševskio elektoratas daugiausia yra tie, kurie žiūri Rusijos televiziją.

Europarlamentaro dvejonės

V. Tomaševskis taip pat apgailestauja, kad viena privati radijo stotis Lietuvoje užblokavo visų rusiškų dainų transliavimą. Absoliučią daugumą šių dainų atlieka dainininkai, palaikantys Putiną ir jo agresiją bei koncertuojantys okupuotame Kryme. Šių dainininkų nepageidauja savo eteriuose, taip pat savo koncertų salėse bet kuri demokratinio pasaulio šalis.

Laimei, tarp Rusijos atlikėjų taip pat yra didelė grupė žmonių, kurie nėra abejingi, drąsūs, kurie išreiškė savo protestą prieš karą Ukrainoje. Ir, mano nuomone, jų dainos gali skambėti Rusijos radijo stočių Lietuvoje eteryje. Vien dėl to jie jau buvo pasmerkti diktatoriškos Rusijos ir pašalinti iš visų Rusijos televizijos kanalų, kurių taip trokšta V. Tomaševskis.

Rusijos televizijos kanalų, kurie be paliovos transliuoja melą apie Rusijos agresiją prieš laisvą ir demokratišką Ukrainą, uždarymą V. Tomaševskis laiko cenzūra. Tuo tarpu šie televizijos kanalai tarnauja tik ir išimtinai tik fašistinio Rusijos lyderio diktatūrai. Apie kokią žodžio laisvę kalba V. Tomaševskis, jeigu Ukrainą naikina Rusijos kariai, apšaudomi gyvenamieji pastatai, ligoninės, mokyklos, žudomos moterys, vyrai, vaikai, o tuose televizijos kanaluose, dėl kurių jis kovoja, apie tai nėra nė žodžio. Dar daugiau – Rusijos televizijos kanalai pateikia Rusijos agresiją prieš Ukrainą kaip „taikos palaikymo operaciją“. Ar prieigos prie šių piramidinių, gebelsinių melagienų blokavimas iš tiesų kaip nors pažeidžia V. Tomaševskio elektorato pasirinkimo laisvę? Ir ar sielvartavimas dėl jų blokavimo nėra tiesioginė pagalba Putinui?

Sukurk problemą – pasiūlyk sprendimą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis taip pat apgailestauja, kad daugėja akcijų prieš Lietuvoje gyvenančius rusus. Tokių akcijų nėra, Lietuvoje nėra etninių konfliktų ir nereikia dirbtinai provokuoti tokių konfliktų, kad vėliau taptum gynėju!

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderis taip pat apgailestauja, kad daugėja akcijų prieš Lietuvoje gyvenančius rusus. Tokių akcijų nėra, Lietuvoje nėra etninių konfliktų ir nereikia dirbtinai provokuoti tokių konfliktų, kad vėliau taptum gynėju! Jūsų nepagrįstus apgailestavimus jau perėmė Rusijos ambasada Vilniuje, o Rusijos užsienio reikalų ministerija jau „įspėja apie atsakomybę už antirusiškos psichozės provokavimo pasekmes“. Ar ir tai nėra, galbūt nesąmoninga, bet pagalba agresoriui iš V. Tomaševskio pusės?

Niekas Lietuvoje nesako, kad viskas, kas rusiška, yra blogis. Niekas nekaltina rusų – Lietuvos piliečių – dėl Putino agresijos prieš Ukrainą. Kita vertus, visi Rusijos piliečiai, kurie aklai balsavo už Putino diktatūrą ir kurie davė jam savo nebylų sutikimą neteisėtai užpulti nepriklausomą Ukrainą, privalo jaustis atsakingi už šią agresiją ir bandymą sunaikinti Ukrainos valstybę.

Dezinformatyvi retorika

Aš įsitikinęs, kad visa Lietuva ir visos joje gyvenančios tautos smerkia nežmonišką Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Visos antirusiškos provokacijos yra užgniaužiamos dar užuomazgos stadijoje. To pavyzdys yra Vilniaus universiteto rektoriaus pareiškimas, kuriuo atsakyta į melagingą informaciją apie rusakalbius studentus, pašalintus iš Europos universitetų, kuriame universitetas griežtai smerkia Rusijos karinę agresiją Ukrainoje ir pabrėžia, kad niekada netaikys sankcijų savo studentams ar dėstytojams dėl jų tautybės.

V. Tomaševskis taip pat apgailestauja, kad rusai buvo pašalinti iš visų sporto varžybų Europos ir pasaulio lygiu. Aš tiesiog dėl to džiaugiuosi. Nes būtent to ir prašiau Lietuvos tautinio olimpinio komiteto posėdyje kitą dieną po Rusijos invazijos į Ukrainą, pabrėždamas, kad turime padaryti viską, ką galime, kad izoliuotume Rusiją nuo pasaulinio sporto. Protestuodamos įvairios tarptautinės organizacijos nutraukia bendradarbiavimą su Rusija.

Rusijos vėliava – sutepta

Tarptautinės sporto federacijos, įskaitant FIFA, FIS, pašalina Rusijos sportininkus iš varžybų. Ir kaipgi V. Tomaševskis įsivaizduoja Rusijos sportininkus, atvirai palaikančius Putiną ir jo agresiją, besirungiančius su viso pasaulio sportininkais? Rusijos vėliava daugeliui metų sutepta ukrainiečių krauju...

Valdemaras Tomaševskis nėra pasiklydęs, sumišęs žmogus, kuris nesupranta šiuolaikinio pasaulio ir to, kas šiandien vyksta Ukrainoje. Jis politikoje jau daug metų. Man atrodo, kad dabartinėje situacijoje jis gudrauja.

Valdemaras Tomaševskis nėra pasiklydęs, sumišęs žmogus, kuris nesupranta šiuolaikinio pasaulio ir to, kas šiandien vyksta Ukrainoje. Jis politikoje jau daug metų. Man atrodo, kad dabartinėje situacijoje jis gudrauja. Jis norėtų įtikti Lenkijos dešiniesiems, kuriems jis meilinasi ir tikisi jų palaikymo, tačiau jam taip pat rūpi ir rusų mažumos Lietuvoje balsai, už kuriuos jis ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga yra dėkingi dėl savo laimėjimų rinkimuose.

Nuolatinis Tomaševskio politikos elementas

V. Tomaševskis

Politinei partijai sėkmė rinkimuose į parlamentą ar savivaldos rinkimuose tikrai turi tam tikrą vertę. Bet ne absoliučią. Yra tam tikros neperžengiamos padorumo ribos. Ir bijau, kad V. Tomaševskis ką tik jas peržengė dar kartą. Ne dėl pasimetimo ar sumišimo. Susidaro įspūdis, kad ši iš esmės proputiniška pozicija yra nuolatinė V. Tomaševskio būsena. Galų gale, prisiminkime, kad tuo metu, kai visas demokratinis pasaulis protestavo prieš Krymo ir Donbaso aneksiją, jis žygiavo su Georgijaus juostele atlape.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją