Putino 4-ojo pasaulinio karo darbotvarkė nesiekia sunaikinti nekenčiamų JAV, nes tai šiandien galima pasiekti tik savižudybės kaina plataus masto branduoliniame kare.

Ši darbotvarkė vis dar daug kuklesnė: maksimali „Rusų pasaulio“ ekspansija, NATO bloko žlugimas, JAV, kaip Vakarų saugumo garanto, diskreditavimas ir pažeminimas. Apskritai tai yra kerštas už SSRS pralaimėjimą trečiajame (Šaltajame) pasauliniame kare, kaip kad Antrasis pasaulinis karas buvo Vokietijos bandymas atkeršyti už pralaimėjimą Pirmajame.

Putinas jau seniai grasina Vakarams branduoliniais ginklais. Vasario mėnesį jis tai darė tris kartus: vasario 6 d., vasario 24 d., vasario 26 d. Kiekvieną kartą jis verčia suprasti štai ką:

„Aš ketinu laimėti karą prieš jus ir priversti jus klūpėti ant kelių, nepaisant to, kad esu prastesnis už jus viskuo: ekonomiškai, technologiškai, ginkluote.

Turiu tik vieną lemiamą pranašumą prieš jus: aš pasiruošęs naudoti branduolinius ginklus, o jūs – ne. Aš pasiruošęs paaukoti šimtus tūkstančių gyvybių dėl savo didelio tikslo, o jūs nesate tikri dėl savo saugumo.

Taigi jūs atsitraukiate ir kapituliuojate. Norint tai pasiekti, man pakaks laimėti tik vieną psichologinę dvikovą: išsigandę mano branduolinio šantažo arba, jei reikia, vieno riboto branduolinio smūgio, jūs drebėsite, atsitrauksite ir paliksite pasaulio istoriją amžiams.“

Putino branduolinis šantažas pirmą kartą efektyviai suveikė 2008 m. balandį, kai Ukrainai ir Sakartvelui buvo atsisakyta pasiūlyti narystės NATO aljanse veiksmų planus (MAP (Membership Action Plan) – red.).

Po JAV reputacinės nesėkmės Afganistane Putinas nusprendė, kad atėjo laikas paskutiniam ir galutiniam JAV pažeminimui. Gruodžio 15 dieną jis Vakarams iškėlė precedento neturintį ultimatumą: rinktis daiktus ir išeiti už Batijaus-Stalino linijos. Tai nebuvo kviečianti deryboms pozicija. Jis buvo įsitikinęs savo gebėjimu neribotą laiką didinti statymus tikrame konflikte. O 24/02/22 tapo jo hitleriškąja 39/09/01.

Jam reikėjo nebaudžiamo demonstratyvaus Ukrainos valstybės sunaikinimo viso pasaulio akyse. Jis maniakiškai siekia dviejų tikslų – fizinio Ukrainos ir moralinio Vakarų sunaikinimo.

Jam reikėjo nebaudžiamo demonstratyvaus Ukrainos valstybės sunaikinimo viso pasaulio akyse. Jis maniakiškai siekia dviejų tikslų – fizinio Ukrainos ir moralinio Vakarų sunaikinimo. Įveikta pirmoji užduotis jį psichologiškai maksimaliai priartins prie antrosios.

Ukrainiečiai šiandien yra 300 spartiečių, ginančių Laisvąjį pasaulį nuo diktatoriaus, turinčio branduolinius ginklus. Pasaulis žavisi kovojančios Ukrainos atsparumu ir didvyriškumu, tačiau Putinas, įsitikinęs savo nebaudžiamumu, yra pasirengęs sunaikinti Ukrainos miestus taip, kaip sunaikino Grozną (Čečėnija) ir Alepą (Sirija).

Izraelio ministrai pirmininkai turi tradiciją vadinti daiktus tikraisiais vardais. Kitaip jie negalėtų išgyventi savo regione. Bennettas (Izraelio premjeras Naftalis Bennettas – red.) kitą dieną po Rusijos kariuomenės įsiveržimo sakė: jei pasaulio bendruomenė ir toliau tam pritars, Ukraina gali būti visiškai sunaikinta.

Joe Bideno ir Jenso Stoltenbergo kasdieniai pažadai NEįvesti virš Ukrainos neskraidymo zonos yra Putinui išduotas leidimas bet kokiems karo nusikaltimams Ukrainoje.

Kiekvieną kartą šį leidimą lydi abiejų politikų patikinimai, esą jei Putinas įžengs į Baltijos šalis, ten NATO kaip liūtai kovos už kiekvieną 5-ojo straipsnio apimamos teritorijos centimetrą. Bet, pasakykite man, kuo gyvybės ir mirties klausimu skiriasi vienas colis Latvijos ir Ukrainos teritorijos?

Kiekvieną kartą šį leidimą lydi abiejų politikų patikinimai, esą jei Putinas įžengs į Baltijos šalis, ten NATO kaip liūtai kovos už kiekvieną 5-ojo straipsnio apimamos teritorijos centimetrą.

Bet, pasakykite man, kuo gyvybės ir mirties klausimu skiriasi vienas colis Latvijos ir Ukrainos teritorijos? Tik tuo, kad Vakarai Latviją priėmė į NATO 2004 metais, kai Putinas dar negrasino, ir aljansas 2008 metais po Miuncheno kalbos nepriėmė Ukrainos?

Vakarai desperatiškai nenori susidurti su tikru branduolinio šantažo aktu ir sugalvojo formalią savo atsargumo priežastį.

Iš esmės jie siūlo grasinančiam budeliui sudaryti orvelišką Vinstono sandorį: „Padaryk tai Julijai! Padaryk tai Julijai! Ne man! Julijai!“ Tačiau, kaip teisingai sakė kitas puikus anglų rašytojas, tas, kuris pasirenka gėdą, visada sulauks karo.

Putinas girdi kasdienius J. Bideno pareiškimus ir nekantrauja sužinoti, ar Laisvojo pasaulio lyderis, aplenkęs jį Ukrainoje, bus pasirengęs konfrontuoti Baltijos šalyse. Putinas ruošiasi pjaustyti Laisvąjį pasaulį kaip saliamį.

Putinas girdi kasdienius J. Bideno pareiškimus ir nekantrauja sužinoti, ar Laisvojo pasaulio lyderis, aplenkęs jį Ukrainoje, bus pasirengęs konfrontuoti Baltijos šalyse. Putinas ruošiasi pjaustyti Laisvąjį pasaulį kaip saliamį.

Ne tik Amerikos ir visų Vakarų garbę, bet ir patį Amerikos bei Vakarų egzistavimą šiandien gali išgelbėti vienas JAV Jungtinio štabo viršininkų tarybos pirmininko Marko Milley skambutis:

„Laba diena, generole Gerasimovai (Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininkas – red.)! Turiu jums dvi svarbias žinutes, vieną ilgą ir kitą trumpą:

Pirma. Mes puikiai žinome jūsų planą dėl riboto branduolinio karo su JAV, kurį planuojate laimėti. Išsamiai tai išanalizavome ataskaitoje „Rusijos branduolinio deeskalavimo smūgių atgrasymo strategija: ribotas branduolinis atsakas“ (angl. А Strategy for Deterring Russian Nuclear De-Escalation Strikes: Limited Nuclear reprisal).

Tik tuo atveju, jei pavaldiniai nepranešė, siunčiu jums žinutę. Strategijos esmė ta, kad mūsų atsakas į jūsų pirmąjį branduolinį smūgį bus ne pasidavimas, kaip dėl kažkokių priežasčių tvirtai tiki jūsų viršininkas, o ribotas branduolinis atsakas.

Siekdami užtikrinti ribotą branduolinį atsaką prieš priešui jautrius taikinius pradėjome naudoti naujų tipų branduolinius ginklus. Kaip žinote, Ohajo klasės povandeniniuose laivuose buvo dislokuotos nedidelio galingumo (5–7 kilotonų) branduolinės galvutės W76-2, skirtos Trident II tipo raketoms.

Galimo konflikto atveju siūlau apsiriboti tik įprastine ginkluote. Bet koks branduolinis eskalavimas neduos jokios naudos mūsų šalims. Visi tiesiog mirs, generole Gerasimovai, ir niekas iš mūsų nepateks į dangų. Ypač jūsų viršininkas. Pranešk jam, prašau.

Antra. Istorinės „Jungtinių Valstijų ir Ukrainos strateginės partnerystės chartijos“ dvasia šiandien 24.00 CET visoje Ukrainos teritorijoje įvedame neskraidymo zoną.“

---
Žymus rusų politologas A. Piontkovskis šį komentarą parengė Maskvos radijos stočiai „Echo Moskvy“, bet praėjusią savaitę šią žiniasklaidos priemonę kartu su interneto portalu, paskyromis socialiniuose tinkluose juo kontroliuojantys savininkai („Gazprom media“) likvidavo.

Šiuo metu Vašingtone (JAV) gyvenantis ir dirbantis A. Piontkovskis komentaru su lietuviška įtraukiosios žurnalistikos platforma bendra.lt pasidalijo šiai paprašius pakomentuoti Vakarų laikyseną. Politologas mandagiai atsakė, kad šiuo metu galimybės komentuoti telefonu neturi, nes „kariauja“ po kelias valandas per dieną bendradarbiaudamas su Ukrainos žiniasklaida. Ir būdamas, jo žodžiais, nebe jaunas (82 m.), kitiems rūpesčiams neturi nei laiko, nei jėgų.

Tačiau jis sako sutinkąs su kadenciją baigusios Lietuvos Respublikos prezidentės Dalios Grybauskaitės požiūriu, kad Vakarams nepavyks sustabdyti Rusijos diktatoriaus Vladimiro Putino neįsitraukiant į konfliktą tiesiogiai: „Vakarai daro didžiulę strateginę klaidą, vengdami karo Ukrainoje, kur jų pusėje yra 40 mln. ginkluotų žmonių. Putinas tai vertina kaip silpnybę. Sunaikins Ukrainą iš oro ir žygiuos pirmyn.“

Šis žurnalistinis darbas yra „Media4Change – Future Story Lab“ projekto dalis. Šis projektas kofinansuojamas Europos Komisijos (European Commission – DG CONNECT) „Media freedom and investigative journalism“ kvietimo žiniasklaidos laisvei ir tiriamajai žurnalistikai Europoje stiprinti. Ši naujiena atspindi tik autorių nuomonę ir yra jų atsakomybė. Europos Komisija neprisiima jokios atsakomybės už šiame tekste esančios informacijos naudojimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės