Tačiau, ministro žodžiais, „karas pakoregavo planus ir jis pasirašė įsakymą, atsisakantį prisijungti prie okupantų elektros sistemos“. Tai drąsus žingsnis vykstant karui. Reikia atminti, kad dėl karinių smūgių neveikia Luhansko šiluminė elektrinė, buvo taikomi smūgiai į Kijevo šiluminę elektrinę, nors ji kol kas veikia. Neabejotinai yra nutrauktų elektros linijų, galimi smūgiai į kitus energetikos objektus. Tačiau suprantama, kad Rusija naudojo ir naudoja energetiką kaip ginklą ir išlikti okupanto energetikos sistemoje yra pavojingiau negu nuo jos atsijungti. Karas verčia daryti greitus ir ryžtingus sprendimus.

Ukraina planavo sinchronizuotis su Europos elektros sistema 2023 metais. Tai galėjo būti dar vienas argumentas Putinui visomis priemonėmis, įskaitant ir karines, stabdyti Ukrainos suartėjimą su Europa. Artimiausiu laiku Ukraina sinchroniškai dar neprisijungs prie Europos. Ji ir toliau dirbs izoliuotu režimu. Ministras H. Halužčenko kreipėsi į Europos Sąjungos energetikos ministrus, kad jie tarpininkautų dėl greitesnio Ukrainos sinchroniško prijungimo prie Europos elektros tinklų.

Lietuva buvo užsibrėžusi sinchronizuotis su Europos elektros sistema 2020 metais. Vėliau ta data Europos lygiu iškilmingai buvo nukelta į 2025 metus. Dabar kalbama, kad „energetinio saugumo užsitikrinimas regione yra kaip niekad svarbus“ ir „Baltijos šalių sinchronizacijos projektas vykdomas per Lenkiją, matant šiandieninę padėtį, turėtų įgyti naują pagreitį“. „Litgrid“ vadovas teigia, kad 2021 metų gruodį atliktas sinchroninės jungties bandymas su Lenkijos elektros perdavimo sistemos operatoriumi PSE parodė, jog, esant reikalui, Lietuva jau dabar galėtų veikti su Vakarų Europos tinklais.

Kyla klausimas – o koks tas reikalas dar gali būti? Ar AE Astrave ir jos antro bloko paleidimas, kaip ginklas nukreiptas prieš Lietuvą, nėra toks reikalas? Ar nėra toks reikalas Rusijos-Baltarusijos bendri kariniai veiksmai prieš Ukrainą su karo grėsme Europai? Ar būti Rusijos elektros sistemos dalimi yra saugiau nei iš jos pasitraukti? Ar laukti, kol Rusija jai patogiu momentu išjungs elektros linijas su Lietuva, yra protingiau, nei patiems žengti tą žingsnį?

Karas nubraukė Nordstream-2 perspektyvą. Karas privertė Rytų Europos šalis uždrausti Rusijos avia kompanijoms savo oro erdvę. Atsisakoma Rusijos prekių prekybos tinkluose. Tačiau Lietuvos dalyvavimas BRELL yra geležinis. Ko reikia, kad jis sudužtų? Nesudaužius kiaušinio negalima iškepti kiušinienės. Neatsijungus nuo Rusijos neįmanoma prisijungti prie Europos. Vykstant karui Ukrainoje, tolesnis darbas Rusijos energetinėje sistemoje darosi dviprasmiškas. Šiandien linijų su Baltarusija išjungimas ir būtų žingsnis energetinio saugumo link.

Dalintis
Nuomonės