Sunku ir dėl to, kad dėl pandemijos du metus gyveni bunkeryje. Riboji socialinius kontaktus. Vienintelė paguoda – knygos apie istoriją. Iš pradžių tu jas skaitai, bet, kai neturi su kuo pasikalbėti, išeina, kad istoriniai pasakojimai ima tau lįsti į galvą.

Riba tarp šiandienos ir to, kas buvo prieš šimtą ar daugiau metų, lyderio galvoje išsitrina ir susimaišo. Padėtį pablogina ir tai, kad artimiausia aplinka, vietoj to, kad pasakytų, jog sprendimas diskutuotinas, skubotas ar neteisingas, ima žaisti žaidimą – atspėk, kas vado galvoje.

Išeina tai, ką matėme praėjusį antradienį, kuomet Kremliaus dvaras prieš kameras spėliojo, ko nori naujasis Rusijos caras Vladimiras Putinas. Nepataikysi, karjera pakibs ant plauko, prarasi pozicijas dvare.

Taip žingsnis po žingsnio kvailybė ima viršų ir Rusija pradeda karą prieš Ukrainą.

Apmaudu Kremliui, kad tokią privalomą įvykių traktuotę galima primesti tik Rusijoje veikiančioms žiniasklaidos priemonėms. Okupantui maloniau būtų, jei tai būtų galimą padaryti visam likusiam pasauliui.

Raketos krenta, rusiški tankai veržiasi į nepriklausomos ir demokratiškos šalies Ukrainos teritoriją, bet tai ne karas, tai speciali karinė operacija! Toks propagandinis Kremliaus įvykių aiškinimas. Apmaudu Kremliui, kad tokią privalomą įvykių traktuotę galima primesti tik Rusijoje veikiančioms žiniasklaidos priemonėms. Okupantui maloniau būtų, jei tai būtų galimą padaryti visam likusiam pasauliui.

Roskomnadzor paliepimu, visos Rusijos teritorijoje veikiančios medijos baudžiamos, jei karą vadina karu, o ne specialia karine operacija.

Nors Rusijos įstatymuose nėra įrašyto draudimo karą vadinti tikruoju vardu, tačiau šioje šalyje seniai teisė nėra tai, kas parašyta. Teisė – tai, kas išeina iš V. Putino burnos.

Praėjusį ketvirtadienį, Rusijos užsienio reikalų ministerijos vyriausioji propagandistė Maria Zakharova Rusijos kariuomenės invaziją įvardijo kaip siekį užkirsti kelią karui Ukrainoje. Anot jos, jei nebūtų Rusijos armija įsiveržusi į Ukrainą, tai neveikimas kaip tik ateityje sukeltų karą.

Kuo jums ne Džordžo Orvelo romane „198“ aprašyta naujakalbė. Taika – tai karas, karas – tai taika. Ne karas, o speciali karinė operacija, bombarduojame Ukrainos miestus, žudome jų gyventojus tam, kad juos apsaugotume.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis – nacis, engiantis rusus. O tai, kad jo gimtoji kalba –rusų, jis pats – žydų kilmės, o senelis sovietų armijoje Antrajame pasauliniame kare kariavo prieš vokiečius ir nužygiavo iki Berlyno, nieko nereiškia. Pasakė 22 metus Rusiją valdantis V. Putinas, kad neonacis ir narkomanas, ir taškas.

Intensyvūs kariniai veiksmai, krentančios bombos, sugriauti namai, daugybės žmonių mobiliais telefonais nufilmuoti vaizdo įrašai nieko nereiškia. Rusijos gynybos štabas neraudonuodamas teigė, kad rusų raketos šaudo tik taikliai ir civiliai Ukrainos gyventojai nenukenčia.

Ukrainos ginkluotojų pajėgų atstovai teigė, kad per pirmąsias keturias karo dienas žuvo ar buvo sužeisti per 4 tūkst. rusų karių, dar daugiau nei 200 pateko į nelaisvę. Net vaizdo medžiaga su rusų belaisviais pateko į socialinius tinklus. Rusijos gynybos štabo atsakas – puolančioji kariuomenė įgyvendino visus keltus karinius tikslus ir nepatyrė nei vieno nuostolio. Nei vieno!

Tiesa, sekmadienį plokštelę pakeitė. Primažino, kad nuostolių yra. Žuvo vienas Rusijos pajėgų karys! Progresas akivaizdus, neprieis nei šimtas metų ir Rusijos gynybos štabas pasieks adekvačius nuostolių skaičius.

Į šį Kremliaus absurdą geriausia atsakyti pasitelkiant ir perfrazuojant Ukrainos pasieniečių iš Gyvačių salos užkardos pamainos viršininko trumpais, bet konkrečiais žodžiais: „Rusijos propaganda, eik na****“.

Karinė Rusijos invazija į Ukrainą eina ne taip, kaip Kremlius planavo. Rusiškas blitzkriegas springsta ukrainiečių pasipriešinime. Ukrainos kariai – tai ne Sirijos sukilę kaimiečiai. Tai 8 metus Rytų Ukrainoje kovinėmis sąlygomis grūdinta kariuomenė.

Karinė Rusijos invazija į Ukrainą eina ne taip, kaip Kremlius planavo. Rusiškas blitzkriegas springsta ukrainiečių pasipriešinime. Ukrainos kariai – tai ne Sirijos sukilę kaimiečiai. Tai 8 metus Rytų Ukrainoje kovinėmis sąlygomis grūdinta kariuomenė. Tai performuota ir NATO karinio vadovavimo ir mūšių vedimo gerąją praktiką sugėrusi kariuomenė.

Per pirmąsias karo dienas nepavyko Maskvai įgyti visiško dominavimo Ukrainos ore. Nepavyko nutraukti Ukrainos karinių dalinių tarpusavio komunikacijos ir veiksmų koordinavimo. Politinė šalies vadovybė nepabėgo iš sostinės. Priešingai, prezidentas V. Zalenskis savo viešais įstojimais įkvepia Ukrainos karius ir tautą priešintis okupacijai.

Blogiausia Kremliui tai, kad nepavyko demoralizuoti šalies. Daugybė civilių užsirašo į teritorinės gynybos būrius. Kiti gamina Molotovo kokteilius, virina prieštankinius ežius, stato barikadas ar savanoriškai teikia savo kraują sužeistiems šalies gynėjams.

Šešių dienų karo, kaip buvo 2008 metais Rusijos Sakartvelo kare, nepavyks pakartoti. Karas greitai nesibaigs ir pareikalaus iš Rusijos daug karinių aukų ir materialinių resursų.

Kalbant apie pastaruosius, Rusijos agresija kaip niekados ankščiau suvienijo ES ir NATO šalis nares. Vakarai vieningi ir sutinka prisiimti ekonominę sankcijų Rusijai naštą.

Kad ir ta pati Lietuvoje dažnai prorusiška įvardijama Vokietija. Užteko praėjusį antradienį Kremliui paskelbti apie Donesko ir Luhansko respublikų pripažinimą ir Berlynas paskelbė, jog stabdo Nord stream 2 dujotiekio licencijavimą. Vokietija sutinka už dujas mokėti daugiau, bet kartu ir nepalieka Maskvai jokios kitos galimybės, kaip tik eksportuoti dujas į vakarus per Ukrainos vamzdynus.

Dar daugiau, Berlynas atsisakė pozicijos neteikti ginklų kariaujančiai Ukrainai. Vokietijos kariuomenė perduos Ukrainai 1 tūkst. prieštankinės ginkluotės raketų ir 500 Stinger klasės žemė –oras raketų. Vyšnia ant šio vokiškio torto – Berlyno sprendimas didinti išlaidas šalies gynybai.

Dar šiais metais Bundesverui bus skirti papildomi 100 mlrd. eurų ir pasiektas NATO reikalavimas skirti bent 2 proc. šalies BVP gynybai. Pagal absoliučius skaičius, skiriamus gynybai, Vokietija pralenks visas ES šalis nares.

Ilgą laiką tarptautinėje erdvėje Vokietija buvo ekonominis gigantas ir karinis nykštukas. Karas Ukrainoje vokišką nykštuką užaugins iki milžino.

ES ir NATO daug šalių, tad daug ir skirtingų ekonominių interesų. Vis dėlto agresija prieš Ukrainą sankcijų įvedimo prasme muša greičio rekordus. Praėjusią savaitę priimti net du didžiuliai sankcijų prieš Rusiją paketai. Pirmas priimtas po separatistinių Donesko ir Luhansko respublikų pripažinimo.

Antras – po karo pradžios. Svarbiausi Rusijos bankai atjungti nuo tarptautinės bankų informacijos apsikeitimų ir mokėjimų sistemos SWIFT. Panašu, kad neužilgo sulauksime ir kitų sankcijų.

Sankcijos nėra greito veikimo piliulė. Ekonominė Rusijos galia ir turimos valiutos atsargos čia ir dabar neprivers Kremliaus pakeisti politikos Ukrainos atžvilgiu.

Sankcijos nėra greito veikimo piliulė. Ekonominė Rusijos galia ir turimos valiutos atsargos čia ir dabar neprivers Kremliaus pakeisti politikos Ukrainos atžvilgiu.

Kita vertus, tarptautinėje valiutos rinkoje Rusijos rublis guli ir vos rodo gyvybės ženklus. Tai praėjusios savaitės priimtų sankcijų padarinys.

Be to, sankcijos turi ir simbolinę prasmę. Tarkim, uždraudimas Rusijos prezidentui V. Putinui keliauti ar areštuoti Vakaruose esanti turtą. Nėra žinoma, kad V. Putinas Vakarų šalyse turėtų turto ar ten atostogautų. Tad sankcijos beprasmės?

Ne, ne beprasmės. V. Putinas atsidūrė vienoje kompanijoje su Baltarusijos lyderiu Aleksandru Lukašenka, Šiaurės Korėjos diktatoriumi Kim Jong Unu ir Sirijos prezidentu Basharu al Assadu. Tai subtilus diplomatinis pažeminimas.

Savo sankcijas įvedė ir Europos futbolo federacijų asociacija, geriau žinoma UEFA trumpiniu. Dėl Rusijos agresijos Ukrainoje, UEFA nutarė iš Sankt Peterburgo atimti teisę organizuoti 2022 metų Čempionų lygos finalą. Lyg to nebūtų gana – Formulės 1 vadovybė paskelbė, kad Rusijos kurorte Sočyje 2022 metų rugsėjį turėjusios įvykti automobilių lenktynės atšaukiamos.

Tiesa, ne visi tokie principingi. Antra pasaulyje, po NBA, pagal stiprumą krepšinio lyga „Eurolyga“ nutarė dėl Ukrainos laisvės pakovoti simboliškai.

Savaime suprantama, kai žinai, kad oficialus Eurolygos partneris yra į sankcijų sąrašą patekęs Rusijos bankas VTB, o turnyre varžosi komanda, kurios pavadinimas „Gazprom“ ar Rusijos armijos ikona – Maskvos centrinis armijos sporto klubas, žinomas CSKA vardu. Rungtynes su trimis Rusijos komandomis nutarta rengti neutralioje aikštelėje.

Na, jei ta aikštelė bus Kijeve ar Charkove, tai gal ir neblogas Eurolygos sprendimas. Bet jei taip norima pasakyti „mes prieš karą, bet už rusiškus pinigus“, tuomet „Eurolyga eik na****“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės