Metas tą barometrą pervadinti bezdometru. Jo padalos žymi pilvakalbystės apie būtinybę kalbėtis su tauta pasivadinusia minia lygį. Kai, regis, turintys jausti atsakomybę už tai, ką kalba, valstybininkai rytais pakartoja blėnis, vakare skaitytus feisbuko grupėse, kuriose jaunos ponios smarkiai nervinasi dėl to, kad triskart skiepytas vyras gali ir jas paskiepyti kvadratiniu lytiniu būdu.

Tiesą sakant, tą galima buvo padaryti prieš tuziną metų. Tada, kai dar tik kandidatė į prezidentus Grybauskaitė visiems be išimties reporteriams leisdavo jos ko nors paklausti.

Paklausta, kokios jos politinės pažiūros, būsimoji dviejų kadencijų Viršininkė atsakė, kad ji yra truputį socialdemokratė, truputį liberalė ir truputį konservatorė. O gal išvardijo atvirkščia tvarka, bet tikrai su visais tais tarpusavy nederančiais ingredientais.

Palangoje šeštadienį įkurta Skvernelio partija – jos pavadinimo nebūtina įsiminti, nes jis vis tiek nieko nesako – tyiesiog įkūnyta Grybauskaitės „ideologija“.

Skvernelio partijoje, kaip ir Nojaus arkoje ar Grybauskaitės „ideologijoje“, nepaisant to, kad Skvernelis, būdamas ministru tikrai nedrebino kinkų jos prieškambaryje, visko yra po biškį.

Yra ekskonservatorių. Buvusių liberalų. Daug Blinkevičiūtės socialdemokratų ir Kirkilo socialdemodarbiečių, spėjusių dar pabūti ir regionininkais. Yra eksžaliųjų, eksdarbiečių, ekspaksistų.

Ir daug eksvalstiečių ar tiesiog sėkmės damų, kaip prof. Targamadzė.

Yra ir ištikimų Skverneliui vyrų ir moterų, kurie su juo visus ketverius metus buvo valdžioje, bet į Agrokoncerno partiją apdairiai nestojo. Yra Šviniaus privati mokytoja ir mafijozo žmonos draugė, tik neturėtume už tai partijos smerkti. Nojaus arkos principas – visko paimti po biškį.

Metas tą barometrą pervadinti bezdometru. Jo padalos žymi pilvakalbystės apie būtinybę kalbėtis su tauta pasivadinusia minia lygį. Kai, regis, turintys jausti atsakomybę už tai, ką kalba, valstybininkai rytais pakartoja blėnis, vakare skaitytus feisbuko grupėse, kuriose jaunos ponios smarkiai nervinasi dėl to, kad triskart skiepytas vyras gali ir jas paskiepyti kvadratiniu lytiniu būdu.
R. Valatka

Kas gali būti bendro tarp buvusio LSDP lyderio, eksžaliojo, socialdemokratų kabineto ekspremjero Butkevičiaus ir Šviniaus mokytojos? Tarp Kauno konservatorės Gudišauskienės ir socialisto Tomilino, bene su Paleckiuku laksčiusio po „Gazprom“ sabantujus?

Ką turi bendro socialdemokratų kandidatas į prezidentus Balčytis ir buvęs liberalas, Zuoko ginklanešys, o dabar staiga trijų muškietininkų darinį metęs Šilgalis, konservatorius Gudėnas ir eksvalstietės Mogenienė, Nagienė ir Baškienė?

Galimas daiktas, kad jie kolekcionuoja pašto ženklus, kuria ikebanas ar mėgsta šokius, ypač karvės ant ledo, bet politiškai bendra tarp jų tik tai, kad dauguma jų seniai buvo valdžioje.

Biologinis laikrodis tiksi. Gamta šaukia. Dar viena oportunistų rinktinė, kokių daug buvo ir dar daug bus. Skvernelio partija – tobulas déjà vu.

Kažkada taip Uspaskichas atšoko nuo Paulausko socialliberalų įkurdamas Darbo partiją ir pasmerkdamas motininę partiją agonijai. Paksas atsiskėlė nuo Liberalų sąjungos ir surinko liberaldemokratų rinktinę, kuri, patapusi „Tvarka ir teisingumu“, jau paliko šią ašarų pakalnę. O Masiulio Liberalų sąjūdis – nuo Liberalų ir centro sąjungos.

Kokie Skvernelio šansai?

Išvardytas atskilėlių sąrašas rodo, kad variantai – ir aukštyn, ir žemyn. Jos viltis pagrįsta: lietuvis vis dar mėgsta baltą mišrainę su daktariška dešra. Nesvarbu, kokie mišrainės ingredientai, juolab poveikis sveikatai, svarbu, kad būtų kuo daugiau daktariškos dešros ir majonezo.

Vadas yra, vadinasi, su majonezu ir daktariška viskas gerai.

Naujoji partija žada kalbėtis su tauta. Kai ateis į valdžią, galėjo pridurti. Tačiau kam tos smulkmenos? Svarbiausia, kad dabartinė nesikalba su tais, kurie mėto akmenis į pareigūnus ir nubaubia Sausio 13-osios aukų atminimą.

Skvernelis ir jo vinegretas prieš pat suvažiavimą buvo nuėję pas visų opozicijos partijų kalvį. Pasiploninti liežuvį. Kaip ir priklauso Vilkui vienoje iš 1 000 pasakos apie Raudonkepuraitę variantų. Kainavo tai kainavo, bet kalvis įgudęs.

„Jūs užkiškite burną šitam žmogui“, šaukė premjeras Skvernelis iš Seimo tribūnos, regis, Žemaitaičiui. „Jūs visi turėtumėte pasėdėti vienoje įstaigoje“, kitą kartą metė jau visai tuometei Seimo opozicijai. Ar ką nors panašaus Žemaitaičiui ir opozicijai yra išrėkusi Šimonytė?

Išvardytas atskilėlių sąrašas rodo, kad variantai – ir aukštyn, ir žemyn. Bet lietuviai vis dar mėgsta baltą mišrainę su daktariška dešra. Nesvarbu, kokie mišrainės ingredientai, juolab poveikis sveikatai, svarbu, kad būtų kuo daugiau daktariškos dešros ir majonezo.
R. Valatka

Šitaip bylojo Skvernelis. Bet su tauta vis tiek nesikalba Šimonytė? Na, bet konservatoriai ir liberalai tautos nelaiko žmonėmis? Žiūrim, ką turim iš premjero SS repertuaro?

Tikriausiai jau pamiršote, ką, prasidėjus pandemijai, kalbėjo Skvernelis apie tuos pačius baubikus, kuriuos Palangoje jau dailiai paplonintu liežuviu vadino „žmonėmis“?

Proga atšviežinti koronaviruso paveiktas atmintis: „Jūs turbūt matėte, pilna vaizdų socialiniuose tinkluose, kas grįžta į Lietuvą ir kokie grįžta. Žmonėmis, atleiskite už išsireiškimą, gal aš būsiu grubus, pavadinti jų negalime. Tokie asmenys, kaip elgiasi čia išsilaipinę iš lėktuvų arba keltų, kelia mums grėsmę. Negalime pro pirštus žiūrėti ir leisti, kad šitokia dalis mūsų visuomenės diktuotų mums sąlygas ir po to dar keltų grėsmę mūsų sveikatai ir gyvybei.“

Nu, biški kiečiau čia už patį senąjį Landsbergį Skvernelis pavarė? 2020-ųjų kovą. Bet joks radijo klausinėtojas neliepė jam ir Karbauskiui beigi Verygai tada gražiai kalbėtis su žmonėmis. O priminkit mums, kaip ten premjeras SS kalbėjosi su mokytojais ir gydytojais?

Prisimena jauna chirurgė U.Builytė: „Šiandien dalyvavau susitikime su Ministru Pirmininku. Kokią žinią, kalbant apie ateities perspektyvas, MP pasiuntė rezidentams ir jauniems gydytojams? Tiksli citata: „Tai važiuokite. Ar nežinoma, ką ar kaip daryti?“.

Nepatinka – emigruokit. 2018 m. pradžioje per medikų protestą premjeras teigė, kad medikų mitingu bando pasinaudoti socialdemokratai ir jų pirmininkas Paluckas. Daug Palucko moterų ir vyrų tuo piktinosi. Dabar jie pas Skvernelį. Nes, nu, pažiūros artimos.

Bet čia juk ne arogancija? Kaip ir šita ekspremjero citata, kai prasidėjo mokytojų streikas:
„Matome, kad streikuojantiems mokytojams nei vaikai, nei tėvai nėra vertybė. Dar daugiau, jeigu į konkrečius siūlymus yra deklamuojamos eilės, eilėraščiai, kai paklausiama, tai turbūt konstruktyvumo surasti bus sunku.“
R. Valatka

O kaip SS kalbėjosi su mokytojais? „Turėti daug laisvo laiko ir gauti tūkstančio eurų atlyginimą – tokios galimybės tikrai nėra“, – sakė mokytojams.

Bet čia juk ne arogancija? Kaip ir šita ekspremjero citata, kai prasidėjo mokytojų streikas:

„Matome, kad streikuojantiems mokytojams nei vaikai, nei tėvai nėra vertybė. Dar daugiau, jeigu į konkrečius siūlymus yra deklamuojamos eilės, eilėraščiai, kai paklausiama, tai turbūt konstruktyvumo surasti bus sunku.“

Vat taip: kai mėtomasi rimuotais eilėraščiais, valdžia negali su tokiais kalbėtis. Kalbėtis privaloma tik tada, kai mėtomi akmenys ir baubiama verlibru.

Prieš trejus metus, prasidėjus mokytojų streikui, Skvernelio Vyriausybė žūtbūt bandė susitarti tik su sau palankiomis profsąjungomis, kurios neatstovavo mokytojams, bet nesikalbėjo su streiką rengusiomis profsąjungomis. Ministrė išvis norėjo kalbėtis su mokytojais per „Arą“. O juk tai mokytojai. Jie nemėtė plytų į pareigūnus, nenubaubė Sausio 13-osios aukų atminimo. Tik deklamavo eiles.

Bet dabar mokytojai gali būti ramūs – su jumis Skvernelio vinegretas kalbėsis. Kol tauta suteiks mandatą valdyti paplonintam liežuviui.

„Paaiškėjo, kad tasai teatras buvo bene vienintelis vožtuvas (kaip vėliau vadino, dvasinis bezdometras, pone) nuleisti nepakeliamam psichiniam spaudimui, kylančiam senojo tipo individams, kurie nesileido įtraukiami į darbo organizavimą, kurie kaip išlaikytiniai gyveno iš tautiškumo ir religijos likučių, tų tada dar būtinų kompromisinių idėjinių varikliukų, paleistų fašizmui veikti, – žinoma, visuomenės mažaraštystės fone.“

Gal ir ne visai tinkanti citata politinėms žaldokynėms nusakyti. O gal net labai. Jei kas ir neatitinka, tai juk dvasinio bezdometro terminas sugalvotas ir aprašytas prieš 95 metus Orwello ir Becketto pirmtako, XX a. baisybių pranašo iš žemaičių bajorų giminės S.Witkiewicziaus-Witkacy, kurį XXI a. lietuviško politinio bezdometro herojai sovietiniu papratimu vadintų Vitkevičiumi, romane „Besotystė“.

Ne, ne apie Skvernelio partiją čia. Ta baltoji mišrainė – tik viena šio teatro (politinio bezdometro, pone) matronų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)