Beje, paskaičiau naujosios žvalgybos kontrolieriaus institucijos aprašymą – šaltis pagaugais nuėjo. Jei reikėtų tai apibūdinti vienu sakiniu – yra žmogus, bus ir straipsnis. Būtent toks šūkis yra siejamas su Stalinu ir jo represijomis prieš bet ką – tautas ar net bendražygius.

Tik priminsiu, kad šio įstatymo iniciatorius yra Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. Tai žmogus, užsimanęs kontroliuoti, kaip žvalgybą vykdo, tarkime, krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Tai jau jokia paslaptis – vidinė dviejų konservatoriškų jėgų konfrontacija. Reikia pripažinti, kad šios konservatorių rasės skiriasi iš esmės. Viena – valdyti bet kokia kaina. Kita – kraštutiniai Marijos žemės patriotai.

Pagal aprašymą, žvalgybos kontrolieriumi galės būti nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos pilietis, kuris su nacionaliniu saugumu dirba mažiausiai 10 metų. Jis galės susipažinti su įslaptinta informacija, žymima slaptumo žyma „Visiškai slaptai“.

Žvalgyba žvalgyboje – absoliuti kontrolė. Labai panašiai apie KGB buvo pasakyta garsiame HBO filme „Černobylis“. Štai šitie seka anuos. O anie – seka šituos. Susidaro tokia sistema, kuomet, pats būdamas kontrolieriumi, esi kontroliuojamas.

Viskas būtų lyg ir nieko, tačiau plika akimi matosi tikrieji motyvai. L. Kasčiūnas nori parodyti savo persvarą prieš A. Anušauską. Taip pat yra noras padėti Prezidentą į pavėsį.

Juk Prezidentas ir yra tam, kad stebėtų iš šono procesus ir, reikalui esant, įsikištų, durtų pirštu ar trenktų savo veto. Beje, balsuoti už šį klausimą susirinko kone visi konservatoriai. Tiek nebuvo nei dėl narkotikų dekriminalizavimo, nei dėl Prezidento veto ar net paties biudžeto.

Neabejoju, kad toks konservatorių žingsnis yra bandymas išstumti iš žvalgybos sistemos prezidentą. Panašiai kaip išeliminuoti jį iš Europos vadovų tarybos. Taip! Tegul mūsų Prezidentas dalyvauja jubiliejuose, karpo juosteles, sėdi Turniškėse ir nesipainioja valstybės valdyme.

Mes čia patys turime savų ekspertų ir kontrolierių. Dar kartą sveikinu visus sugrįžus į stalininius laikus. Gal greitai ir kokį gulagą netikėliams turėsime?