Viskas priklausys nuo klausimų. LVŽS ir visos opozicijos interpeliacija sveikatos ministrui A. Dulkiui – labai įdomi. Unikali. Nes tokie klausimai. Kažką jie primena, spėkim, ką. Pasitelksime žemės ūkio analogiją, juk klausimus kūrė „valstiečiai“. Žemės ūkyje naudojamas įtaisas, vadinamas krušos patranka. Juo šaudoma į audros debesį tikintis, kad ledo gabaliukai bus nušauti. Labai abejotinos vertės įtaisas yra toji krušos patranka. Labai menkas jos taiklumas. Na, bet garso, žinoma, pakanka.

Valstiečių suredaguoti klausimai Dulkiui griaudėja tarsi krušos patranka. Absurdo haubica šaudo į dangų. Į audrą. Į pandemiją. Į virusą. Bet nesitaikant: interpeliacijos objektas yra globalus. Ryškiai tarptautinis, geopolitinis. Sąjūdį draudęs buvęs sveikatos ministras Vinkus, generolo Vitkausko giminaitis (pats gyrėsi), interpeliaciją galėtų nuvežti ir padėti ant stalo ne tik Dulkiui, bet tiesiogiai Vokietijos ministrui Jensui Spahnui. Arba Austrijos kancleriui Alexanderiui Schallenbergui. Tiktų ir Italijos sveikatos ministrui Roberto Speranza. Ir netgi popiežiui Pranciškui, Apaštalų Sostan „valstiečių“ klausimus galima būtų drąsiai adresuoti.

Interpeliacija Dulkiui yra plataus spektro Seimo opozicijos interpeliacija Europai: „O jūs ten, Vakaruose, pasirodo, darote kaip mūsiškis Dulkys daro? Europa, mes tau turime klausimų. Neatsakysi – žinokis. Atstatydinsime“. Gėda tau, Europa!

Interpeliacija Dulkiui yra plataus spektro Seimo opozicijos interpeliacija Europai: „O jūs ten, Vakaruose, pasirodo, darote kaip mūsiškis Dulkys daro? Europa, mes tau turime klausimų. Neatsakysi – žinokis. Atstatydinsime“. Gėda tau, Europa!

Taip, nes Lietuvos sveikatos ministras plius-minus daro tai, ką darė ir tebedaro jo kolegos Europoje (išskyrus, žinoma, 100 eurų patepimą antivakseriams: to nedarė niekas, tai – unikalu). Žiūrint plačiau, mūsiškis Arūnas gal net kažkiek geriau kovoja su pandemija už vokietį Jensą, už austrą Alexanderį, už olandą Hugo. Daugelyje turtingesnių, mediciniškai labiau už mus išsivysčiusių ES valstybių užsikrėtimų ir mirčių kreivė šiomis dienomis pašoko tragiškai, o Lietuvoje, patys matote, po truputį leidžiasi žemyn.

Todėl interpeliacija Arūnui Dulkiui yra negrabiai suraityta populistinė špyga. Arba vidurinis valstietiškas pirštas. Arba dar kažkas panašaus. Bet kuriuo atveju – šis opozicijos veiksmas absoliučiai ne vietoje. Visiškai ne laiku ir nelabai pagal nuopelnus.

Interpeliatoriai nori 130 punktų plano. Nes kaip be plano chuligano suvaldyti pandemiją? Lietuvos sveikatos ministras jo neparodė. O Vokietijos, Austrijos, Portugalijos sveikatos ministrai, nekalbant apie rumunus ir bulgarus, jį parodė? Ne. Alio, Bavarija, alio, Tiroli, nejaugi neturite jokio plano išsaugoti kalėdines muges ir gluhweino siurbčiojimą prie eglės? Nieko į priekį nenumatėte, nesugalvojote? Nykūs germaniškieji nevykėliai! Beje, jūs jau gavote Bundestago interpeliacijos tekstą? Jau ruošiate atsakymus?

A. Veryga stalčiuje laikė premjero dovanotą pistoletą, spintoje – karišką uniformą. Vyriška buvo jo planavimo versija. O štai apie kareivį Šveiką prisiskaičiusi I .Šimonytė mauzerių kažkodėl nedovanoja. Bet kuriuo atveju, Dulkys yra kaltas.

A. Veryga stalčiuje laikė premjero dovanotą pistoletą, spintoje – karišką uniformą. Vyriška buvo jo planavimo versija. O štai apie kareivį Šveiką prisiskaičiusi I .Šimonytė mauzerių kažkodėl nedovanoja. Bet kuriuo atveju, Dulkys yra kaltas. Nes, neturėdamas užtaisyto pistoleto, nieko gero nesugebėjo suplanuoti į priekį. Nenumatė Delta variantų. Neišbūrė viruso plėtros dinamikos. Neįvertino lietuviškojo antivakserizmo patamsių.

„Ar sugebėjote laiku numatyti, kiekybiškai ir kokybiškai įvertinti Daukanto aikštės flirtą su vakcinacijos priešininkėmis, rėkiančiomis apie sanitarinę diktatūrą?“ Tokio klausimo interpeliacijoje nėra. O gaila. Aš jį būčiau įrašęs antruoju punktu, po klausimo apie planą.

Toliau: pistoletiniai LVŽS interpeliatoriai teiraujasi Dulkio dėl „Astra Zeneca“ įvaizdžio „sugriovimo“. Pamenate, NET dviems dienoms, pasirėmus Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacijomis (ji rėmėsi EVA rekomendacijomis), buvo pristabdytas vakcinavimas? Užduokite šį klausimą visai Europai. Nes „Astra Zeneca“ nebenori niekas. Kas turėjo, prisidėjo prie „Covax“ programos, dovanojo „Astrą“ neturtingoms šalims. Todėl prie sienos derėtų statyti Daniją, Suomiją, Norvegiją, jos pirmosios suabejojo dėl šios vakcinos.

Geriausiai būtų, jeigu valstiečiai savo beprotiškus klausimus siųstų Europos Komisijai, Frau Ursulai von der Leyen, nes būtent ji nutarė nutraukti sutartį su Oksfordu. Bet Frau Ursula – toli, o mūsų Arūnas, didysis „Astra Zeneca“ įvaizdžio griovėjas – čia pat! Kaltas, Arūnai, oj kaltas!

Turiu pasiūlymą LVŽS: per mūsų ambasadorių Romoje prie Šventojo Apaštalų Sosto perduokite šį interpeliacijos punktą Pranciškui. Paklauskite: „Šventasis Tėve, kodėl nusprendei prievartine tvarka imunizuoti Vatikaną, šveicarų gvardiečius ir visus Kurijos darbuotojus?“

Vis tik pats smagiausias yra 1.4 interpeliacijos punktas: „Kodėl pasirinkote iš esmės prievartinę vakcinacijos strategiją, neatsižvelgdami į psichologinę visuomenės būklę, augantį susipriešinimą ir tarptautinių organizacijų įspėjimus bei mokslines publikacijas…“

Jeigu tokį klausimą į megafoną būtų išrėkusi antivakserių sambūrio lyderė, tai būtų ramu. Jeigu teisinio kalambūro forma kažką tokio sumegztų beretės iš Sąmokslų teorijos instituto STI, būtų suprantama (oj, atsiprašau, apsirikau, santrumpa STI yra Sveikatos teisės institutas – P.J.). Turiu pasiūlymą LVŽS: per mūsų ambasadorių Romoje prie Šventojo Apaštalų Sosto perduokite šį interpeliacijos punktą Pranciškui. Paklauskite: „Šventasis Tėve, kodėl nusprendei prievartine tvarka imunizuoti Vatikaną, šveicarų gvardiečius ir visus Kurijos darbuotojus?“

Interpeliacija Dulkiui yra interpeliacija dangui ir pragarui, kepeniškas „urbi et orbi“. Pandemijos antikristams ji adresuota: „Kodėl šių metų rudens sergamumo rodikliai yra daug aukštesni negu 2020 metų rudens rodikliai?“ Jeigu manote, kad šis klausimas yra Lietuvos sveikatos ministrui, tai nieko nesupratote. Tai klausimas ministrui tos valstybės, kurioje ketvirtadienį naujų atvejų buvo daugiausiai per visą pandemijos istoriją – beveik 75.000, mirusių 351.

Taigi, Herr Jens Spahn, kodėl pas jus, Vokietijoje, dabar patys aukščiausi užsikrėtimų rodikliai, a? Kažko nesuplanavote? Neišbūrėte? Nesiūlėte savo piliečiams sveikai maitintis, kad būtų atsparūs kovidui?

Anekdotiniai LVŽS interpeliacijos klausimai nereikalauja atsakymų. Nes jie patys yra atsakymai. Autointerpeliacija. Gerai, kad juos išgirdome, bent jau žinome, kas būtų, jeigu vėl grįžtų pistoletiniai pandemijos valdytojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)