Narkotikų dekriminalizavimas – tai toks terminas, kuris Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio leksikone yra lygiagretus Partnerystės įstatymui. Ir keista tai, kad į pastarąjį „laisviečiai“ bei „liberalai“ atmušė nagus ir dantis. Narkotikai, pasirodo, lengviau pramušamas reikalas.

Ir aš nujaučiu, kodėl taip yra. Tiesiog nemažai Seimo narių narkotikų problemą mato iš labai arti. Artimi giminaičiai ar net vaikai pakliūva į teisėsaugos akiratį. Žinoma, gresia teistumas, labai negerai politiniam mundurui. Paradoksalu, tačiau narkotikų dekriminalizavimas šiame Seime turi didesnę perspektyvą nei nekaltas ir gana vertingas Partnerystės įstatymas, suteikiantis kartu gyvenantiems žmonėms daugiau teisių. Laisvė narkotikams turi daugiau galimybių nei smurtą prieš moteris smerkianti Stambulo konvencija.

Imame ir lyginame Lietuvą su kitomis šalimis, kuriose mažas narkotikų kiekis dekriminalizuotas. Taip, Portugalijoje tragedijos nenutiko. O Estijoje drastiškai padaugėjo perdozavimų. Na, manykime, kad atvežė kokių labai prastų narkotikų ir laisvė mažam narkotikų kiekiui čia nieko dėta.

Tačiau iš esmės – situacija dėl narkotikų vartojimo Estijoje ir Portugalijoje yra truputį prastesnė nei… Lietuvoje! Tuomet klausimas – kas čia kažką daro blogai?

Taip, bausti žmogų už pabandymą ir kalti jam teistumą – žiauru ir neteisinga. Mūsų teisėsauga į tai labai atsižvelgia. Paprastai kvailiojantys jaunuoliai bausmės išvengia ir teistumo negauna. Paaugliai išsisuka tik su tėvų laidavimu. Pakvailiojome ir užtenka. Kam nepasitaiko. Tačiau per tokią patirtį daugelis sužino, kokios gali būti tikrosios pasekmės.

Jie kaip tik gauna galimybę gana iš arti suprasti, kur toks kelias veda. Gal dar ne vėlu pasirinkti kitą kelią?

Galimybė klysti pas mus yra suprantama teisingai. Gal pritarčiau Morganai Danielei dėl tolimesnių procesų, kurie turėtų vesti į pagalbą pirmą kartą pabandžiusiems ar jau įjunkusiems žmonėms. Čia tikra tiesa – su priklausomybe turi dirbti ne teisėjai, o rimti šios srities psichologai. Turi veikti sistema, padedanti priklausomam žmogui pakeisti aplinką, atrasti pomėgių, surasti mėgstamą veiklą, kad žmogus jaustųsi reikalingas. Dekriminalizavimas Lietuvai reiškia ne ką kitą kaip pagalbą narkotikų dileriams. Tai reiškia padidėjusią narkotinių medžiagų sklaidą ypatingai tarp jaunimo. Tiesiog prekeivių svajonė – jaunimas galės drąsiai bandyti jau ne iki pirmo įkliuvimo teisėsaugai. O didžiausias pavojus – dar kitur.

Nors siūlomas teisinis reguliavimas, tai dar vienas didelis šansas nesąžiningiems policijos pareigūnams ir kitiems teisėsaugos atstovams pasipelnymo šaltinis. Pastaruoju metu esame daug kartų skaitę ir matę per žinias, kai patys policijos pareigūnai „laisvu“ nuo darbo metu ir turėdami „stogą“ užsiima šia pelninga veikla. Gal todėl per paskutinius 5 metus sugautų narkotikų prekeivių sumažėjo dvigubai, o pagautų asmenų padidėjo trigubai!

Tik įsiklausykite – kriminalinį nusikaltimą įvykdęs subjektas nori būti atleidžiamas nuo baudžiamosios atsakomybės ir pareigos nurodyti platintoją. O gal tiesiog atsisiuntė narkotikų iš Kinijos ar dar kokios šalies? Tuomet įteisiname ir narkotikų kontrabandą. Labai nedidelė kontrabanda, kurioje rastas labai nedidelis kiekis kokaino?

Dekriminalizavimas neatrodo taip siaubingai, kai šalia šio termino nuolat kartojame žodį „žolė“. Kaip bus gerai – žolė bus švari, be jokių kenksmingų cheminių priedų! Tačiau šis projektas turi omenyje visus narkotikus, t.y. heroinas, amfetaminas, kokainas ir kiti.

Gal mums ir pavyktų dekriminalizuoti tam tikro mažo kiekio turėjimą ir išsaugoti teisinius svertus, baudžiančius už didesnius kiekius. Gal net pavyktų įteisinti marihuaną ir sureguliuoti prekybą kanapių produktais.

Tačiau tai Lietuvoje bent šiuo metu neatrodo įmanoma. Pirma – mes ne Koloradas, o ta šalis, pro kurią kokainas ar heroinas keliauja sumaišytas su anglimis arba patalpintas neišardomose plieno konstrukcijose. Pareigūnai už šių konstrukcijų sugadinimą galėjo būti nuteisti atlyginti šimtus tūkstančių eurų žalą, tačiau jie buvo teisūs – perpjovė ir rado narkotikų už milijonus.

Mes sunkiai tvarkomės su cigarečių kontrabanda, juokingai blaškomės dėl alkoholio, o lošimams bandome suteikti visišką laisvę internetinėje erdvėje. Dabartinė šalies valdžia priklausomybių srityje primena beždžionę su granata – ji elgiasi laisvai ir nerūpestingai. Bet tai juk vis tiek sprogmuo.

Gal aš klystu arba esu be galo naivus ir dabartinė vyriausybė tiesiog dirba kartu su narkotikų prekeiviais ar lošimų organizatoriais? O bus juokingiausia, kai Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio verslo planus ims ir sužlugdys atskiri Seimo nariai, jeigu nebus pritarta mūsų teikiamiems pasiūlymams.