Iki talibų egzistavo Afganistano respublika. Dabar šalį vadina Afganistano Islamo Emyratu. Iki šiol jo niekas pasaulyje nepripažino. Paskutinis bandymas pralaužti ledus vyko praėjusią savaitę Maskvoje, kur Talibano delegacija, vadovaujama premjero antrojo pavaduotojo, susitiko su dešimties kaimyninių valstybių atstovais. Atsakymas talibams buvo mandagiai neigiamas: iš pradžių įrodykite, kad elgiatės pagal savo duotus pažadus, – ko kol kas nesimato, – o tada kalbėsime apie jūsų pripažinimą.

Talibanas Rusijoje yra uždraustas kaip teroristinė organizacija, ir net šitos nuostatos Maskva dar neatšaukusi. Susitikęs su talibais viešbutyje (ne oficialioje valdžios įstaigoje), kur vyko konferencija, Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas svečius vadino ne pagal pareigas vyriausybėje, o tiesiog „delegacija“.

Vienintelis konferencijos pasiekimas talibams – kad dalyviai kreipiasi į pasaulį padėti Afganistanui. Konferencijos žinutė talibams: laukiame, kol valdžioje atsiras ir kitų judėjimų, partijų atstovų; laukiame, kol realiai matysime, kad moterys nėra išstumiamos iš visuomeninio gyvenimo.

Kaip išgyventi margumyne

Maždaug pusė Afganistano gyventojų yra puštūnai. Jų gentys buvo svarbiausios, kuriant valstybę. Nuo 1919, kai atsirado valstybė, iki 1973, kai ji tapo respublika, šalį valdė puštūnų dinastija. Antra pagal svarbą tauta yra tadžikai. Jos buvo pagrindinė jėga, kuri priešinosi sovietų invazijai. To karo veteranai ir jų sūnūs dabar sukasi afganų elite. Tadžikai gyvena daugiau šiaurėje, o puštūnai – pietuose. Pietinė siena su Pakistanu praktiškai neegzistuoja, ir puštūnai vaikšto per ją pirmyn atgal, nes tai jų teritorijos. Į Pakistaną traukdavo poilsio ir gydyti žaizdų kovotojai prieš sovietus, ten buvo pagrindiniai Talibano atramos punktai, kai amerikiečiai juos išvijo iš Afganistano, nes jie buvo priglobę Osamą bin Ladeną ir atsisakė jį išduoti po rugsėjo 11 teroro aktų JAV.

Per keliasdešimt nesibaigiančio karo metų Afganistane susiklostė gyvenimo tokiomis sąlygomis būdas. Nuolat sudaromos sąjungos su kažkuo, kad apsigintų nuo stipresnio, bet jos yra laikinos, kol partneris per daug nesustiprėja ir pats nepradeda kelti grėsmės.

Per keliasdešimt nesibaigiančio karo metų Afganistane susiklostė gyvenimo tokiomis sąlygomis būdas. Nuolat sudaromos sąjungos su kažkuo, kad apsigintų nuo stipresnio, bet jos yra laikinos, kol partneris per daug nesustiprėja ir pats nepradeda kelti grėsmės.

Talibai Afganistaną užėmė ne mūšiuose, o tardamiesi su vietos autoritetais. Tai galėjo būti ir genčių ar klanų vyresnieji, galėjo būti ir gerbiami provincijų valdytojai. Iš 34 provincijų šaudyti teko tik 6-7. Labiausiai priešinosi tadžikai. Atrodė, kad Padžšyro tarpeklyje jie įkurs pasipriešinimo židinį, bet greitai pasidavė, ir jų vadas, legendinio kovotojo prieš sovietus šacho Masudo sūnus pasakė, kad sutiktų įeiti į talibų vyriausybę.

Kol kas talibai prie valdžios nieko iš šalies neprileidžia. Užėmę Kabulą, jie suformavo laikinąją vyriausybę, žadėjo inauguruoti nuolatinę rugsėjo 11, taip įžeisdami JAV, bet atsitokėję šio sumanymo atsisakė.

Dabar vyriausybę sudaro du Talibano sparnai: politinis, kuris Kataro sostinėje Dohoje vedė ilgas derybas su amerikiečiais, pasibaigusias išėjimo sutarties pasirašymu, ir karinis, kuris veikė Afganistano teritorijoje ir dabar įsivaizduoja, kad tai jis įveikė JAV. Didžiausia grėsmė talibų režimui yra prieštaravimai tarp šių dviejų grupuočių. Į Maskvą vyko tik politinis sparnas, kuris yra išmokęs tarptautinių derybų taisykles, nors pagrindinę galią dabar turi radikaliai nusiteikęs karinis sparnas, kuriam šariatas yra neliečiamas. Vagiui turi būti nukirsta ranka, neištikima moteris turi būti užmėtyta akmenimis, vyras yra šeimos viešpats.

Priklausomybė nuo donorų

Afganistano ekonomika tokia silpnutė, kad 80 proc. šalies biudžeto sudaro tarptautinių donorų pinigai. Pastaruoju metu vyko šioks toks augimas, nes anksčiau reikėjo net 85 proc. šalpos. Afganistano valstybinio banko apie 9,5 mlrd. USD buvo laikomi JAV ir TVF, ir tos lėšos dabar yra užšaldytos. Visi donorai čiaupus užsuko. Nėra iš ko mokėti atlyginimų, teikti socialines, švietimo ir medicinos paslaugas.

Talibai galėtų valdyti pagal savo supratimą, bet tam reikia pajamų. Afganistano ekonomika tokia silpnutė, kad 80 proc. šalies biudžeto sudaro tarptautinių donorų pinigai. Pastaruoju metu vyko šioks toks augimas, nes anksčiau reikėjo net 85 proc. šalpos. Afganistano valstybinio banko apie 9,5 mlrd. USD buvo laikomi JAV ir TVF, ir tos lėšos dabar yra užšaldytos. Visi donorai čiaupus užsuko. Nėra iš ko mokėti atlyginimų, teikti socialines, švietimo ir medicinos paslaugas.

Plačiai paplitęs teiginys, kad pagrindinis pajamų šaltinis Afganistane yra opiumas, neatitinka tikrovės. Tik Talibanas yra sugebėjęs per pirmą savo valdymą 1996-2001 sumažinti opiumo gamybą. Tačiau išvyti ir pradėję šventą karą prieš netikėlius jie atsigręžė į aguonų auginimą. Pasak eksperto Davido Mansfieldo, 2020 Talibanas uždirbo 20 mln. USD iš narkotikų verslo. Tačiau tai nėra didžiausių pajamų skiltis.

Pagrindinis Talibano uždarbis buvo reketas: jiems mokėjo visi, kas norėjo ramiai prekiauti ir važinėti Afganistano keliais. Jų populiarumo plėšikavimas nemažino, nes lygiai taip pat plėšė valdžios atstovai, tik pirmieji aiškino, jog tai lėšos kovai su okupantais, o antrieji buvo okupantų vasalai ir kimšosi savo pinigines. Valdžios korupcija ir buvo pagrindinė priežastis, kodėl už ją niekas nestojo su ginklu.

Lapkritis yra aguonų derliaus metas. Dar vienas iššūkis talibams. Kadangi karas baigėsi pergale, kilniu tikslu narkotikų verslo nepateisinsi. Ar jie ims kovoti prieš opiumo ir heroino eksportą? Pačiame Kabule talibai labai rimtai užsėmė narkomanais: renka juos iš patilčių, veža į reabilitacijos centrą, kurį pastatė amerikiečiai. Per pirmą savo valdymą narkomanus kišdavo į šaltas upes ar po kriokliais, kad išsiplautų narkotikai, nes tokio centro tada nebuvo.

Ir vėl po senovei

Anksčiau sutemus miestas apmirdavo, nes siautėjo plėšikų gaujos. Dabar jos žino, kad pastebėtos talibų gaus kulką į kaktą. Su tokiu pačiu ryžtu talibai gniaužia visus nepatenkintus: kai kelios moterys išėjo protestuoti dėl atimamų knygų, jas išvaikė šūviais į orą.

Jokios demokratijos, aišku, nėra, valdo kalašnikovas. Narkomanų neklausia, ko jie norėtų, tiesiog išrengia, viską atima ir atiduota plikučius gydymui. Kabulo gatvėse irgi tapo saugiau, kai jose ėmė patruliuoti ginkluoti talibai. Anksčiau sutemus miestas apmirdavo, nes siautėjo plėšikų gaujos. Dabar jos žino, kad pastebėtos talibų gaus kulką į kaktą. Su tokiu pačiu ryžtu talibai gniaužia visus nepatenkintus: kai kelios moterys išėjo protestuoti dėl atimamų knygų, jas išvaikė šūviais į orą.

Yra ir aukų. Į judėjimą įsitrynę nusikaltėliai persekioja ir žudo savo teisėjus, provincijose vietiniai vadai nebūtinai klauso, ką jiems sako aukščiausia jų pačių valdžia ir užsiima baisiomis egzekucijomis. Juk Talibanas nėra griežtai hierarchizuota organizacija. Jį sukūrė puštūnai, besivadovaujantys ne tiek islamu, kiek dar senesnius laikus siekiančiu puštūnvali – elgesio kodeksu, kuris nieko nereiškia kitų genčių atstovams, esantiems Talibane.

Dėl daugybės įtampos sričių, kurių dalį čia paminėjau, Talibano laukia nelengvi išbandymai. Nežinia, kiek lankstus jis bus, kad gautų lėšų valstybei išgyventi.

Visuomenė, neskaičiuojant kelių procentų išprususių žmonių, išliko feodalinė. Valstiečiai sudaro 75 proc. populiacijos. Kaimo moterys kaip nešiojo nikabą, taip ir nešios – pokyčiai liečia tik mažytį išsilavinusių moterų sluoksnį. Pavyzdžiui, Afganistane yra 250 moterų teisėjų, kurių likimas išties nepavydėtinas. Bet šalia jų į pabėgėlių gretas stoja buvę korumpuoti tarnautojai, kurie drauge su jomis prašosi prieglobsčio nuo Talibano.

Garsusis trilijonas USD, išleistas Afganistane nuo 2001, buvo skirtas JAV ir sąjungininkų pajėgoms išlaikyti, o kitoms reikmėms teko vos 1,5 proc. iš to didelio katilo. Šis tas pasikeitė, bet ne tiek, kad dauguma liūdėtų dėl Talibano sugrįžimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)