Priminsiu, jog prieš porą savaičių šešėlinės Vyriausybės siūlymu Seime buvo įregistruotas įstatymo projektas, kuriuo siūloma pozityviai raginti rizikos grupės (65+) žmones skiepytis nuo Covid-19. Tam skiriant po 100 eurų kiekvienam, kuris pasiskiepys po rugsėjo pirmosios. Šita praktika buvo taikoma daugelyje valstybių ir tapo efektyviu stimulu, kuris šioms valstybėms vėliau sutaupė milžiniškas lėšas, kurios būtų skiriamos rizikos grupių gydymui. Lietuvoje paskiepytų rizikos grupės žmonių procentas yra labai mažas lyginant su kitomis valstybėmis, mažiausias pasiskiepijusių procentas yra pačioje rizikingiausioje amžiaus grupėje – 85+.

Manęs nenustebino, kada dabartinė valdžia sumalė mūsų siūlymą į miltus, pasitelkdama sau palankius ekspertus – teisės departamentui netikėtai įžvelgus prieštaravimą konstitucijai vien dėl to, kad išskiriamos pažeidžiamos grupės. Po ilgų diskusijų buvo leista LVŽS frakcijos nariams projektą patobulinti ir registruoti šią savaitę. Pavyko įtikinti Seimo teisininkus, kad pažeidžiamų grupių išskyrimas vyksta jau nuo pat pandemijos pradžios ir yra logiškas. Tuo metu sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys, vertindamas A. Verygos ir jo kolegų pasiūlymą, teigė, jog toks įstatymas atvertų Pandoros skrynią.

„Asmeniškai manau, kad tai yra labai diskutuotinas klausimas, nes tada praveriame Pandoros skrynią. Tada galime pradėti klausti, ar reikėtų mokėti tiems, kurie nenori eiti į rinkimus, ar reikėtų dar už kažką mokėti žmonėms. Visada yra teisingumo jausmo klausimas.“ Buvo akivaizdu, kad ministras nepritaria.

Ir kaip nustebau šiandien, kada perskaičiau, jog Socialinės apsaugos ir darbo ministerija registruoja analogišką projektą, tik rizikos grupę sumažindama iki 75+. Kaip suprantu, valdantieji suvokia, kad jų koronaviruso valdymo politika žlugo, todėl pagaliau ėmė dairytis pagalbos aplink ir aptiko mūsų pasiūlymą.

Nesinori „neklystantiems“ valdantiems pripažinti tiesos, jog vienintelis jų planuojamas veiksmas skatinant skiepus nuo Covid-19 yra pasiūlytas šešėlinės Vyriausybės, todėl visą praėjusią savaitę jie žemino ją ir jos narius, gal tikėdamiesi, jog mes neatlaikysime spaudimo, o rezultate nuplagijavo mūsų siūlymą, tik pakeisdami rizikos grupės amžių.

Nesvarbu, kokiais keliais, svarbu, kad mūsų siūlymai pasiekia valdančiųjų protus. Dabar belieka įtikinti, jog rizikos grupei priklauso asmenys nuo 65+ ir nereikia ignoruoti mokslinių faktų vien tam, kad ministerijos projektas nors kažkuo skirtųsi nuo mūsų pasiūlyto.

Dabar su dideliu dėmesiu lauksiu Premjerės Ingridos Šimonytės padėkos šešėlinei Vyriausybei už konstruktyvius pasiūlymus, nes apie privačius asmenis, verslininkus jau girdėjau…

Jei jie paskaitytų raštus, kuriuos esame siuntę, net neabejoju, kad gerų, panaudojimo vertų idėjų rastų ir daugiau...