Balsavimas vyko lyg stebuklinga lazdele pamojus. Konservatoriai, net ir padoriausi žmonės, kėlė rankas nieko negalvodami. Balsavimas prieš šį pasiūlymą yra ne kas kita, kaip balsavimas už korupciją. Už korupcijos įteisinimą, už draugelių kyšininkų ekonominį parašiutą smarkiai susimovus, už grietinėlę tenkinančią nomenklatūrinę sistemą.

Sakote, nusišneku? Prieš keletą mėnesių buvęs Kelmės rajono meras Vaclovas Andrulis, socialdemokratas, buvo galutinai nuteistas už kyšio ėmimą. Nušalintas. Netrukus – naujo mero rinkimai. Eksmeras tikrai ne be vietos valdžios žinios buvo įdarbintas valdiškoje įstaigoje.

Žinoma, ne vadovaujančiose pareigose – tai draudžia įstatymas. Bet niekas nedraudžia įdarbinti specialistais, pavaduotojais ar dar kuo. Galima pastumdyti postus taip, kad savam bičui atsirastų vietos ir dar liktų. Jei galiotų mano pasiūlyta pataisa, tokių problemų jau nekiltų. Kyšininkai būtų priversti dirbti privačiose įstaigose arba kurti savo verslą – pajusti, kaip iš tiesų yra uždirbami pinigai, kai jų niekas neatneša.

Socialdemokratai Seime suprato, kokia dėmė krenta ant jų partijos, todėl mano pasiūlymą palaikė. Konservatoriai ir liberalai balsavo už korupciją, nors Kelmės situaciją žinojo puikiai. Taip išeina, kad konservatoriai tokiu balsavimu pakišo po gėdos volu savo kandidatą į Kelmės rajono merus, kuris šiuo metu laikinai eina mero pareigas ir yra tiesiogiai atsakingas už abejotiną eksmero socialdemokrato įdarbinimą?

Kandidatas tiesiog apsimetė, kad nieko nežino, o kai viskas, kas plaukia, išplaukė į paviršių, pareiškė pasipiktinimą. O gal čia viską suorganizavo buvusio Kelmės mero partietis administracijos direktorius? Ne. Jie visi vieningai veikia. Jie visi vieningai tempia Kelmės rajoną į savo sukurtą pelkę. Ir neleis jos niekam užimti. Geriau nuskęs.

Liberalų balsavimą galima suprasti – juk jie yra tie didieji „kovotojai“ prieš korupciją. Jiems tokių mano pasiūlymų nereikia: sistema nukentės, bus sunku vaidinti kovotojus už skaidrumą.

Vėl netikite? Už korupciją balsavo Virgilijus Alekna – Seimo narys ir liberalų žvaigždė. O jo asmeninė patarėja – kandidatuoja į Kelmės merus ir intensyviai žada, kad kovos prieš korupciją.

Tai tik vienas konkretus pavyzdys – siaura, bet tiesioginė aukščiausios ir regioninės valdžios simbiozė bendroje pelkėje. Man šis balsavimas nebuvo naujiena. Tik gaila partijose esančių padorių žmonių.

Tai tik pradžia. Vėliau susikaupiau ir vienoje savo kalboje surikiavau viską, kur „matau“ konservatorių pažadus orientuotis į kokybę ir mažinti kiekybę.

Internetas lūžo, ir faktų pasakiau daugybę, nors man asmeniškai šiuo atveju iki kaklo pakanka vieno konservatoriaus pusantros valandos tuščios diskusijos dėl Kaimo reikalų komiteto pavadinimo keitimo. Tiek Seimo laiko kainuoja per 2000 eurų. O dar ir ne pabaiga. Norima pakrikštyti šį komitetą į „kaimo ir maisto“. Gerai, tuomet kuriam ir kitą komitetą – „Vilniaus, balių ir pramogų“. Galės visi be kaukių toliau lankytis tirštai lankomuose renginiuose. Ačiū, nedėkokit.

Ciniškai kalbėti yra viena, o daryti viską atvirkščiai. Štai tokia yra mūsų naujausia, progresyviausia šalies politika. Konservatoriai tarpusavyje vaidino diskusiją – neva, labai įtemptai stengiamės dėl Sporto universiteto bendrabučio remonto.

Ko jie čia vaidina? Juk tiek švietimo (ministrė Jurgita Šiugždinienė), tiek finansų (ministrė Gintarė Skaistė) ministerijos yra jų, konservatorių! Neiškenčiau – priminiau, kad visi valdantieji tokius klausimus per penkias minutes nusprendžia be jokių imitacinių diskusijų komisijoje, opozicijos ir žiniasklaidos akivaizdoje.

Jie tiesiog naudoja seną gerą metodą – pats sukūriau problemą iš nieko ir ją išsprendžiau! Čia tokie gelbėtojai, kur truputį paskandina, o paskui ištraukia ant kranto, atgaivina, verčia visus dėkoti ir dar sau medalius užsikabina.

Beje, aš pasisakau už Sporto departamento grąžinimą! Tai, kas dabar vyksta su sportu ir jo kontrole, sunku sveiku protu kam nors paaiškinti. Konservatoriai patys mato, kas nutiko su sportu, bet dar nori tokį patį krachą sukurti kitoje srityje – planuoja veterinarijos tarnybą paversti departamentu prie Žemės ūkio ministerijos.

Šalies valdžios vardu noriu atsiprašyti Lietuvos gyventojų. Atleiskite, jei dėl pandemijos padarinių laiku nepatekote pas gydytoją ar negavote kitos medicininės pagalbos. Atleiskite visi, kurie sergate onkologinėmis ligomis, atleiskite tie, kurių širdis stoja, nes jums mūsų medikai negalės suteikti tinkamos pagalbos.

Tai ne koks meninis padidinimas – kai kurios ligoninės jau dabar skelbia ribojančios planines operacijas ir stabdančios savo įprastą veiklą. Valdantiesiems, rodos, nusispjauti. Jie toliau džiūgauja, kad padalijo Lietuvos žmones į tuos, kurie turi galimybių pasą, ir tuos, kurie jo neturi. Nesakau, kad paso nereikėjo, bet visi kiti veiksmai – žalojantys ir nesprendžiantys situacijos: virusas plinta, aukų daugėja, aukščiausi pareigūnai blaškosi po renginius be kaukių.

Gal tiesiog reikėjo žmonėms rodyti gerą pavyzdį? Žmonės jaustų atsakomybę, jei tik ši atsakomybė nebūtų primesta. Ar tikrai manote, kad visa atsakomybė krenta ne ant mūsų šalies valdovų, o ant neskiepytos visuomenės dalies?

Imanuelis Kantas juk traktavo, kad žmogus yra tikslas, o ne priemonė. Ir aš esu įsitikinęs, kad negalima žmogaus traktuoti paternalistiškai. Tai terminas, skirtas apibūdinti procesą, kuomet valstybės globa yra perdėta, valstybė kišasi į žmogaus gyvenimą. Šiuo atveju – dar ir skaldo visuomenę. Dėl tokių procesų žmonės praranda laisvą valią, o su ja – ir atsakomybę. Valdžia praktiškai sukuria vergus, ir iš jų reikalauja atsakomybės. Deja, vergai atsakomybės neturi.

Kokia čia atsakomybė, jei teisei nueiti į tualetą prireikė atskiro ministro įsakymo? Gėda – ne tas žodis.

Labiausiai tai gaila konservatorių koalicijos partnerių – Laisvės partijos ir liberalų. Nei jums Stambulo konvencijos, nei partnerystės, nei lygių teisių! Palaukit, ir ministrų tuoj neturėsite. Spėju, kad dabartiniai socialdemokratai Laisvei būtų atseikėję daugiau.