Yra kuriami įvairiausi opozicijos ateities scenarijai ir juos aptarti būtų tikslinga. Išties, artėjant rudeninei Seimo sesijai įvyko rimti pokyčiai tiek Valstiečių-žaliųjų partijoje (pasitraukė net 10 jos narių) tiek dėl šio žingsnio pakito situacija ir visoje opozicijos erdvėje.

Na aišku, kad didžiausia intriga yra sietina jau su viešai aptarinėjamu klausimu, kas nutiks su opozicija ir su Valstiečiais-žaliaisiais pasitraukus S. Skverneliui iš Valstiečių-žaliųjų frakcijos.

Realūs šio pasitraukimo ženklai ir signalai jau buvo matomi ir kalbos apie tam tikrų tendencijų kaitą opozicijoje buvo jau seniai.

Dabar visų pirma mes regime, kaip valstiečiai iš anksto ėmė keisti savo požiūrį į Prezidentą Gitaną Nausėdą. R. Karbauskis labai aiškiai savo interviu yra pasakęs, kad Valstiečiai-žalieji žvelgia į Prezidentą palankiai, daugelis jų pozicijų yra sutampančios ir todėl bendradarbiavimas su G. Nausėda gali būti naudingas.

Kita vertus, yra aišku, kad S. Skvernelis nepritaria tokiam suartėjimui su Prezidentu. Kas šioje situacijoje svarbiausia? Na, yra keli akcentai. Vienas yra tas, kad pabrėždamas savo palankumą Prezidentui R. Karbauskis savotiškai siunčia signalą ir S. Skverneliui, kad jis nesitikėtų palaikymo iš Valstiečių-žaliųjų partijos būsimų prezidentinių rinkimų metu.

Tai akivaizdi užuomina, kad Valstiečiai-žalieji keičia favoritą rinkimuose ir ketina palaikyti G. Nausėdą. Tai rimtas rinkiminis smūgis S. Skverneliui. Pagaliau Prezidentas, neatradęs paramos pas dešiniuosius, gali įgyti jam taip reikalingą jį palaikančią ir jo pozicijas atstovaujančią frakciją Seime.

Tas palaikymas jam reikalingas, bet tuo pačiu ir pavojingas, nes susaistydamas save su akivaizdžiai populistine struktūra jis rizikuotų susitapatinti su daugiau emociniu nei konstruktyviu politikos naratyvu. Kita vertus, jam atsiveria galimybė derėtis ir su S. Skvernelio frakcija, bei iš naujo pažvelgti į visą opozicinių jėgų konstrukciją. Čia prezidento aktyvumas galėtų duoti naudos visiems.

Kita vertus, Valstiečiai-žalieji, atsisukdami į prezidentą, tikisi surasti jo asmenyje rimtą politinį svertą dabartinėse Seimo konfrontacijose. Pagaliau visuomenės nuomonės palankumas G. Nausėdai, prezidentinis autoritetas leistų valstiečiams sustiprinti savo atramą platesniame rinkėjų diapazone.

O tai svarbu, nes 2023 metų rinkimai į savivaldybių tarybas šiai partijai yra tikrai aktualūs ir šiems rinkimams ruošiamasi labai rimtai. Manyčiau, kad po naujos S. Skvernelio frakcijos atsiradimo R. Karbauskis sutelks visus partinius resursus į savivaldybių tarybų rinkimus.

Čia bus nukreiptas pagrindinis valstiečių-žaliųjų politinis dėmesys ateinančiu laikotarpiu.

Su S. Skvernelio išėjimu iš valstiečių-žaliųjų frakcijos tikimasi pokyčių visoje opozicijos struktūroje. Sukūrus naują frakciją S. Skvernelis įgyja galimybę turėti įtakingą politinį instrumentą opozicinėje veikloje ir stipriai apmalšinti valstiečių-žaliųjų galimybes įtakoti Seimo sprendimus.

Čia atsiranda nauja intriga – dešinieji gali ieškoti galimybės bendradarbiauti su naujai susikūrusia frakcija. Tai leistų jiems atrasti jėgą, kuri savotiškai atsvertų valstiečių-žaliųjų pasipriešinimą dabartinės valdančiosios daugumos sprendimams ir taip pat atlaisvintų dešiniųjų resursus nuo kovos su R. Karbauskio kontroliuojamos frakcijos įtaka, tuo natūraliai užsiimtų S. Skvernelio frakcija.

Pokyčių laukiama ir socialdemokratų frakcijos veikloje. Šios partijos reitingų kilimas tarsi suteikia viltis, kad susiformuos aiški ir politiškai bei ideologiškai konkreti politinė dauguma kairėje. Jiems S. Skvernelio išėjimas iš valstiečių irgi yra pageidautinas. Atsiranda šansas derėtis dėl galimo bendradarbiavimo tiek Seimo veikloje tiek ir dėl politinio aljanso rinkiminėje perspektyvoje. Nesakau kad viskas jau parengta „amžinai ir neišskiriamai“ draugystei, bet tokia tikimybė yra galima ir teoriškai ji gali būti labai produktyvi.

Visumoje regime, kad S. Skvernelio figūra tampa centrine dabartinėje Seimo opozicijos situacijoje. Buvęs premjeras rudeniniame politikos sezone gali tapti tuo trigeriu, kurio apsisprendimas performatuos tiek opozicinių jėgų santykius bei resursus, tiek ir valdančiųjų gretose stabilizuos galimybių bei sprendimų realizavimo lūkesčius.

Tuo pačiu prezidentiniame klausime S. Skvernelis, savo išėjimu iš Valstiečių-žaliųjų frakcijos, pasiūs žinią apie savo atsitraukimą prezidentinėse pretenzijose ir užleis vietą G. Nausėdai bei sukels aistras dešiniajame flange ieškant tinkamo ir stipraus konkurento Prezidentui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)