Jis pasivedėjo jį nuošaliau nuo minios, įleido savo pirštus į jo ausis, palietė seilėmis jo liežuvį, pažvelgė į dangų, atsiduso ir tarė jam: „Efatá!“, tai yra: „Atsiverk!“

Ir tuojau atsivėrė jo klausa, atsirišo liežuvio ryšys, ir jis kalbėjo kaip reikia. Jėzus jiems liepė niekam šito nepasakoti. Bet kuo labiau jis jiems draudė, tuo jie plačiau jį skelbė.

Žmonės be galo stebėjosi ir kalbėjo: „Jis visa gerai padarė! Jis daro, kad kurtieji girdi ir nebyliai kalba.“ (Mk 7, 31–37)

Dvasiniam augimui būtent klausa yra svarbiausia iš penkių žmogaus pojūčių. Ausys pasirengusios priimti Dievo žodį tam, kad atsivertų tikėjimui: „Tikėjimas – iš klausymo” (Rom 10, 17).

Visa Izraelio tautos istorija paženklinta žodžio ir klausymosi: ne dviejų atskirtų veikimų, bet vienos tikrovės, vieno veiksmo, nes, pasak Emanuelio Levino († 1995) „kalbėti ir klausytis yra tik vienas dalykas.”

Štai kodėl Biblijoje nuskambėjęs kvietimas yra pirmasis ir tikrasis Įstatymas: „Klausykis, Izraeli!“ (Įst 6, 4). Nusiteikimas klausytis yra esminė nestabmeldiška tikėjimo sąlyga.

Klausą reikia ugdyti. Triukšme ir decibelų šėlsme užmirštame, jog vienas didžiausių mūsų kultūros pokyčių pastaruoju laiku susijęs būtent su klausa.

Šalia šiltnamio efekto ir nenormalios klimato kaitos reikėtų perspėti ir apie kitą aplinkos pasikeitimą – klausos užterštumą, galbūt mažiau veikiantį florą ir fauną, tačiau nešantį nenuspėjamas pasekmes žmogaus psichikos stabilumui.

Palyginti su ankstesniais amžiais, kur tyla buvo norma, o triukšmas – išimtis, mūsų postmodernus laikmetis padarė radikalų posūkį: tyla tapo išimtis, o triukšmas – norma.

Dekapolyje (triukšmingo didmiesčio simbolis, išvertus iš graikų kalbos reiškia „dešimt miestų“) kurčnebylis negali girdėti Jėzaus žodžių ir pradėti tikėjimo kelionės.

Tad prieš suteikdamas jam kalbą ir klausą, Jėzus pasitraukia su juo į nuošalią vietą ir tyloje prabyla į jį jam suprantama kalba – gestų kalba: paliečia jo liežuvį ir ausis.

Taip atstatoma bendrystė, asmeninis santykis. Tad ir pirmasis žodis, kurį kurčnebylis gali išgirsti, yra būtent išganymo žodis: „Efatá – Atsiverk!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (934)