Kodėl dar nestebina? Nes pusiau legalios aferos kartojasi. Juk buvo skandalingi „Mažeikių naftos“, VST pardavimai. Niekaip negaliu priprasti prie ciniškumo – įžūlumas legaliai vogti iš Lietuvos biudžeto milijardus.

Tikriausiai retas lendate į Centrinį viešųjų pirkimų portalą? Įlįskite ir įsitikinsite patys. Vyriausybė skelbia konkursą konteinerių miesteliui statyti. Jame turėtų tilpti 40 tūkst. pabėgėlių. Šių namelių numatoma vertė be PVM – 599 milijonai eurų. Su PVM – apie 726 milijonus eurų.

Projektas yra tik iš mūsų lėšų – jokių ES pagalbų nenumatoma. Tikrai nesuklysiu pasakęs, kad konkurso sąlygas gali įgyvendinti vos viena įmonė Lietuvoje. Ir jei ji dar nėra konservatoriška, tai tokia tikrai taps gavusi šitokį valstybinį užsakymą. Tikrai gaus.

Ar žinote, iš kokių pinigų bus sumokėti šie milijonai? Ar žinote, kur nukeliauja mūsų visų sumokamos PSD lėšos? Praktiškai bet kur, tik ne sveikatos sektoriui stiprinti. Mūsų privalomasis sveikatos draudimas dabar yra labai reikalingas pabėgėlių miestelio statybai.

Jei atidžiau pažiūrėsime visą konkurso medžiagą, rasime dar daugiau – 161 milijonas (be PVM) yra numatoma viso šito miestelio priežiūrai ir administravimui. Dar keletas smulkių milijonų byra į papildomas ar nenumatytas išlaidas.

Kartais psichologai sako, kad žmogaus loginis protas išsijungia, kai skaičiai viršija 9 milijonus. Gal tai paaiškina fenomeną, kad visuomenė dažnai audringai reaguoja į smulkmenas. O juk čia kalbame apie milijardą su kaupu.

Ai, sakote, nėra milijardo? Yra! Dabar jau aiškėja, kad tvorai nuo vieno Baltarusijos tirono Lukašenkos prireiks 350 milijonų. Aš iš tiesų pradedu manyti, kad visi nepriklausantys konservatoriams Seime yra laikomi idiotais. Juk suveikė atgrasymas prie sienos. Kam dar terliotis su tūkstančiais kilometrų aštrios vielos?

O iš tvoros juokiasi. Visas Kremlius ir Baltarusijos tirono gvardija juokiasi už pilvų susiėmę, naudoja tai savo purviname propagandiniame kare.

40 tūkst. nelegalių migrantų – tai ne šiaip nuo debesies nukeltas skaičius. Tuo pačiu kiekiu Lietuvai buvo manipuliuojama ir prieš keletą metų – per pabėgėlių krizę Europoje.

Įdomu tai, kad dar neseniai, prieš kelias savaites, minint tą patį pabėgėlių skaičių buvo kalbama apie 219 gyvenamųjų konteinerių nuomą ir modulinių pastatų miestelio įrengimą neteisėtiems migrantams apgyvendinti. Šiam pirkimui planuoti 4,6 milijono eurų. Tokią didelę sumą žmogaus protas pajėgtų suvokti kaip didelę. Todėl padauginam ją iš 150 kartų – jau viskas gerai?! Niekas nekliūna.

Ar įsivaizduojate, kaip galėtų pasikeisti mūsų sveikatos apsaugos sistema tiesiog protingai įmetus milijardą? O kiek už šiuos pinigus būtų galima išasfaltuoti žvyrkelių? Sakote – PSD pinigai tam netinkami? Gal. O ar jie tinkami konteinerių miesteliui statyti?

Milijardas – tai gerokai milijonų daugiau nei iš Lietuvos žmonių buvo pavogta parduodant Vakarų skirstomuosius tinklus.

Tiesa, radau dar vieną neblogą palyginimą – su Visagino atominės elektrinės uždarymu. Šis procesas jau trunka dešimtmetį ir dar vyksta. Jam skirta per 3,4 milijardų eurų. Atominei elektrinei uždaryti pakanka vos tris kartus daugiau nei pabėgėlių miesteliui įrengti? Ar tik nesikartoja „auksinių šaukštų“ ir skirstomųjų tinklų istorija? Per šią kadenciją konservatoriai tikrai išgarsės auksiniais gyvenamaisiais vagonėliais pabėgėliams, kurių gali ir nebūti. Taip pat auksine tvora vienam žmogui, vienos valstybės tironui. Tikrai viską padarys, kad miestelis ir tvora atsirastų – juk milijardas pats nepasivogs.