Priminsiu, kad prieš Kalėdas pasiūliau Premjerei pažadėti visuomenei meduolį, jeigu smarkiai nukristų užsikrėtusiųjų skaičius. Paklausiau, ar ji negalėtų pažadėti susipinti kasas (kirpyklos buvo uždarytos) ir atvežti į Lietuvą grupę U2. Gal visgi verta, užuot gąsdinus „nepasiskiepijusių“ karantinu bei Onų ir Jonų, Janinų ir Antanų mirtimis, darsyk pasistengti su meduoliais ir pozityvia komunikacija?

Kai kurie žmonės nesiskiepija, nes tingi

Vasara, visi pavargę nuo apribojimų. JAV, Naujajame Džersyje, veikia akcija „šotas ir alus“, kur pasiskiepijęs gali išlenkti alaus (turbūt nealkoholinio). Dubajuje pasiskiepiję žmonės gauna mėnesio narystę sporto klube. Marijampolė ir Niujorkas vykdo loteriją. Graikija už skiepą jaunuoliui sumoka 150 eurų, Serbija – 25 eurus kiekvienam pasiskiepijusiam. Galbūt ir mes dar turime jėgų, ką nors panašaus sugalvoti?

Šiuo metu daugiausia užsikrėtimų COVID-19 fiksuojama Palangoje. Įdomu, kodėl? Ir įdomu, kodėl prie įėjimų į paplūdimius ir Basanavičiaus gatvę negalėtų rastis aiškiai matomas skiepų centras? Toks, koks veikia Vokietijos Legolende, į kurį dabar plūsta minios. Vilniaus „skiepobusas“ parodė, kad jeigu vakciną atveži žmogui į kiemą, jis su mielu noru padaro tai, kas didina masinį imunitetą. Galbūt „skiepobusai“ galėtų kursuoti po atlaidus ir miestelių šventes, stabtelėti prie prekybos centrų ir turgų?

Vis dar manau, kad tai duotų didesnį efektą negu gąsdinimai privalomais testais, apribotu gyvenimu ar giltinės apsilankymais. Taip jau būna, kad ilgą laiką besitęsiant katastrofoms, žmonės nustoja bijoti.

Kai kurie žmonės nesiskiepija, nes vakcinos atrodo baisesnės už pačią ligą

Vasara, visi pavargę nuo informacijos apie COVID-19 ir nebesusigaudo, kur tiesa, o kur – melagienos. Viena moteris man pasakojo skaičiusi, esą vakcina pakeičia genus. Paneikime tai. Kitas vyras pasakojo bijąs, kad nukentės jo vaisingumas. Kalbėkime tiesą ir tik tiesą. Kad ir 24/7. Pasakykime ir tai, kad po skiepo gali tekti pagulėti lovoje su gripo simptomais. Taip jau yra. Bet tai – normalu. Turime interneto svetainę www.koronastop.lt. Galbūt ten galėtų rastis rubrika: „Tiesa ar drąsa“ arba „COVID-19 melagienos“? Galbūt per Lietuvą galėtų leistis „infobusas“, kur žinomi medikai tiesiog atsakinėtų į žmonių klausimus ir sklaidytų baimes?

Pirmųjų COVID-19 bangų metu tikrieji herojai buvo medikai ir savanoriai. Tik didelių kompleksų turinti valdžia galėtų atstumti tokią šventą pagalbą. Jeigu tik dar rastųsi norinčių ir galinčių prisidėti, jie labai praverstų tiek darbui su pritinginčiais, tiek komunikacijai su prisibijančiais.

Kai kurie žmonės nesiskiepija, nes yra persirgę

Liepos 29 d. man nepavyko rasti informacijos, kiek žmonių Lietuvoje turi imunitetą. Pasiskiepijusių dviem dozėmis – 1,23 mln. (43,91%) gyventojų. Kiek dar turi imunitetą, nes yra persirgę? Birželio mėnesio pabaigoje buvo skelbta, kad bendrai paskiepytų ir po COVID-19 ligos imunitetą įgijusių žmonių yra 48%. Jei šis skaičius gaunamas tiesiog prie pasiskiepijusių pridedant visus persirgusius naujuoju koronavirusu, tai šiandien iš viso turinčių imunitetą gali būti apie 1,5 mln. (53%), nes persirgusių žmonių liepos 29 d. buvo beveik 269 tūkstančiai (9,62%) gyventojų. Vis tiek trūksta 17% iki visuotinio imuniteto, tačiau neskiepyti, bet persirgę COVID-19 ir turintys imunitetą žmonės, „palengvina“ masinio imuniteto uždavinį apie 10%.

Neatmeskime, kad natūraliai imunitetą įgijusių žmonių gali būti dar daugiau, nes ne visi, kurie sirgo, kreipėsi į medikus. Verta pasvarstyti, ar natūraliai imunitetą įgiję žmonės, kurių nėra „persirgusių“ įskaitoje, negalėtų pasidaryti antikūnių testus ir tuo pagrindu naudotis visomis paskiepytųjų, persirgusiųjų ar neigiamą PGR testą turinčiųjų teisėmis ne kas savaitę, bet ilgesnį laiko tarpą. Juk europinis COVID-19 pažymėjimas galioja net metus. Tai galėtų prašviesinti mūsų masinio imuniteto statistiką.

Rytoj mes atsikelsime ir išgirsime du skaičius: kiek naujai užsikrėtusių COVID-19 ir kiek nelegalių migrantų iš Baltarusijos. Labai norėtųsi, kad Vyriausybė pagaliau sugalvotų statistikos ar priemonių, kurios leistų patikėti, kad mes galime susitelkti ir įrodyti, jog kartu įveiksime visas negandas.

Labai kviečiu visus eiti skiepytis!