Trumpai prisiminkime, kad Konstitucinis teismas išaiškino, jog tiesioginiai merų rinkimai prieštarauja Pagrindinio šalies įstatymo formuluotėms. Sutinku, o kas toliau? Reikia kažką keisti. Absoliučiai visi politikai mušasi į krūtines, kad tokių tiesioginių rinkimų reikia – tauta reikalauja!

Reikia keisti Konstituciją. Konservatoriai padarė viską, kad tokia pataisa nebūtų priimta. Jei ji būtų priimta, tuomet ji įsigaliotų 2023-ųjų gegužę. Tai reiškia, kad kiti merų rinkimai nebus tiesioginiai.

Paskaičiuokime – 2023 metų sausį dabartinė tiesioginė merų rinkimo tvarka absoliučiai neteks galios. Po gero mėnesio – savivaldybių rinkimai. Kitos kadencijos merus, kaip ir iki 2015 metų, privalės rinkti rajonų ir miestų tarybos.

Faktas – viskas surikiuota taip, kad tiesioginių merų rinkimų bent jau šioje kadencijoje neįvyktų. Dėliojama viskas taip, kad visi tūzai ir koziriai būtų didžiųjų partijų rankose – konservatorių ir jiems menkai pavojingų socialdemokratų. Patogūs merai sėkmingai ruoš dirvą ir 2024 metų rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams.

Konservatorių godumas valdžiai yra suprantamas, tačiau bet kokie tikslai turi būti pasiekti teisiniais būdais. Konstitucijai pakeisti reikia ne paprastos daugumos, o tokios, kurioje siūlymą palaikys 94 parlamentarai iš 144. Ar tai įmanoma šiame Seime? Ne. Turiu omenyje, jei visa opozicija bus už, pakaks, kad to nepalaikys reikiamas valdančiųjų kiekis. Panašiai jau buvo – pasiūlymas nesulaukė palaikymo būtent pas valdančiuosius.

Dabar žaidžiama, tempiamas laikas – bandoma aukštesnės galios teisės aktą, kuriam reikia konstitucinės daugumos, nuleisti į tokį lygį, kur pakanka paprastos daugumos sprendimo. Ar tai reiškia, kad artėja laikai, kuomet valdančioji koalicija galės lengvai pataisyti konstituciją pagal save?

Gal tiesioginių merų rinkimų ištroškusi Lietuvos visuomenė galėtų visą šį tiesioginių rinkimų klausimą išspręsti referendumo būdu? Ne! Lietuvoje referendumo įstatymas ką tik nustojo veikti, todėl šis būdas neįmanomas. Šiandien esame vienintelė šalis ES, kur visuomenė neturi referendumo teisės. Šia teise nesugebėta laiku pasirūpinti. Analogiška situacija yra ir bus su tiesioginių rinkimų reikalais.

Kodėl konservatoriams ir tuo pačiu socialdemokratams yra labai paranku ir naudinga, kad tiesioginių merų rinkimų bent jau 2023 metų vasarį nebūtų. Šios dvi didžiosios partijos tiesioginiame rinkimų ringe smarkiai pralaimi pavieniams lyderiams. Tik šiukštu – to jie nieku gyvu nepasakys. Visi jie choru šaukia, kokia svarbi ir reikalinga tautai galimybė tiesiogiai rinkti – betarpiškiau valdyti savo šalį.

Žodžiai žodžiais, tačiau faktas – dabar esame lyg kokia beteisė Afrikos valstybėlė, o gal net „lotynų Lietuva“ – XXI amžiaus pirmojoje pusėje praradusi demokratijos įrankius, ginklus ir šarvus. Ir sutapk tu man taip – kaip tik konservatoriai valdžioje, taip riaušės, neramumai, jėgos naudojimas prieš žmones, žmonių skaldymas, skirstymas į savus ir svetimus, protingus ir kvailius.