Viltis – durnių motina, ir dabar galiu pritaikyti sau. Per daug vilties turėjau, gėda pačiam savo naivumo eilinį kartą. Žinoma, geriau tikėtis gerų dalykų negu būti ciniku ir fatalistu, kuriam amžinai „nieko gero čia nebus“, bet kai nuvilia, ir dar ne pirmą kartą, tai toks pyktis suima, kad neklauskit.

Skaitau valdžios vyrų ir moterų pasisakymus, ir norisi planšetės ekraną išbarškinti. Kelias dienas jiems buvo pasirodžiusios ryžto liepsnelės, o dabar vėl trypčiojanti ir myžčiojanti bala. Gėda skaityti.

Skaitau valdžios vyrų ir moterų pasisakymus, ir norisi planšetės ekraną išbarškinti. Kelias dienas jiems buvo pasirodžiusios ryžto liepsnelės, o dabar vėl trypčiojanti ir myžčiojanti bala. Gėda skaityti.

Iš Vyriausybės matyti geri norai ir pasiryžimas stengtis, bet tai ir viskas. Sprendimų nėra. Ar bus pagaliau diskriminacija ir geležinės pirštinės nesiskiepijantiems? Ėėė, žiūrėsim, svarstom, šiuo metu tariamės, labai gali būti, pagalvosim, galimas daiktas, nagrinėjam variantus, derinam, kalbamės.

Kol jūs kalbatės ir myžčiojat, violetinis maršiečių gaivalas, antivalstybinės blogio jėgos sėkmingai ir koordinuotai veikia. Kelia riaušes, mušasi, koncertuoja, žygiuoja, mojuoja vėliavom, komunikuoja, kol jūs Vyriausybėje nosis krapštotės.

Pasižiūrėkit į tą skandalą su pusantro kilometro tvoros pasienyje su Baltarusija. Nelegalų jau trys tūkstančiai, o kuo rūpinasi Lietuvos valdžia? Pirmiausia sako, kad negalima vadinti nelegalais, kad jų neįžeistume. Paskui kraipo galvas, kai neįžeisti nelegalai svaido maistą atgal į juos maitinančius ir mąsliai krato šūdus (tikrus) iš termosų, į kuriuos tuštinasi dėkingi Trečiojo Pasaulio atstovai, neturintys kaip atsidėkoti už svetingumą.

Pakraipiusi galvą, valdžia teikia labai aktualius įstatymų projektus, kad vyno nepardavinėt sekmadieniais (dar uždrauskit oranžinę spalvą ir priimkit įstatymą, kad sekmadienis nuo šiol vadinsis blaivadieniu), o paskui plaka liežuviais, ar šalies vadovą Vytautą Landsbergį visgi pripažinti buvus šalies vadovu, ar gal nepripažinti. Maždaug kaip svarstytų, ar Kauno pavadinimas yra „Kaunas“ – kas už, kas prieš, kas susilaikė. Net ir tokio paprasto dalyko negali paimti ir nuspręsti, ne, reikia imituoti darbą, daug balsuoti, daug diskusijų turėti, dabar nukėlėm į rudenį, o kodėl ne – rudenį juk nebus, ką veikti, viskas bus nuostabu, bus trečiasis karantinas ir nelegalų bus jau kokie dešimt tūkstančių, o tvoros bus nutiesta jau du kilometrai.

Ir vaikui aišku, kad tokiais tempais jūs nespėsit tos tvoros ne tik iki kitų rinkimų – jūs ją statysit iki antrojo Kristaus atėjimo, nes turit savo pačių priimtą Viešųjų pirkimų įstatymą, kuris Lietuvai padarė daugiau blogo negu Muravjovas korikas, Rolandas Paksas ir Neringa Venckienė kartu paėmus.

Ir vaikui aišku, kad tokiais tempais jūs nespėsit tos tvoros ne tik iki kitų rinkimų – jūs ją statysit iki antrojo Kristaus atėjimo, nes turit savo pačių priimtą Viešųjų pirkimų įstatymą, kuris Lietuvai padarė daugiau blogo negu Muravjovas korikas, Rolandas Paksas ir Neringa Venckienė kartu paėmus. Ar turite kiaušus tai nesąmonei sutvarkyti? Baikit, nemanau. Užtat geriau uždraudžiam grynais išmokėti algas, bus nugalėtas šešėlis. Visi juk žino, kad, norint nugalėti korupciją, reikia ją uždrausti.

Kuo jūs geresni už Verygos laikų šūdmalystę: kaukių yra, kaukių nėra, kaukių nereikia, kaukės nepadeda, kaukės būtinos, dezinfekcinio skysčio nereikia, užteks muilo, lauke virusas neplinta, paskui vėl plinta, paskui testų yra pakankamai, po dviejų dienų testai baigėsi, „darom pauzę“, mus ne taip suprato, ėėė, testų bus, virusas suvaldytas, oi ne, nesuvaldytas, svarbiausia uždrauskim dar alkoholio prekybą, nes virusas plinta per alų, įsigytą sekmadienį po trečios valandos.

Kas dabar? Tiesė tiesė tvorą, fotografavosi ir save drąsino, dabar paaiškėjo, kad pusantro kilometro nutiesė, viela baigėsi, kada nauja bus – neaišku, iš kur pirks – nežino, „tariamės su kitom šalim, kas padovanos ar parduos“. Kiek jums tartis reikia? Ir iš ko dovanų laukiate? Kalėdos dar toli, senelis vargu ar tiek atveš rogėmis su elniais, kiek jums reikia. „Matot, suprantat, mes veikiam pagal įstatymus, čia mus kažkiek varžo, na, ir viela turi būti ES sertifikuota, tai ne viskas taip paprasta, suprantat, čia mes darom, ką galim.“

Kas liepė tą vielą ES sertifikuoti? Kas per ją lips, Europos Parlamento nariai? Eurokomisarai? Kodėl jūs nereikalaujate, kad murziai iš Baltarusijos, šiaušiantys per miškus, turėtų ES kilmės dokumentus ir europinius veterinarinius sertifikatus ar kokias pažymas, ir juos priimate, o tvora mat privalo būti košerinė?

Nevykėliai ir karžygiai kartoniniais kardais, spalvotų balionėlių brigada. Patys tuos įstatymus priėmėt, patys galit ir susitvarkyti, kaip reikia šaliai ir jos saugumui. Kas liepė tą vielą ES sertifikuoti? Kas per ją lips, Europos Parlamento nariai? Eurokomisarai? Kodėl jūs nereikalaujate, kad murziai iš Baltarusijos, šiaušiantys per miškus, turėtų ES kilmės dokumentus ir europinius veterinarinius sertifikatus ar kokias pažymas, ir juos priimate, o tvora mat privalo būti košerinė? O klausykit, ar bus gerai, jei tvora nebus sidabrinė – ar mes ko nors neįžeisim? O keliom kalbom reikėtų ant tvoros iškabinti skelbimus: „Atsargiai, duria ir pjausto, rizika susižeisti, prieš lipdami pasitarkite su gydytoju ar vaistininku“? Ar nereikėtų dar prie tvoros šviesos muzikos, fontanų ir trinkelių, o gal dar kokį paminklą pastatom?

O kodėl nėra informacinių pagalbos linijų ir kokybės telefono, veikiančio bent jau persų, puštų, tamilų, arabų, kurdų ir dar trisdešimčia kitų kalbų, kur galima būtų pasiskųsti, jei ko nors iš turistų netenkins tvoros kokybė arba jei reikės metodinių nurodymų, kaip saugiai lipti per tą tvorą? Ar negalėtume organizuoti kokių nors stovyklų arba bent pagreitintų dirbtuvių Baltarusijos teritorijoje, susitarus su Minsko valdžia (jie gi pas mus sanatoriją turi, ir mes ją paslaugiai laikom savo teritorijoje, Brazausko žodis – ne žvirblis, pasakė patriarchas – turim laikytis) – stovykla galėtų vadintis: „Lipk per tvorą saugiai – ir nakvosi šieno kaugėj“.

Ženk žingsnį platų, mažiau sunešiosi batų, sakydavo patarlė mano vaikystėje, o dabar Vyriausybė net ne žingsnius žengia, o greičiau vieną priekin, tris atgal, trypčioja ratuku, kaip laukiantis eilėje prie užimto tualeto, nes pasibelsti kažkaip nepatogu, o tuoj į kelnes prileis.

Nepatogu yra myžt nuo stogo, ir dar nepatogu kelnes per galvą mautis, kaip sakydavo mano močiutė. Nepatogu tikrai bus tada, kai situaciją šalyje ir mūsų dienotvarkę realiai kontroliuos maršininkų brudas, kai užsikrėtimo skaičiai bus tokie, kad juos reikės slėpti, ir kai žmonės bijos išeiti į gatves po saulėlydžio, ne todėl, kad juos užpuls (gal neužpuls, juo labiau, kad gyvenamuosius kvartalus imsis kontroliuoti sukarintos piliečių draugovės, ir čia ne tie celofaniniai klounai su kroksais, kurie ėjo sienos ginti, atsisėdę šezlonguose, o Šaulių sąjunga ir baikeriai su beisbolo lazdom), o todėl, kad bijos įminti į ką nors, kas iš termoso iškratyta, o vyriausybės kortežai važinės be žiburėlių ir išjungę sirenas, nežymėtais automobiliais, nes bus neramu dėl jų pačių saugumo.

Tai gal nustokit vapėti, ką jūs svarstot, derinat ir aiškinatės. Darykit jau ką nors ir rodykit rezultatus. Šiuo metu jūs neturit didesnio priešo, negu jūsų pačių abejonės ir neryžtingumas. Nustokite vaizduoti aukas ir bejėgius, pasistenkit apsimesti, kad dirbate, elkitės taip, lyg nuo jūsų priklausytų rezultatai, ir netrukus vaidyba taps realybe.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (739)