Ekspremjeras nėra nei konservatorių, nei liberalų, nei juolab Šimonytės gerbėjas. Bet Skvernelis, regis, vienintelis išsaugojo blaivią galvą apspangusioje, akis neapykanta Landsbergiui (kuriam jų – net nesvarbu) iš pat ryto užsipilančioje opozicijoje ir kažką vis užsimetančioje Prezidentūroje.

Valstybininkas nuo nevalstybininko tuo ir skiriasi, kad negali sau leisti būti apspangęs tada, kai valstybę ištinka dvi negandos vienu metu. Net jei tai populistiškai jam lyg ir būtų naudinga.

Čia ne šiaip „kažkoks silpnumas ar bloga“ diena, kaip prapliupo koks dešimt olimpiečių. Abi krizės yra tokio grėsmės lygio, kad tiek Vyriausybės badymas pirštas, ką valiūkiškai daro kokių 9-10 m. berniukas iš Prezidento rūmų, tiek opozicijos veiksmai palaikant antivakserius ir daužant Lietuvos Rytų politiką (kurią vykdo nebe pirma vyriausybė), mažų mažiausiai keistas. Kitas pasakytų ir stipriau.

Ekspremjeras nėra nei konservatorių, nei liberalų, nei juolab Šimonytės gerbėjas. Bet Skvernelis, regis, vienintelis išsaugojo blaivią galvą apspangusioje, akis neapykanta Landsbergiui (kuriam jų – net nesvarbu) iš pat ryto užsipilančioje opozicijoje ir kažką vis užsimetančioje Prezidentūroje.
R. Valatka

Pajūriais ir pabaliais su baliais ir kitokiu masiniu broliavimusi, o ypač tamsuomenės nusistatymu jokiu būdu nesiskiepyti, ateina trečiasis karantinas. Šitas gali parodyti raudoną kortelę Lietuvos ekonomikai, pasiryžusiai pastatyti galingiausią Europoje sieną.

Skelbiama, kad beveik visi migrantai atsisako skiepytis. Lyg pagal instrukciją (kas būtų pagalvojęs kitaip). Tai dar vienas neišsenkamas greitas šaltinis deltoms ir kitoms greitojo kovidinio maisto atmainoms plisti.

Kuo daugiau Lukašenka pamėtės Lietuvai migrantų, tuo daugiau bus rengiama protestų prieš migrantus ir jų apgyvendinimą. Dieveniškės – tik pirmoji tokia kilpa Šimonytei. Lukašendonijos diktatoriaus sukelta migrantų krizė apskritai panaši į Gordijaus mazgą, kurį perkirsti – ne Lietuvos jėgoms, ir gal net ne ES jėgoms.

Tokiomis aplinkybėmis būtinas visos politinės klasės, įskaitant opoziciją, o ypač visų valdžios šakų susitelkimas ir blaivi laikysena. Blaivių galvų trūksta ir pačioje Vyriausybėje.

Viešryšių pompa, su kuria pradėta tiesti stebuklingoji koncertina, su ministrų pasiblizginimais pasienyje malantis šalia koncertinos ir trukdant kareiviams dirbti, baigėsi piššš. Staiga sužinom, kad spygliuotos vielos turėta vos 4,5 km. Tai dabar laukiam vielos labdaros iš kitų šalių.

Kam tas blizginimasis, pozos, trimitai, kad štai tversim ir nepraeis migrantas? Kai turi 679 km sienos su Lukašendonija, tokią akciją, kuri vis tiek bus tik viešųjų ryšių akcija, gali pradėti, kai sandėliuose turi bent 500 km spygliuotos vielos. Kitaip tai tik kariuomenės atitraukimas nuo jos tarnybos, o gal net ir pasityčiojimas iš kareivių darbo.

Kaip su tuo puspenkto kilometro atrodo Lietuva? Kaip 9-10 m. berniukų ir mergaičių valdoma.

Reikia greito, o svarbiausia pamatuoto Vyriausybės veiksmo dėl skiepų. Antivakseriai gali tai vadinti privalomu ar net prievartiniu skiepijimu, bet Vyriausybė jau turėjo nuspręsti ir pranešti, kad skiepai – kol kas vienintelė galimybė gyventi įprastą gyvenimą be didesnių apribojimų.
R. Valatka

Reikia greito, o svarbiausia pamatuoto Vyriausybės veiksmo dėl skiepų. Antivakseriai gali tai vadinti privalomu ar net prievartiniu skiepijimu, bet Vyriausybė jau turėjo nuspręsti ir pranešti, kad skiepai – kol kas vienintelė galimybė gyventi įprastą gyvenimą be didesnių apribojimų.

Ir priešingai, nesiskiepijimas – tai savanoriškas piliečio užsidarymas į trečiąjį karantiną. Čia laisva šalis: kai nori dirbti, o vakarus leisti koncertuose, kašės rungtynėse, teatruose ir baruose, pasiskiepiji, o kai to nelabai nori, randi nuotolinių alternatyvų tarp keturių buto sienų.

Reikia greitų, o svarbiausia pamatuotų ir drąsių sprendimų.

Brangus testavimas turėjo tapti mokamu iškart, kai tik skiepytis tapo įmanoma visiems be jokių apribojimų. Kodėl tie mokesčių mokėtojai, kurie pasiskiepijo, privalo mokėti už testus tų, kurie, pasiskaitę kažką internetuose vaidina kietai šikančius katinus?

Žmonės turi gauti teisę laisvai pasirinkti: pasiskiepijusiems (tiems, kurie saugo save ir kitus) – visur keliai atviri; nesiskiepijusiems (kurie piktybiškai nesaugo nei savęs, nei kių) – karantinas.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Kuodis siūlo brutaliausią šio pasirinkimo įgyvendinimo variantą. Nesiskiepijantiems pateikti sąskaitas už gydymą, susirgus koronavirusu.

Vyriausybės pareiga – sudaryti sąlygas piliečiams rinktis, kaip jie nori toliau gyventi. Ar galės tai padaryti Vyriausybė, kuri, nusprendusi tiesti 500 km ir bene 4 m aukščio tvorą su Baltarusija, po savaitės iškilmingo vielos vyniojimo praneša, kad, įpusėjus penktą kilometrą, koncertina baigėsi? Tai kuria kūno vieta jūs ten skaičiavote?
R. Valatka

Gydytojai patvirtino – absoliuti dauguma dabar sergančių kovidu – nesiskiepiję.

Gal ir perlenkimas. Kita vertus, jei Privalomojo sveikatos draudimo įstatymas būtų pakeistas taip, kad pandemijos metu įvedus ekstremalią situaciją, jei pilietis be pateisinamų priežasčių atsisako naudoti valstybės patvirtintas, jos apmokamas sveikatos bei gyvybės apsaugojimo priemones (kaukės, skiepai etc.), tai Ligonių kasos neapmoka tokio suaugusio piliečio gydymo.

Alternatyva yra: drausti savo tamsybiškumą moderniai – papildomu privačiu sveikatos draudimu. Smalsu netgi: kiek draudikų draustų tokias rizikas ir kiek toks draudimas kainuotų?

Net ir atmetusi Kuodžio siūlymą, kaip pernelyg drastišką, Lietuva kažko ypatingo nesugalvos. Apie gerokai laisvesnį gyvenimo būdą pasiskiepijusiems, palyginti su nesiskiepijusiais, rimtai svarsto ar net jau priėmė sprendimų dėl to Prancūzija, Graikija, kitos šalys. Trečius metus milijonams leisti žaisti XIX amžių – per didelė prabanga net ir turtingoms valstybėms.

Apskritai užpulta valstybė turi gintis. Užpulta valstybė negali būti pernelyg liberali penktajai kolonai.

Juk neatsitiktinai vandalės lituanistės ir kituose antivakserių mitinguose defiliuoja A.Paleckis, kurio laukia teismas už šnipinėjimą Rusijos naudai.

Šiuo atveju penktoji kolona – aktyviausi antivakseriai, raginantys nepaklusti Vyriausybės raginimams ir sprendimams, kuriais ginama piliečių sveikata ir gyvybės.

Vyriausybės pareiga – sudaryti sąlygas piliečiams rinktis, kaip toliau gyventi. Ar galės tai padaryti Vyriausybė, kuri, nusprendusi tiesti 500 km ir bene 4 m aukščio tvorą su Baltarusija, po savaitės iškilmingo vielos vyniojimo praneša, kad, įpusėjus penktą kilometrą, koncertina baigėsi? Tai kuria kūno vieta jūs ten skaičiavote, ministrai?

Viską šiame gyvenime reikia skaičiuoti ir apskaičiuoti. Jei nenori, kad apsuktų vandalės timūrininkės ir demagogai tomaševskiai, geriau viską apskaičiuoti prieš ko imantis. Net tais liūdnais atvejais, kai esi nei žuvis, nei mesa, ir lauki, kas bus, irgi geriau yra viską apskaičiuoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (667)