Seimo Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas, Vidaus reikalų ministrė ir kiti lenktyniauja, kas aršiau, kas garsiau pasisakys, o tų pasisakymų turinys visiškai atitinka neonacių ar tų pačių diktatorių retoriką. Nelegalūs pabėgėliai avansu apdalinami visais įmanomais epitetais: nusikaltėliai, hibridinio karo kariai, slapti agentai ir t.t.

Keliamos idėjos, kaip išleisti milijonus eurų, skubiai ir su atitinkamu korupcijos koeficientu. ,,Ekstremali situacija‘‘ ir eilinė ,,grėsmė nacionaliniam saugumui‘‘ apgins nuo atsakomybės.
40 milijonų eurų spygliuotai vielai – tai tik pirmas toks projektas. Greitai reikės papildomų sraigtasparnių, naujų superkamerų ir t.t.

Tokios isteriškos valdžios Lietuva jau seniai nematė.

Tiesiog vietoje triukšmo, valstybės pareigūnai ir tarnybos turėtų dirbti savo darbą ir tikrai įmanoma susitvarkyti su padidėjusiu nelegalių imigrantų srautu. Nereikia kurti baubo, nes jo nėra. Tikrasis baubas – tai politikų isterija. Kaip gražiai sakome, kiekviename iš mūsų yra du vilkai – baltas ir juodas. Kokį šersime, toks ir augs. Politikų isterija dabar augina juodąjį vilką.

Vidaus reikalų ministerija ir Migracijos departamentas turi galimybes ir pajėgumus greitai įvertinti sulaikytų asmenų prašymus. Dauguma jų atskrido į Minską lėktuvu, todėl tokių asmenų duomenys prieinami pasitelkus tarptautinės aviacijos duomenų bazes. Suprantama, reikia stiprinti teismų pajėgumus greitai išnagrinėti atvejus, nes laikas čia ne tik pinigai, bet, pirmiausia, žmogiškumas.

Daliai nelegalių pabėgėlių, kurie atitiks ES ir Lietuvos tvarkas, bus suteikta teisė laikinai gyventi ES ir jų dauguma jau kitą dieną išvyks iš Lietuvos, ten, kur jau yra jų bendruomenės – į Vokietiją, Prancūziją, Švediją ir t.t. Tokia realybė, kuri suformuota ne mūsų pastangomis, o tų šalių daugelį metų vykdyta imigracijos politika. Šių pabėgėlių tikslas – ne Lietuva. Tie, kurie atlikus teisines procedūras neatitiks pabėgėlio statuso, į lėktuvą ir namo, pagal kilmės šalį. Ir mūsų užsienio ministrui reikėtų skirti daugiau energijos spaudžiant ES šalių kolegas, kurių svoris derybose su Iraku, Turkija ar Sirija gerokai didesnis.

Lietuvos Prezidentas ir Vyriausybės atstovai šioje situacijoje gali parodyti ES visai kitokį požiūrį. Ne spygliuotą vielą už 40 mln. eurų reikia statyti, ji vis tiek nieko neapsaugos. Geriau už tuos pinigus pasiūlyti Irakui, Sirijai pastatyti po dešimt pradinių mokyklų ir taip parodyti tų valstybių žmonėms, kad prisidedame kurdami jų ateitį. 20 mokyklų kainuos apie 20 mln. eurų. Tai perpus mažiau, nei spygliuota viela. Tačiau tai investicija į ateitį ir garsi teigiama Lietuvos žinia pasauliui. Mūsų verslas suprojektuotų ir pagamintų modulines mokyklas, pritaikytas šioms šalims. Vidaus reikalų ministrė geriau sužinotų, kiek Pabradėje ir kitose savivaldybėse yra pabėgėlių mokytojų, kiek statybininkų, inžinierių ir pakviestų juos namo kartu statyti MOKYKLĄ, savo šalies ir vaikų ateitį.

Ginklams mes greiti leisti pinigus, o mokykloms reikia laiko ir kantrybės. Ir ne tokios įspūdingos nuotraukos politikų facebook‘ui.

Ir pabėgėlius iš Irako sunku pavadinti ,,ekonominiais“, nes Irake minimalus ir vidutiniai atlyginimai praktiškai tokie patys, kaip ir Lietuvoje. Tačiau šalyje klesti smurtas, korupcija ir tiesiog nesaugu gyventi. Priminsiu, dėl situacijos Irake kažkiek atsakingi ir mes, nes ir mūsų kariai su sąjungininkais prisidėjo, kad šalis būtų sugriauta ,,per žvalgybos klaidą..“ Kam įdomu, tegu pasiskaito Jungtinės Karalystės Parlamento tyrimo medžiagą internete.

Statykime mokyklas, ne spygliuotas tvoras, tam, kad tų valstybių gyventojai kurtų savo ateitį savo šalyje. Ir tai geriausias atsakas į situaciją, kurio net Lukašenka nesitikėtų.

Ir norėdami išlikti šalimi, kur visgi mažai kultūriškai tolimų imigrantų, neužmirškime lietuvių kalbos svarbos. Ji privalo išlikti pagrindine valstybine ir viešąja kalba, suprantama mokant ir kitas užsienio kalbas. Kai dominuos anglų kalba, kas dabar vyksta, mus, lietuvius, greitai pakeis kiti. Lietuvių kalba stipresnė nei spygliuota viela, jei tą dar suprantame.