Taip – išpilta, utilizuota, sunaikinta. Arba nepaskiepyta ir neapsaugota 400 gyventojų. O iš Vyriausybės – spengianti tyla. Taip, šiandien dar esame „žaliojoje“ zonoje, tačiau jau rytoj, greičiausiai, nubusime prastesnėje situacijoje ir pasaulio žemėlapyje vėl „geltonuosime“. Su tokiais vakcinų pilstymais netrukus ir „raudonuosime“.

Kol kitos šalys žengia ryžtingus žingsnius, kad tik atitolintų dar vieną karantiną, mūsų Vyriausybė vasaroja. O gal tyliai tariasi, ant kieno pečių numesti šį sprendimą? Juk toks jų darbo stilius: migrantai – savivaldybių problema, nuo karantino vilnijanti smulkiųjų verslininkų bankrotų banga – jų pačių reikalas, o rekordiškai augančios dujų ir elektros kainos – ne priežastis įsikišti. Na, galbūt vienintelis sveikatos apsaugos ministras dar turi atsakymus, kad dėl visko kaltas – Veryga.

Šiai Vyriausybei priimti nepopuliarius ir nors kiek ryžtingesnius sprendimus – tolygu šauti sau pačiai į kojas. Maksimaliai ką išspaudžia – privalomas kaukes kino teatruose ir prekybininkų testavimą...

Kol ministrų kabinetas gaivinasi pavėsy ir visiems iššūkiams leidžia plaukti sava tėkme, Lietuva praktiškai jau yra pakeliui į trečiąjį karantiną: mes niekaip neperžengiame ne tik 50 proc. vakcinuotų šalies gyventojų ribos, bet net ir turinčių imunitetą skaičius vis dar nesiekia pusės. Pandemijos pagreičiui įsibėgėjus ir pasiekus 93 proc., mes pilam vakcinas į kanalizaciją!

Taip, ko gero, tai lengvesnis kelias, nei ieškoti būdų, kaip komunikuoti su visuomene apie vakcinacijos būtinybę. Pikčiausia, kad kol ministrai tarėsi, galimybių langas komunikuoti apie vakcinacijos būtinybę buvo praleistas. Šiandien, deja, švelnių užkalbėjimų ir radijo klipų apie laisvę galiojimo laikas yra pasibaigęs.

Nematyti ir nesikišti yra daug lengviau, nei priimti ryžtingą sprendimą. Labai nuoširdžiai raginu ministrą A. Dulkį bei jį „pakvietusią, bet dar neiškvietusią“ premjerę I. Šimonytę pažvelgti realybei į akis. Nereikia žiūrėti toli. Mūsų kaimynai latviai, siekdami suvaldyti naujus COVID-19 plitimo mastus, nusimatė privalomai skiepijamų darbuotojų sąrašus.

Prancūzija, Prezidentui Macronui pranešus, kad nuo rugpjūčio 1 d. prancūziškasis Galimybių paso atitikmuo bus reikalaujamas visose kavinėse bei pramogų vietose, šiomis dienomis muša skiepijimo rekordus. Numatoma, kad jau nuo rugsėjo testavimas taps mokamu, tokiu būdu sistemiškai skatinant rinktis vakciną vietoje mokamo testo prieš kiekvieną vakarienę restorane. O apie ką kalba Lietuvos Prezidentas, Premjerė ar sveikatos ministras? Apie naują karantiną? Apie naujus suvaržymus? Apie liūdną rudenį?

Toks elgesys yra nepateisinamas. Mums reikia ryžtingų sprendimų, o ne liūdnų prognozių. Visuomenės sveikata šiuo metu turi būti aukščiau už nenorą skiepytis viena ar kita vakcina, o Vyriausybės pareiga yra įtikinti žmones, kad tai – vienintelis būdas toliau gyventi įprastą gyvenimą. Pataikaudama „antivakserių“ masėms ar tiesiog užsimerkdama prieš jų veiksmus, Vyriausybė stumia į pavojų visą valstybės sveikatos sistemą bei jau ir taip trapią ekonomiką ir spjauna į veidus visiems atsakomybę jaučiantiems gyventojams.

Tokiais veiksmais Jūs rodote ne pasitikėjimą žmonių sąmoningumu, o elementarų pasimetimą. Dar vienas šalies karantinas bus ne gyventojų kaltė – tai bus tiesioginė Vyriausybės atsakomybė bei lyderystės trūkumo įrodymas.