Ponai, kaip sunegalavęs žmogus iš Palentinio atsidurs Klaipėdos arba Kauno klinikose? Gal bus vežamas į smulkiąją Šilalės ligoninę, kur bus nukreiptas į sustambintą Tauragės gydymo įstaigą, o po poros dienų -Kaunan? Greičiausiai ten atsidurs tik po mirties. Ligoninė paprastam kaimo žmogui nuo šiol bus tik tarpinė stotelė į skaistyklą.

Ar Ligonių kasos yra Valstybės savininkai?

Leisiu sau trumpai priminti, ką suokė politikai šiuo klausimu dar pernai rudenį, prieš rinkimus. Taip sakant – nė metai nepraėjo. Klausimas visiems vienodas – ar reikėtų visas sveikatos priežiūros paslaugas telkti regionų centruose, uždarant mažas rajonines ligonines?

Laisvės partija tam pritarė. Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis dar pridūrė, kad pertvarkant esamą įstaigų tinklą, būtinos investicijos į regionines sveikatos įstaigas. Socialdemokratai ir „valstiečiai“ atsakė – ne. Nes tai gali atitolinti reikiamas paslaugas nuo visuomenės.

Ką atsakė konservatoriai? Jie taip pat pareiškė – ne, nes nepritaria mažesnių ligoninių uždarymui. Žadėjo jas perprofiliuoti – plės globos, slaugos, palaikomojo gydymo, terapijos ir priklausomybių ligų gydymo paslaugas.

Kaip gražu… Bet dabar jau ne ruduo, o konservatoriai yra absoliutūs valdantieji. O aš matau, kad keliolika ligoninių konservatoriai uždarys dar neįpusėjus kadencijai – netemps į naktį, kad negeras aidas iki kitų rinkimų neateitų. Paslaugos nukris vietos privatininkams. Perprofiliuotos bus tik dar pusėtinai besilaikančios rajoninės ligoninės, o mažosios – kaput!

Netikit? Pagal jau galiojantį įstatymą ir skubos tvarka patvirtintą Sveikatos priežiūros įstaigų įstatymą NR. I-1367 – steigėjas tampa savininku. O savininkas gali lengvai likviduoti ekonomiškai nenaudingas ligonines.

Tik šioje vietoje toks įdomus minties šuolis – kas yra valstybė? Lietuvos žmonės ar konservatoriai? Kas yra Lietuvos savininkai? Mes, ar Ligonių kasos, kurios diktuoja savo sąlygas.

Kur motyvas, Vatsonai?

Vienas iš pavyzdžių: kaip konservatoriai uždarys Šilalės ligoninę, kuri šiuo metu jau skolinga apie 700 tūkst. eurų? Valstybinės ligonių kasos privers sudaryti sutartis, pagal kurias valstybė tampa įstaigos dalininke – savininke. Po pusmečio dalininkė pareiškia, kad ligoninė bankrutuoja ir ją tiesiog uždaro.

Galutiniame rezultate regioniniuose miestuose ir miesteliuose bus sudaromos sąlygos klestėti privačioms gydymo įstaigoms, kurios, greičiausiai, priklauso arba priklausys partinei linijai neabejingiems savininkams.

Jei atidžiau pažiūrėsime, jau minėtoje Šilalėje klostosi panaši situacija, o buvęs miesto meras ir įtakingas konservatorius Jonas Gudauskas tokiu scenarijumi yra nejuokais suinteresuotas.

Panaši situacija ir Kelmėje, ir daugelyje rajonų. Pasikartosiu – konservatoriai įstaigas perprofiliuos ne pagal žmonių poreikius, o tik taip, kad sparčiau augtų su partija susijęs sveikatos priežiūros verslas. Žinoma, jei visuomenė tylės arba šiaip bus užsiėmusi. Pavyzdžiui, maršais.

Visagalės Valstybinės ligonių kasos pranešė, kad nuostolingai dirba jau 58 procentai ligoninių. Kas gi čia nuostabaus? Kokį finansavimą suteiki, tokį nuostolį ir turi. Susidaro skola – dar mažesnis finansavimas. Galiausiai – uždarymas. Elementaru, Vatsonai.

Paskutinis – išjunkite šviesą

Buvęs medikas konservatorius Antanas Matulas, Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys, prieš porą metų visai kitaip kalbėjęs, o dabar skubiai pertvarkai pritarė. Vaizdavo, jog tikėjo situacijos pagerėjimu, bet – eilės ilgėja, skolos didėja.

Prieš ketverius metus sakiau ir dabar kartoju – rajonų ligoninės laikomos antrarūšėmis. Plius – kai nuolat kartoji, jog ligoninė bus uždaryta, po truputį nelieka chirurginio, vaikų skyrių. Jaunesni gydytojai neateina. Vyresni – išeina į didžiuosius centrus.

Taip yra paleidžiamas nežinomybės ir baimės debesis, kuris palengva atlieka tai, kas ir buvo suplanuota. Dabar labai svarbu nesnausti, kol žmonės užsiėmę spygliuotos vielos statyba palei Baltarusiją.

Numatyta apie 800 milijonų eurų šiai ligoninių pertvarkai. Iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo fondo (RRF) – 268 mln. Iš Europos Sąjungos investicijų – 530 mln.

Kaip smagu, yra pinigų. Užfiksuoju netolimai ateičiai – per komiteto posėdį viceministrė Danguolė Jankauskienė iškilmingai pareiškė, kad bus siekiama didžiuosiuose miestuose išlaikyti „ne daug nedidelių ligoninių, bet po vieną didesnę“.

Ir dar patikino, kad neketinama uždaryti nė vienos ligoninės ir nė vienos įstaigos. Rimtai? Ir kaip gi jūs tai padarysite? Tiesiog išeisite iš pastato ir neuždarysite durų? Gal dar ir šviesos neužgesinsite, kai atjungs elektrą?