Dvi ministerijos – Ekonomikos ir inovacijų bei Sveikatos apsaugos – neseniai sužaidė keistą pokerį su PLB – Pasaulio lietuvių bendruomene. Visiškai oficialiai per Lietuvos ambasadas išplatino žinią apie užsienio lietuviams skirtą smagų nuotolinį šou. Netgi ne šou, o visai rimtą internetinį simpoziumą. Tema – skiepai diasporai! Vilnius pakvietė, Briuselis, Berlynas, Stokholmas, Roma prisijungė.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos idėja buvo ne tik kilni, bet ir dalykiškai pateikta. Tautieti, kur bebūtum, esi tautos dalis, todėl būk pasveikintas ir paskiepytas gimtinėje. Ministerijos specialistas, vardu Karolis, buvo gerai pasiruošęs, puikiai valdė auditoriją, rodė skaidres, grafikus, leido klausti, atsakinėjo į klausimus. Netgi tam tikrais atvejais nebijodavo pasakyti „į šitą klausimą aš negaliu atsakyti“ ir tada į pokalbį įterpdavo sveikatos apsaugos ministerijos specialistę vardu Loreta. Ji maloniai patikslindavo poną Karolį.

Pasaulio lietuviai sužinojo esminę naujieną: visi Lietuvos piliečiai gali nemokamai skiepytis, jeigu sugrįš į Lietuvą.

Pasaulio lietuviai sužinojo esminę naujieną: visi Lietuvos piliečiai gali nemokamai skiepytis, jeigu sugrįš į Lietuvą. Žinoma, tam tikras biurokratinių kliūčių ruožas būtų likęs, ką padarysi, tokie ruožai visada lieka, kaip Lietuvoje, taip ir pasaulyje. Tarkime, būtinas rekvizitas – turėti ne tik pilietybę, bet ir asmens kodą. „Turim!“ – lengviau atsiduso pasaulio lietuviai, tarsi vaidilutės nekaltybę ištikimai saugantys savo prigimtinę pilietybę nuo svetimų pilietybių invazijos.

Čia, žinoma, būtų tinkama proga papasakoti, kaip nelengva gyventi svetimoje valstybėje su kitos valstybės pasu, bet tiek to – tauta referendume aiškiai pasakė, kad lietuvis su dviem pasais nėra tradicinis, kokybiškas lietuvis ir amen. Dvigubos pilietybės šmėkla buvo atmesta, bet dabar, pasaulinės pandemijos, pavojaus visiems ir visur akivaizdoje, pasiūlyta nauja tautinės bendrystės forma – skiepai lietuviams, gyvenantiems užsienyje, vienodomis sąlygomis, kaip ir niekur neišvykusiems. Tiesa, reikės turėti prieigą prie elektroninių Valdžios vartų. Tam, kad ją gautum, reikia turėti, pavyzdžiui, sąskaitą švediškame banke, kuris yra Lietuvoje. Čia jau sunkiau. Bet ekonomikos ir inovacijų ministerijos specialistas ponas Karolis tuoj pat pasiūlė pasisakyti poniai, kurios vardo neatsimenu, iš Registrų centro, ir ji paaiškino, kaip tą elektroninę kliūtį apeiti.

Galime suprasti kodėl: toks ministerijų rūpestis jauniems užsienio lietuviams, kurių amžiaus grupė dar negavo skiepų Švedijoje ar Italijoje ir Prancūzijoje suteikia galimybę aplankyti senelį ir senelę kaime. Nes, po velnių, ne visos valstybės taip sparčiai skiepija kaip Lietuva.

Viskas baigėsi gera nuotaika ir tikėjimu: Lietuva laukia mūsų, užsienio lietuvių, peties. Kai kurioms moterims iš pasaulio susitvenkė ašaros. Galime suprasti kodėl: toks ministerijų rūpestis jauniems užsienio lietuviams, kurių amžiaus grupė dar negavo skiepų Švedijoje ar Italijoje ir Prancūzijoje suteikia galimybę aplankyti senelį ir senelę kaime. Nes, po velnių, ne visos valstybės taip sparčiai skiepija kaip Lietuva.

Pasaulio lietuviai puolė lėktuvo bilietus pirkti. Praėjo savaitė. O tada paaiškėjo, kad ši per Lietuvos ambasadas platinta dviejų ministerijų informacija yra gryniausias feikas. „Delfi“ portalo žinia apie tai, kaip Klaipėda atsisakė skiepyti Vokietijoje gyvenančią Lietuvos pilietę, buvo keista ir prieštaringa.

Nutariau pasiaiškinti. Parašiau žinutę Aušrinei Armonaitei – ministrei, už ją Seimo rinkimuose entuziastingai balsavo pasaulio lietuviai. Ministrė mane vėl nukreipė pas poną Karolį. Ponas Karolis pasakė, kad EIM nuomone, visi pasaulio lietuviai su asmens kodu turi teisę į skiepą Lietuvoje. Bet paskui išreiškė abejonę ir dėl visa ko pasiūlė susisiekti su ponia Loreta iš SAM. Ponia Loreta iš SAM atsakė: „Jeigu pilietis yra deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje ir jeigu moka PSD, tai taip, o jeigu ne, tai tada ne“.

Matote, kaip čia išeina: ekonomikos ir inovacijų ministerija galvoja bei visam lietuvių pasauliui byloja vienaip. O sveikatos apsaugos ministerija – priešingai. Nes PSD yra PSD. PSD yra aukščiau lietuvių vienybės, pandemijos, anūkės iš Švedijos siekio aplankyti močiutę sodžiuje.

Žinoma, pasaulio lietuviai nėra vargetos, nuolat paramos perlaidas tautiečiams siunčia, jie galėtų ir už vakciną susimokėti: 15 eurų? 30 eurų? No problem! Moteris iš Vokietijos Klaipėdoje pasisiūlė sumokėti. Atsakymas: nein, negalima! Skiepai yra nemokami. Bet tik kokybiškiems, vietiniams lietuviams. O diaspora yra cepelinų nevalgantis svetimkūnis!

Būtų įdomu sužinoti, kuriems galams buvo surengtas tas oficiozinis spektaklis, kuriame ponia Loreta iš SAM sakė „taip“, nors turbūt jau žinojo, kad tai viso labo spektaklis patikliems tautiečiams, šiek tiek pigesnis už Dainų šventę. Būtų įdomu sužinoti, kodėl vienąsyk paskleidusios netiesą, ministerijos nesurengė antrojo nuotolinio šou, kuriame būtų pasakyta tiesa. O tiesa yra apie PSD.

Bet dar įdomiau pasvarstyti, į kokią PSD nemokančių ir neturinčių teisės į skiepą piliečių grupę pakliuvo užsienio lietuviai. Pabandom?

Pranciškus neseniai nusiuntė į Romos pajūrio miestelį Torvajaniką kovido vakcinavimo komandą. Ji paskiepijo tas, kurios nemoka Italijoje PSD – prostitutes. Ir tuos, kurie pakeitė lytį. Ir vieni, ir kitos nėra itin dorovingi žmonės, nes gyvena nuodėmėje. Bet žmonės.

Štai žinutė apie popiežiaus Elemozinarijos, išmaldos dalinimo tarnybos, veiklą. Pranciškus neseniai nusiuntė į Romos pajūrio miestelį Torvajaniką kovido vakcinavimo komandą. Ji paskiepijo tas, kurios nemoka Italijoje PSD – prostitutes. Ir tuos, kurie pakeitė lytį. Ir vieni, ir kitos nėra itin dorovingi žmonės, nes gyvena nuodėmėje. Bet žmonės. Maža to, kad nuodėmingi, bet dar ir ne savi, ne vietiniai – migrantai iš Peru, Kolumbijos, Argentinos. Tokie, na, svetimi, nemokantys PSD. Bet žmonės. Jie visi buvo paskiepyti ir dar palaiminti.

Kita naujiena apie nemokančius PSD – iš Milano. Čia surėmė pečius Lombardijos regionas, kariuomenės medikai ir „Caritas“ savanoriai: paskiepijo vienkartine „Johnson&Johnson“ doze 140 benamių. Tai tokie žmonės, kurie gyvena gatvėje, prašo išmaldos, kai kurie jų – girtuokliai. Bet žmonės. Lietuvoje tokie įvardijami kaip „bomžai“ arba kaip „asocialūs asmenys“, nors toks apibūdinimas, matyt, atėjo iš socializme galiojusio principo „kas nedirba, tas nevalgo“.

Iš tikrųjų, jie yra netgi labai socialūs: gyvena grupėmis, lankosi geležinkelio stotyse, miega parkuose ant suoliukų. Net kvėpuoja tuo pačiu oru, kaip ir mokantys PSD. Prostitutes taip pat būtų klaidinga laikyti antisocialiomis, nes toks darbas. Todėl šias ir panašias visuomenės grupes kai kurios valstybės skiepija neklausinėdamos, ką jos moka ir ko nemoka.

Užsienio lietuvių, nemokančių PSD, skiepijimo reikalas jau paaiškintas. Bet dabar būtų įdomu sužinoti, kaip Lietuva žada spręsti kitų PSD nemokančių grupių – benamių, prostitučių, girtuoklių skiepijimo klausimą. Darys, kaip popiežius daro? Ar lieps nusipirkti kompiuterius, prisijungti prie Valdžios vartų, sumokėti „Sodrai“ ir užsirašyti į eilę?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)