Liberalas Seimo narys dar šių metų kovo pabaigoje užregistravo Lietuvos Respublikos labdaros ir paramos įstatymo pataisas, kuriomis siūlo iš paramos gavėjų sąrašo išbraukti biudžetines įstaigas. Pataisos sukėlė ne tik diskusijas, tačiau ir didelį bendruomenių, kurios naudojasi išvardintų biudžetinių įstaigų teikiamomis paslaugomis, susirūpinimą.

Panašu, kad šiomis pataisomis suabejojo ne tik bendruomenės. LR Seimo Teisės departamentas pateikė gan kritišką siūlomų pataisų išvadą, kurioje pažymi, kad abejones kelia pataisų argumentai ir motyvai, teisinio reguliavimo tikslai atrodo diskutuotini.

Pataisomis, kuriomis liberalas siūlo riboti pasirinkimo laisvę, stebisi ne tik tėvai, bendruomenės ar asociacijos, tačiau ir tikri liberalai. Iš žmonių atimama teisė laisvai pasirinkti niekaip nesuderinama su kertine liberalų vertybe – pasirinkimo laisve – ir veikiau primena tuos laikus, kai rinktis visada reikėdavo iš vieno.

Liberalo Seimo nario neliberalios pataisos išgąsdino ne tik mokytojus, socialinius darbuotojus, tačiau ir profesines sąjungas, mokinių tėvus ir net kolegas iš valdančiosios daugumos, kurie suskubo prieštaringoms teisės akto pataisoms prašyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės išvados. Labai nuoširdžiai tikiuosi, kad jos bus neigiamos.

Per pastarąsias keletą savaičių sulaukiau ne tik susirūpinusių kolegų iš švietimo sistemos skambučių, tačiau ir gausybės laiškų bei komentarų, kuriuose prašoma neleisti, kad iš mokyklų, vaikų darželių ar globos įstaigų būtų atimta galimybė gauti dalį nuo gyventojų sumokėto GPM.

Lietuvos ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojų asociacija man adresuotame laiške ne tik kad abejoja pataisomis, bet joms nepritaria, nes mano, jog jos vienareikšmiškai darys neigiamą poveikį biudžetinių įstaigų veiklai. Atimama teisė prisidėti prie mokyklų, darželių, socialinių globos įstaigų ir kitų biudžetinių įstaigų turės neigiamų pasekmių ir bendruomenei. Pataisomis tiesiog užkertamas kelias tėvams ir kitiems geradariams padėti biudžetinėms įstaigoms.

Dėl šių pataisų sunerimusi ir Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga, kuri kreipėsi į LR Seimo Biudžeto ir finansų bei Švietimo ir mokslo komitetus, siūlydama palikti gyventojams galimybę pasirinkti, kam skirti paramą. Profesinė sąjunga mano, kad priėmus tokias pataisas nukentėtų mokinių interesai ir gerovė.

Šios pataisos galėtų būti priimtinos vieninteliu atveju – jei Vyriausybė sugebėtų skirti deramą biudžetinį finansavimą ugdymo bei globos įstaigų veiklai ir joms nereikėtų nertis iš kailio ieškant papildomo finansavimo teikiamoms paslaugoms ar jų kokybei gerinti. Kaip suprantame, prie šios Vyriausybės tai tikrai neįvyks, todėl kviečiu pataisų iniciatorių savo pataisas dėti giliai į stalčių ir palaukti geresnių laikų.