Noriu pasidžiaugti, kad Prezidentas savo pranešimu visų pirmą kreipėsi į Lietuvos žmones, dėkodamas už tvirtybę ir nenuleistas rankas pandemijos akivaizdoje. Medikai, savanoriai, mokytojai, socialiniai darbuotojai, kultūros žmonės, pareigūnai, kariškiai – sunkiausiu metu jie buvo valstybės ramstis.

Man ypač malonu buvo išgirsti, kad valstybės vadovas parodė deramą dėmesį savivaldai ir jos savarankiškumo stiprinimui. Jau nuo pat pirmos dienos Seime įstatyminėmis iniciatyvomis siekiu keisti požiūrį į savivaldybes ir jų gyventojų problemas. Prezidentas ne kartą pabrėžė, kad viena įsisenėjusių mūsų „skolų“ yra stiprinti Lietuvos savivaldą. Pernelyg ilgai laikėme ją podukros vietoje tiek savo dėmesiu, tiek finansiniais ištekliais, nes per pastaruosius metus pamatėme, kaip lyderystė iš ministerijų kabinetų perėjo į savivaldą. Jos ėmėsi tie, kurie kasdien mato žmonių poreikius ir geba į juos atsiliepti nelaukdami nurodymų.

Savivalda tikrai įrodė, kad, siekiant sklandaus gyventojų testavimo ir užtikrinto vakcinacijos proceso, gali bei sugeba susitvarkyti savarankiškai ir greitai spręsti dėl reikalingiausių priemonių taikymo. Tą patį akcentavo ir Prezidentas Gitanas Nausėda. Nekasdieninės verslo skatinimo idėjos ir vakcinavimo registracijos sistemos – visa tai buvo inicijuota ne Vilniaus pareigūnų, o paprastų savivaldos žmonių.

Mano ir Prezidento nuomonės čia visiškai sutampa.

Tenka prisidėti prie G. Nausėdos žodžių ir priminti pernai Regionų forume pasirašytą politinių partijų susitarimą dėl savivaldos savarankiškumo stiprinimo. Negalime praleisti progų patvirtinti šį susitarimą realiais darbais.

Nors ir matydamas, kad dabartinė Vyriausybė ir toliau rodo neigiamą požiūrį į didesnį savivaldybių savarankiškumą, tas puikiai atsispindi patikslintame valstybės biudžete, tikiu, kad su Prezidento lyderyste gali būti rastas bendras sutarimas priimti būtiniausius sprendimus, reikalingiausius savivaldos gyventojams.

Džiaugiuosi, kad nuomonės su valstybės vadovu sutampa ir dėl tiesioginių merų rinkimo įteisinimo Konstitucijoje. Jo nuomone, būtina užtikrinti Lietuvos žmonėms galimybę ir toliau tiesiogiai rinkti merus. Nors Seime matome kai kurių politikų norą įvelti visus į beprasmį ginčą dėl mero rinkimų ir sukelti sumaištį, vienas svarbiausių mano politinės darbotvarkės punktų yra konstitucinės pataisos, kurios leistų nekeisti dabartinės situacijos, kai merą renka tiesiogiai žmonės. Tikiuosi, kad artimiausiu metu pavyks inicijuoti šių pataisų teisėkūrinę procedūrą.

Intensyvūs darbai tęsiasi. Labai tikiuosi, kad į Prezidento žodžius įsiklausys ir valdančioji dauguma, kuriai kritikos šiame pranešime netrūko.