Į restoranus, ofisus, giminės balius ir pagrabus. Tik nespindi džiaugsmu akys. Nėra įprasto ikieurovizinio entuziazmo. Liejasi poeurovizinė depresija. Galimybių pasas pandemijos karo verksniniams – baisesnis už koroną.

1. Pirmoji krokodilo ašara – galimybių pasas yra holokaustas. Betrūksta tik kad neturintiems to paso valdžia lieptų geltoną Dovydo žvaigždę prisisiūti ir lieptų vaikščioti gatvės viduriu, piktinasi užgautos ponios ir ponai.

Mielas žmogau, kada paskutinį kartą buvai prie žvyrduobės, kurioje guli sušaudyti visi tavo miestelio žydai? Iš viso, ar esi ten kada buvęs? Suvoki, kokio masto tai buvo žudynės ir nusikaltimas, kad net nerausdamas lygini?

Holokaustas buvo vienos krypties kolona, judanti į miškelį ar prie žvyrduobės su parengtais kulkosvaidžiais. Be menkiausios galimybės grįžti gyvam. Lyginti gyvenimo malonumams sugrąžinti skirtą Galimybių pasą su masinėmis žudynėmis gali tik visiškas nušalėlis ir paskutinis niekšas, kuriam nieko švento, išskyrus teisę parėkauti apie savo teises be jokių pareigų, nebeliko.

2. Antroji krokodilo ašara – bet vis tiek valdžia neturi teisės dalyti žmones į tuos, kurie turi teisę įeiti į restoraną, ir kurie neturi.

Galimybių pasas niekam tokios teisės neatima. Teisę į Galimybių pasą kasdien papildomai gaus po 20-30 tūkst. pasiskiepijusių žmonių.

1. Pirmoji krokodilo ašara – galimybių pasas yra holokaustas. Betrūksta tik kad neturintiems to paso valdžia lieptų geltoną Dovydo žvaigždę prisisiūti ir lieptų vaikščioti gatvės viduriu, piktinasi užgautos ponios ir ponai.

Galimybių pasas yra tam, kad žmonės kuo greičiau atgautų teisę gyventi kaip iki pandemijos ir leisti pinigus, o tie pinigai atitektų verslams, muzikantams – visiems, kuriuos korona ilgam pasodino ant valstybės sprando.

Jei aš ryt to daryt dar negaliu, galiu pasidžiaugti, kad tai jau gali mano kaimynas, draugas, giminė. Jei jau man negalima, tai nu i nafik tada visiems?

Bet jei taip, tai kam bus geriau nuo to, jei visi iki vieno sėdės uždaryti dar 30-60 dienų, kai arti milijono jau gali nekeldami pavojaus nei sau, nei kitiems gyventi įprastą gyvenimą ir savo pinigais remti krašto ekonomiką? Negi lietuvis gerai jaučiasi tik tada, kai dega kaimyno namas?

Kodėl nesipiktiname, kad universitetai ne visiems dalija diplomus, ne kiekvienas gali gauti gydytojo licenziją, ne kiekvienas universiteto diplomą turintis žmogus gali dirbti mokytoju?

Net ir savoje žemėje negali statytis namo, jei ta žemė dirbama. Galų gale valstybė ne visus vyrus karo prievolininkus pašaukia į kariuomenę. Vienas vairuotojo teises gauna iš karto, o kitas ir iš šešto karto nepraeina.

Sakote, tai nuo asmeninių pastangų pareina? O su Galimybių pasu argi kitaip? Pamatysit: eilė skiepui ateis daug greičiau nei prieis vaiko eilė į valdišką darželį.

3. Trečioji krokodilo ašara – mes savo klientų neskirstysim, todėl dirbsim tik lauke, o į kavinės vidų neleisim nieko, pareiškė keli blynukai ir gustukai.

Naujienų portalai ir televizijos juos rodė ir klausinėjo tarsi būtų „The Roop“ grupės nariai ar kitos įžymybės. Bet jei nenorit dirbti ir užsidirbti, tai jūsų reikalas, čia laisva šalis. Tik nebezyskit, kad sunku, bankrutuojat ir panš.

4. Ketvirtoji krokodilo ašara – kaip rodo Danijos ir Izraelio patirtis, kavinėse ir restoranuose niekas tų pasų neprašo. Tik įsivaizduoti galima, kas darysis pas mus.

Įsivaizduoti nesunku. Bet ar tai yra priežastis atsisakyti Galimybių paso ir laukti rankas sudėjus?

Tame fronte niekada nebus nieko naujo. Godumas visada gyvent ir džiaugtis trukdė, sekant Omaru Chajamu. Tikrai bus restoranų, kurie taip rizikuos prarasti vardą. Bet ar apie apgaviką sužinoję dar eisite pas jį vakarieniauti?

4. Ketvirtoji krokodilo ašara – kaip rodo Danijos ir Izraelio patirtis, kavinėse ir restoranuose niekas tų pasų neprašo. Tik įsivaizduoti galima, kas darysis pas mus.

5. Penktoji krokodilo ašara – galimybių paso nebereikia, nes jis pradeda veikti tik gegužės 24-ąją, o jau po savaitės dėl atšilusių orų bus galima naikinti daugumą apribojimų ir visur bus galima eiti be jokių GP.

Kvaila būtų ginčytis iki nukritimo. Su pasu Vyriausybė pavėlavo. Bet ar jo nebereikia?

Galbūt šylant taip ir bus, bet vakar vėl mirė 11 žmonių. Per savaitę – po nedidelį kaimą išeina, ir ta kovidinės mirties karuselė – kaip užsikirtusi plokštelė: nei pirmyn, nei atgal. Primena, kad negali atmesti ir kitos galimybės – užsakytų dainų gali ir nebūti.

O kas, jei ketvirtoji banga? Vasarai prasidėįjus. Tiek iškentėjus pristigti paskutinio kantrybės lašo ir kristi atgal? Saikas dar niekam gyvenimo nesuėdė. Kaip turbūt ir Galimybių pasaas jo nesugadins daugiau nei pandemija. Tai Vyriausybės atsargumą galima suprasti. Norint.

6. Šeštoji krokodilo ašara – Kipre penkta diena veikia Galimybių pasas. Ir jau pradeda byrėti. Panaikintas reikalavimas jį turėti lauke vykstančioms veikloms.

Ką gi, ryt ir sužinosim – subyrės ar ne. Vyriausybė tam ir yra, kad jei tik ką, ją dieną naktį galima ir reikia skalpuoti už blogą darbą.

7. Septintoji krokodilo ašara – o kas, jei aš nenoriu skiepytis, jei mano religija draudžia skiepytis, kodėl tada mane diskriminuoja?

Krikščionys dar ne taip dėl savo įsitikinimų tris šimtmečius kentėjo, kol Konstantinas apkrikštijo Romą. Penkiolika mėnesių žmonės kalbėdami apie pandemiją vis lygina ją su karu. Ir ne be pagrindo.

JAV pandemija nusinešė daugiau gyvybių nei Antrajame pasaulio kare žuvo amerikiečių karių. Lietuvoje mirė dvigubai daugiau žmonių nei žuvo Nepriklausomybės karuose su bermontininkais, Sovietų Rusija ir Lenkija.

O vienintelis efektyvus ginklas šiame kare – tą irgi pripažįsta visas pasaulis – skiepai.

Jei netradicinė religija tau draudžia per karą su koronaviru imti į rankas ginklą ir ginti savo šeimą ir savo šalį, valstybė netrukdo tau būti pasyviu antivakseriu. Palieka galimybę rinktis, kas tau geriau – netradicinė religija ar tradiciniai skiepai.

Penkiolika mėnesių visi vienodai kentė nepatogius draudimus. Nuo ryt ryto, o kitiems gal tik nuo antradienio, kitos savaitės ir t.t., vėl leidžiama rinktis. Nuo kiekvieno iš mūsų vėl priklausys, ar pateksim į restoraną, šeimos balių, suomišką pirtį.

Jei netradicinė religija tau draudžia per karą su koronaviru imti į rankas ginklą ir ginti savo šeimą ir savo šalį, valstybė netrukdo tau būti pasyviu antivakseriu. Palieka galimybę rinktis, kas tau geriau – netradicinė religija ar tradiciniai skiepai?

Bet ir tu būk geras, netrukdyk valstybei ir tiems piliečiams, kurie ginasi nuo priešo, savo nepraustaburniškais palyginimais su holokaustu. Kariaujanti valstybė turi teisę paprašyti tavęs truputį pasislinkti. Kol laimėsim karą, pabūsi be restorano, pirties ir šeimos baliaus.

Pikta? Priklauso, ar esi atsakingas žmogus, ar, kaip tie, kurie po Eurovizijos šoko kaltinti Ukrainą, kad jos komisija mūsiškiams 12 balų atgal nedavė. O privalėjo – mūsų Nausėda su jų Zelenskiu buvo sutartį pasirašę? Verksniniams bus nepatogu? Negali ginčytis. Bet toks jau šitas pasaulis. Viskas jame turi kainą. Ir pasirinkti, ir už viską sumokėti tenka pačiam.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (504)