Kadangi esu ne tik Seimo narys, bet ir premjeras Vyriausybės, kuriai priklauso daugiabučių namų renovacijos rekordas, jaučiu pareigą pasidalinti, kaip mums tai pavyko pasiekti ir kodėl naujoji iniciatyva man kelia didžiulį nerimą.

Naujo centro steigimas motyvuojamas renovacijos proveržio siekiu. Noriu pabrėžti, kad tikrasis renovacijos proveržis jau įvyko 2013 metais. Tuomet mūsų Vyriausybė parengė ir labai sėkmingai įgyvendino naują daugiabučių renovacijos modelį. Jo ašyje buvo naujai įsteigta BETA, atsakinga už gyventojų konsultavimą, bendradarbiavimą su savivalda, apskritai už visą sisteminį modernizavimo procesų valdymą bei skatinimą.

Jau pirmaisiais BETA veiklos metais pasirodė pirmosios kregždės – buvo renovuotas 41 daugiabutis. Gyventojams pamačius pirmuosius rezultatus, procesas įsibėgėjo – per 2014 metus užbaigti dar 123 namai, 2015 m. – 574, o 2016 m. – net 769 (1 pav.). 2016 metais buvo pradėtas įgyvendinti ir kvartalinės renovacijos pilotinis projektas trijose savivaldybėse (Utenos, Birštono ir Šiaulių). Labai apmaudu, kad, pasikeitus vyriausybei, daugiabučių renovacijos rezultatai smarkiai krito, o viešųjų pastatų atnaujinimas nepajudėjo iš vietos.

Renovacija

Nors Aplinkos ministerija tikina, kad sustojusios daugiabučių renovacijos priežastis yra tokio apjungto Kompetencijų centro nebuvimas, aš galiu atsakingai pareikšti, kad pasirinktas ne tik klaidingas sprendimo būdas, bet ir problema glūdi visai ne čia.

Sprendimas panaikinti BETA ir jos visas funkcijas perduoti APVA-i neturi jokio pagrindimo. Juk BETA-os vienintelė ir pagrindinė kompetencija yra renovacijos programos įgyvendinimas, o APVA yra ES paramos administravimo agentūra ir su renovacija susiduria tik epizodiškai, administruodama pavienes energetinio efektyvumo priemones. Tad kyla pagrįstas klausimas: jei jau norima apjungti funkcijas, tai ar nebūtų logiškiau kompetencijos centrą kurti BETA pagrindu? Juolab, kad viešosios įstaigos statusas suteikia kur kas daugiau lankstumo valdymo procesuose.

Tad tikrai man nesuprantamas požiūris, kai naikinama įstaiga su kompetencijomis, o funkcijos pavedamos įstaigai, kuri kompetencijų šioje srityje neturi, ir įsivaizduojama, kad štai bus čia kažkoks super-kompetencijų centras. Nebus taip. Kompetencijos šaltinis yra žmonės, ne sienos. Deja, bet šiandien BETA surinkta stipri komanda jau ėmė byrėti, pradėjo trauktis patyrę specialistai, nenorėdami gyventi neapibrėžtume.

Mes šiandien turime kalbėti apie kitus dalykus. BETA dalyvavimas modelyje jau įrodė, kad pasiteisino, o kritę renovacijos rezultatai yra susiję su visai kitomis priežastimis.

Aš tikrai matau, kad esamą daugiabučių renovacijos modelį reikia tobulinti – grąžinti anksčiau buvusią didesnę valstybės finansinę paramą su stabiliais finansavimo šaltiniais, viešuosius pirkimus įgyvendinti pagal ekonominio naudingumo kriterijų, o ne mažiausią kainą, mažinti biurokratizmą, labiau orientuotis į renovacijos tikslų pasiekimą, o ne į procesą. Ne ką mažesnio dėmesio reikalauja ir merdinti viešųjų pastatų renovacija. Kalbėkime apie tai, o ne apie kažkokius niekuo nepagrįstus organizacinius pertvarkymus, sužlugdysiančius jau pasiektą įdirbį.

Teko girdėti, kad ir pati BETA Aplinkos ministerijai yra pateikusi 17 puslapių konkrečių pasiūlymų, kaip paspartinti renovacijos procesus. Gaila, bet geriausiai sistemą išmanančių žmonių nuomonė bent kol kas lieka neišgirsta.

Renovacijos pažangą seku kas savaitę jau beveik dešimtmetį. Akivaizdžiai matyti, kad jau porą mėnesių nauji daugiabučiai nebeateina į renovaciją – gyventojai laukia, ir ši tendencija labai ryški. Šiais metais į renovaciją atėjo vos 18 namų, kai pernai, nepaisant pandemijos, kone 500. Tad siūloma pertvarka ilgam išbalansuos renovacijos procesus ir ne sustiprins, o sunaikins dešimtmetį stiprintas kompetencijas, sustabdys gyventojų iniciatyvą. Ar bus, kas už tai prisiims politinę atsakomybę?

Noriu dar kartą paraginti į problemą žiūrėti kompleksiškai. Klimato kaitos valdymui tampant prioritetu, turėtume atsisakyti bet kokių griaunančių, o ne kuriančių poslinkių veikiančioje daugiabučių namų renovacijos sistemoje. Antraip skęsime ne atnaujintų namų, o dešiniųjų renovacijos pažadų bangoje, kaip prieš dešimtmetį.