Gerbiama Ministre Pirmininke Ingrida Šimonyte, kreipiuosi į Jus, kadangi Jūs prisiėmėte asmeninę atsakomybę skirdama sveikatos apsaugos ministru Arūną Dulkį. Jūsų žiniai, Jūsų ministras negirdi medikų, todėl Jūsų atsakomybė yra skubiai reaguoti, nes, priešingu atveju, jūs, valdantieji, atrodysite kaip melagiai, apgavę visą medikų bendruomenę ir, negana to, įstumsite Lietuvos žmones į nepavydėtiną situaciją, kada, užuot atlikę pareigą, medicinos darbuotojai išeis į gatves kovoti už savo teises.

Nesuprantu, kodėl šiandien svarbiausias ministras Lietuvoje ignoruoja derybas su medicinos darbuotojų profesinėmis sąjungomis dėl jų šakos kolektyvinės sutarties pratęsimo, kodėl jis nesikalba su medikais dėl jų socialinių garantijų ir atlyginimų augimo – juk tai iki šiol buvo numatyta būtent šioje sutartyje. Jeigu ministras yra ne savo vietoje ir nesupranta sveikatos apsaugos sistemos bei dėl to blogai jaučiasi, jis turėtų deramai įvertinti savo padėtį ir kuo skubiau pasitraukti. Mokytis būti ministru dabar ne laikas, kaip ir pradėti studijuoti pradmenis, kas yra nacionalinė sveikatos sistema. Reikia dirbančio, o ne besimokančio, ministro.

LVŽS šešėlinis ministrų kabinetas susitiko su profesinių sąjungų atstovais. Jie viešai, neslėpdami stebėjosi sveikatos apsaugos viceministrės Seimo sveikatos reikalų komiteto posėdyje išsakytu melu, kad viskas su profesinėmis sąjungomis yra gerai. Atstovai taip pat nesupranta, kodėl su jais nesiskaitoma, kaitaliojami už šakinę sutartį ir derybas dėl jos atsakingi politinio pasitikėjimo pareigūnai, vilkinamas laikas, profesinės sąjungos nesulaukia ir jokio deramo paaiškinimo, kas medicinos darbuotojų laukia artimiausioje ateityje, nes baigiasi kolektyvinės šakos sutartis. Atstovai skaičiuoja, jog dėl nepratęstos sutarties, kurią buvo pasirašęs A. Veryga (ankstesnė Vyriausybė), medikai neteks vidutiniškai po 1000 Eur, slaugytojai – po 500 Eur pajamų.

Nesikalbėti su tais, kurie gelbėja mūsų visų gyvybes ypač įtemptu laiku, yra nusikalstama. Lygiai taip pat nemokėti jiems už sunkų darbą. Tad raginu Jus kuo skubiau taisyti padėtį, reaguoti į situaciją, nes, priešingu atveju, būsime tikriausiai vienintelė valstybė pasaulyje, kuri pandemijos įkarštyje į nepavydėtiną situaciją įstumia tuos, kurie stovi priešakinėse linijose kovoje prieš klastingą virusą.

Šešėlinės Vyriausybės vardu kreipiuosi į Jus, Premjere, prašydamas tarpininkauti Lietuvos medicinos darbuotojų profesinėms sąjungoms ir pakviesti Sveikatos apsaugos ministeriją atsigręžti į Lietuvos medicinos darbuotojus bei užtikrinti sklandžią derybų eigą dėl Lietuvos nacionalinės sveikatos sistemos šakos kolektyvinės sutarties pratęsimo.

Praėjusios kadencijos metu itin didelį dėmesį skyrėte kalbėjimui apie medicinos darbuotojų darbo užmokesčio didinimą ir kritikavote praėjusios ministerijos pasirašytus bei įgyvendintus įsipareigojimus profesinėms sąjungoms ir medicinos darbuotojų bendruomenei, reikalaudami dar spartesnio darbo užmokesčio didinimo. Kur visi tie pažadai dingo dabar? Imatės darbų, kurie tik erzina žmones – sprendžiat tualetų reformos Seime klausimus, šnekat apie prostitucijos legalizavimą, narkotikų dekriminalizavimą, vaikams norite leisti keisti lytį. Gal jau laikas susiimti ir grįžti prie šiandien svarbiausių klausimų, kurie tiesiogiai susiję su žmonių sveikata, o ne atvirkščiai...