Pagaliukas nosyje – valdžios nenoro naudotis mokslo pasiekimais simbolis?

Vyriausybė planuoja atverti mokyklas ir toliau švelninti karantiną. Tai lyg ir turėtų džiuginti, juk visi mes ir mūsų vaikai labai pasiilgome laisvės ir betarpiško bendravimo. Tačiau ar Ingridos Šimonytės ministrų kabinetas tinkamai padarė savo namų darbus, kad visi galėtume saugiai grįžti į gyvenimą?

Mistika – persirgusių bei paskiepytų žmonių skaičius didėja, planuojama vis daugiau karantino atlaisvinimų, atveriamos kavinės ir sporto klubai, eina į pabaigą šaltas laikų sezonas, tačiau susirgimų ir mirčių skaičius toliau didėja, ligoninės yra perpildytos, o šios Vyriausybės išrastas naujadaras – „gerųjų“ savivaldybių sąrašas – trumpėja kiekvieną savaitę.

Ar tai nėra akivaizdus signalas valdžiai, kad ji kažką daro ne taip? Tiesa, nepanašu, kad valdantiesiems rūpėtų efektyvumas ir žmonių interesai, o planuojama į mokyklas grįžtančių vaikų ir galimai antikonstitucinio privalomojo dirbančiųjų testavimo tvarka yra ryškiausias valdžios arogancijos įrodymas. Tikiuosi, kad mano inicijuotas ir pateiktas kreipimasis į LR Konstitucinį teismą atsakys į šį klausimą.

Susidaro įspūdis, kad valdančiųjų siekis visiems norintiems ir nenorintiems sukišti pagaliukus į nosį yra ne kovos su koronavirusu strategijos dalis, o tiesiog siekis pademonstruoti visai šaliai savo viršenybę, parodyti, kas čia yra valdžia. Suprask, visi turėtų suklusti ir uoliai vykdyti jų nurodymus. Žinau, kad toks požiūris daug kam nepriimtinas. Nepriimtinas jis ir man. Pirmiausia – dėl valdančiųjų nenoro atsižvelgti į žmonių interesus, išgirsti jų argumentus ir pasistengti kartu spręsti problemas.

Priverstinis PGR testavimas, imant tepinėlį iš nosiaryklės, kurį labai propaguoja ir net proteguoja ši Vyriausybė, yra labai nemaloni procedūra net suaugusiems, kurios daug kas negali toleruoti, o ką jau kalbėti apie vaikus, kuriems ši procedūra gali ne tik pažeisti nosies gleivinę, sukelti nemalonius fizinius ir psichologinius pojūčius, nekalbant apie tai, kaip apskritai mokyklos galėtų organizuoti tokį vaikų testavimą? Gal čia tiktų posakis – jei nerandi logikos, sek paskui pinigus?

Ar toks testavimas yra vienintelis būdas virusui nustatyti? Tikrai ne! Moksle ir visame pasaulyje jau beveik metus yra plačiai naudojamas seilių testas (saliva testing), kuris nesukeltų jokio diskomforto testuojamam asmeniui, nepriklausimai nuo jo amžiaus. Ar Lietuvos žmonės gali turėti pasirinkimą? Aš manau, kad gali. Vyriausybė mano, kad ne.

Į mano paklausimą, išsiųstą Sveikatos apsaugos ministrui, gautas formalus atsakymas, kad seilių testas negali būti plačiai naudojamas testuojant žmones. Laiške juodu ant balto parašytos priežastys, dėl kurių neleidžiama testuoti seilių metodu: 1) Auksiniu standartu išlieka PGR tyrimas naudojant ėminius iš kvėpavimo takų (nosiaryklės); 2) Sudėtingesnis laboratorinio tyrimo procesas; 3) Nėra vienareikšmiško šalių pripažinimo; 4) Reikalingi bandymai ir patvirtinimai.

Tačiau Lietuvoje jau yra privačių laboratorijų, kurios sukūrė ir taiko SARS-CoV-2 viruso nustatymo PGR testus seilėse bei COVID-19 (SARS-CoV-2 koronaviruso) greitąjį antigeno testą iš seilių. Laboratorijos turi išduotas licencijas. Darbuotojams atsisakius testuotis, arba vaikams, kurių tėvai atsisako juos testuoti, turi būti suteikiama alternatyva, priimant seilių testų rezultatus.

Nerasdamas logikos Vyriausybės veiksmuose, paprašiau savo ekspertų grupės, kad išnagrinėtų kitų šalių gerąją praktiką. Pasirodo, kitų šalių Vyriausybės pasižymi didesniu tolerancijos ir atjautos lygiu ir jau seniai taiko tokius seilių testus, pradedant nuo pačių mažiausių savo šalies gyventojų.

Pasaulinė testavimo seilėmis patirtis, kurios Vyriausybė nepripažįsta?

- Prancūzija nuo vasario taiko seilių testus savo moksleiviams, o mokslininkai vieningai sutaria, kad toks testavimo būdas savo patikimumu prilygsta testavimui pagaliukais.

- Nuo praeitų metų vidurio Italija naudoja seilių testus – ir todėl, kad norėjo atsižvelgti į Pasaulinės medikų asociacijos Helsinkio deklaraciją, ir todėl, kad medicinos darbuotojai turėtų kuo mažesnį kontaktą su galimai užsikrėtusiuoju.

- Siekiant apsaugoti medicinos darbuotojus, seilių testai taikomi ir Australijoje. Tyrimą, vykusį 2020 m. pradžioje Karališkoje Melburno Ligoninėje australai patvirtino ir sėkmingai naudoja iki šiol. Išvadose teigiama, kad seilių naudojimas turi keletą privalumų, lyginant su mėginio iš nosiaryklės surinkimu. Visų pirma, glaudus kontaktas, susijęs naudojant „pagaliukus“ mėginio paėmimui, kelia pavojų sveikatos priežiūros darbuotojams, o seilių surinkimas gali sumažinti šią riziką. Be to, seilėms rinkti nereikia specializuotų eksploatacinių medžiagų, sukeliama mažiau nepatogumų pacientui ir gali būti naudinga testuojantis asmeniškai.

- Seilių testai taip pat patvirtinti ir Toronte, Kanadoje po to, kai tyrimus atliko atitinkamos institucijos net nuo 2020 m. metų birželio mėnesio.

- Lygiai prieš metus JAV Yale Universiteto mokslininkų grupė pranešė, kad seilės yra jautresnės nustatant virusą pacientams nei mėginys iš nosiaryklės. Palyginus viruso aptikimą iš nosiaryklės ir seilių mėginių, buvo nustatyta, kad seilės suteikia didesnį aptikimo jautrumą ir nuoseklumą. Išvadose buvo nurodyta, kad seilės yra perspektyvi ir jautresnė alternatyva nei nosiaryklės mėginys, suteikianti galimybę testuotis namuose, kad būtų galima atlikti masinį testavimą.

- Hong Kongas išbandė seilių testą prieš metus. Buvo įrodyta, kad seilės taip pat yra naudingas mėginių tipas kitiems kvėpavimo takų virusams aptikti. Jau daugiau nei prieš metus, Kinijoje preliminarūs tyrimai parodė, kad pacientų, kuriems patvirtinta COVID-19, seilėse nuolat nustatomas virusas. 2020 m. pradžioje Kinijos Maisto ir vaistų administracija, atlikdama SARS-CoV-2 tyrimą, suteikė pagreitintą skubų leidimą naudoti seiles, be kitų tipų kvėpavimo organų mėginių, siekiant palengvinti masinį testavimą.

- Singapūro mokslininkai nustatė, kad seilės ir savarankiškas testavimas pagaliukais daugeliu atžvilgių yra idealūs COVID-19 atrankos mėginiai. Abu jie gali būti saugiai pritaikyti, nereikalaujant apmokytų darbuotojų. Nustatyta, kad seilių testas yra daug jautresnis, identifikuojant besimptomius ir lengvus COVID-19 atvejus, nei ėminys iš nosies landos.

- Naujajame Orleane, Tulano Medicinos Centre mokslininkai išrado naują tyrimo iš seilių metodą, kuomet tyrimas atliekamas naudojant išmanųjį mobilųjį telefoną. Tai kol kas pati inovatyviausia priemonė.

Atlikti mokslininkų tyrimai rodo, kad seilių ir nosiaryklės tyrimų rezultatai sutampa ankstyvos infekcijos metu, o plėtojant seilėmis pagrįstus tyrimus galima sumažinti arba panaikinti medicinos personalo dalyvavimą imant mėginius, nes seilėms rinkti nereikėtų specialių medžiagų, mokymų ar infrastruktūros.

ES institucija, atsakinga už kovos su koronavirusu koordinavimą ES mastu – Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras (ECDC) – savo išvadose teigia, kad koronavirusui nustatyti vienodai efektyvūs testai yra tiek iš nosiaryklės, tiek iš seilių.

Seilių testų neišvengiamumas akivaizdus

Kas gi tuo metu vyksta Lietuvoje? Mes trypčiojame vietoje, piktiname savo gyventojus ir bandome iš naujo išrasti dviratį! Lietuvoje šiuo metu vyksta „inovatyvaus seilių mėginio paėmimo sistemos ir ištyrimo metodo sukūrimas ir išbandymas“ (tai yra ne pokštas, o oficialaus projekto pavadinimo dalis). Kada toks „inovatyvus“, pasaulyje jau metus naudojamas metodas bus sukurtas ir adaptuotas Lietuvoje, nežinia, greičiausiai – po pandemijos pabaigos, nes naudotis pasaulio ir kitų labiausiai išsivysčiusių šalių patirtimi mūsų ekspertams nevalia, būtinai reikia eksperimentuoti su žmonių sveikata ir kantrybe.

Ir dar neaišku kokia bus testo sukūrimo kaina bei atliekamų testų kaina vartotojams. Naujosios Zelandijos pavyzdys parodė, kad jie adaptavo Yale Universiteto nemokamai paviešintą metodiką, o seilių testų savikaina siekia vos kelis dolerius. Tad belieka sulaukti kainų Lietuvoje ir galėsime nesudėtingai palyginti.

Ekspertai ir medikai visame pasaulyje pripažįsta, kad seilių mėginiai suteikia praktinių ir logistinių pranašumų atliekant diagnostiką ir atranką, nes pacientas juos gali tiesiogiai surinkti, sumažindamas medicinos personalo poreikį ir poveikio riziką. Seilių mėginių taip pat nereikia rinkti ore plintančių infekcijų izoliavimo patalpose, tai galima daryti poliklinikose, bendruomenės tyrimų vietose ar tiesiog namuose. Abi šios savybės galėtų pagerinti galimas bandymų kliūtis ir sustiprinti diagnostikos bei atrankos pastangas, sumažinant medicinos specialistų krūvį. Ar ne to šiandien reikia mūsų kaistančiai medicinos sistemai?

Seilės gali būti alternatyvus COVID-19 diagnozės mėginys. Jų surinkimas yra neinvazinis ir negeneruojantis aerozolių. Šis metodas galėtų palengvinti ligos diagnozavimą, atsižvelgiant į mėginių surinkimo paprastumą ir gerą diagnostinę veiklą. Dar daugiau – abiejų testų savikaina yra vienoda. Kodėl gi mūsų Vyriausybė taip proteguoja tik vienos rūšies testus, visiškai neatsižvelgdama į visuomenės nuomonę? Tai, manyčiau, galėtų tapti atskiro tyrimo klausimu. Kas galėtų paneigti, kad...

Mokslininkai yra vieningi testavimo alternatyvų progrese ir sutaria, kad ateityje, plėtojant testavimą būtina atsižvelgti į tai, kad 1) mėginiai būtų kuo paprasčiau paimami, 2) būtų nustatomas didesnis jautrumas 3) tyrimui atlikti būtų reikalingi minimaliausi mokymai ir įranga, norint gauti pagrįstus, patikimus ir kiekybinius rezultatus. Būtent tai gali padaryti Lietuvoje įteisinti seilių testai.

Esu už žmonių pasirinkimo ir apsisprendimo laisvę, esu prieš priverstinius žaidimus su žmonėmis ir vaikais, nesuteikiant alternatyvos. Kiek teko bendrauti su nušalintais darbuotojais, atsisakiusiais testuotis, su tėvais, atsisakiusiais testuoti savo vaikus, visi sutiktų testuotis seilių metodu. Seilių testas yra puiki alternatyva pagaliuku kaišiojimui į nosį, kuris dar labiau sukiršino ir supriešino mūsų visuomenę. Jam įteisinti Lietuvoje reikia tik politinės valios ir valdžios noro bendradarbiauti su žmonėms.