Finansų rinkos, investavimas, aktyvi prekyba nėra nieko naujo. Per šimtus metų stebėtas ne vienas ypatingai aukštos grąžos periodas. Kiekvieną dešimtmetį, ar net dažniau, naujų investuotojų banga atranda stebuklingus finansinius instrumentus, kurie jiems tam tikrą laiką leidžia generuoti pasakišką grąžą. Tuomet šie investuotojai įgauna drąsos, arogancijos, per didelio pasitikėjimo savimi ir galiausiai būna ištaškomi. Taip vyksta visada.

Nors istorija nesikartoja, bet ji tikrai rimuojasi. Ypač finansų pasaulyje. Viena brangiausių frazių jame – šis kartas yra kitoks. Nebūna kitokių kartų, visuomet situacija klostosi labai panašiai. Kartais geri laikai trunka ilgiau, bet absoliučiai visada ateina naujojo aukso amžiaus pabaiga. O su ta pabaiga ir naujokų skerdynės. Visada.

Kartais geri laikai trunka ilgiau, bet absoliučiai visada ateina naujojo aukso amžiaus pabaiga. O su ta pabaiga ir naujokų skerdynės. Visada.

Arogantiškų naujokų nuopuolio priežastis gerai paaiškina Dunning-Kruger efektas. Remiantis įvairiais tyrimais nustatyta, jog apie tam tikrą specifinę sritį absoliučiai nieko nesuprantantis žmogus dažniausiai savo žinias ir patirtį vertins racionaliai – maždaug nuliu. Tačiau įgavęs tik minimalios patirties ir šiek tiek žinių, tas pats žmogus savo galimybes pradės vertinti ypatingai gerai. Jausis beveik profesionalu. Tik po ilgesnio laiko ir daugiau patirties žmogui ateis supratimas, jog tos pirminės žinios, kurios vertė jaustis ekspertu, buvo niekinės. O specifinė sritis reikalauja žymiai daugiau patirties bei išmanymo.

Šis efektas puikiai paaiškina ir visokius antivakserius, kitus bepročius. Kurie peržiūrėję tris vaizdo įrašus Youtube nusprendžia, kad viską labai gerai išmano ir gali visiems paaiškinti, kaip iš tikro yra. Nors realiai patys net savo batų nemoka užsirišti.

Per 2020 finansų pasaulį atradusių naujokų dauguma šiuo metu yra ant kvailybės kalno. Toje išmanymo vietoje, kur jautiesi visišku srities ekspertu, nes tavo žinių ir patirties dar neužtenka tam, kad realiai suvoktum, kiek daug nesupranti. Kvailybės kalnas pavojingas visada. Bet finansų rinkose dažnai ir brangus. Nes jose, už per didelį pasitikėjimą savimi, tenka susimokėti eurais.

Kvailybės kalnas pavojingas visada. Bet finansų rinkose dažnai ir brangus. Nes jose, už per didelį pasitikėjimą savimi, tenka susimokėti eurais.

Per pastaruosius metus stebėtos rinkos sąlygos nėra normalios ar įprastos. Tokia situacija tikrai ilgai nesitęs. Bent šiek tiek išmanant finansų rinkų istoriją, jau dabar situaciją tam tikruose sektoriuose lengva prilyginti bet kuriam iš istorinių burbulų. Ypatingai didelis smulkiųjų investuotojų susidomėjimas, daug apgavystės (šiuo metu tai išreikšta per netikrus guru socialinėse medijose), skolinto kapitalo naudojimas, ant pjedestalo sukelti pranašai – tai yra visiškai įprasti burbulo finansų sistemoje požymiai.

Žinoma, burbulas ne būtinai turi būti toks, koks buvo 2008 ar 1929 metais. Sprogimai finansų rinkose neretai į pilno masto ekonomines krizes neperauga. Pavyzdžiui, kad ir koks žiaurus buvo 2001 metų Dot-com burbulas, jo sprogimas iš esmės buvo koncentruotas viename, tai yra informacinių technologijų, sektoriuje. Nedidelės šoko bangos nuvilnijo plačiau, tačiau šio burbulo sprogimas ekonominės krizės nesukėlė.

Tą patį galima pasakyti ir apie 2017/2018 metų situaciją, kuomet įvairių kriptovaliutų kainos krito po 50-70% ar net daugiau. Ši situacija buvo gana įprasta finansų krizė, kai po per didelės euforijos turėjome didelę paniką. Kriptovaliutų pasaulis, tad ir jo dalyviai, per kelis mėnesius prarado milijardus dolerių. Bet ekonomikoms tai neturėjo visiškai jokio efekto.

Tokie dažniausiai ir būna burbulai finansų rinkose. Lokalūs ir skaudūs tiems, kas per daug pasitiki tiek savimi, tiek kitų investuotojų noru pirkti. Dažniausiai būtent per mažai apie rinkos dėsnius suprantantiems naujokams, kurie savo sėkmę sutapatina su gabumais.

Jei rinkose patirtį skaičiuojate mėnesiais, o per praeitus metus uždirbote labai didelę grąžą, tai, vidutiniu atveju, ne jūsų nuopelnas. Jums tiesiog pasisekė. Atsidūrėte laiku ir vietoje, nesuprasdami rizikų ir neturėdami motyvuotų priežasčių kažką nusipirkote, tas kažkas gerokai pabrango ir todėl jūs uždirbote. Bet tai buvo sėkmė, ne jūsų išskirtiniai gebėjimai. Jūs šioje srityje nesate nei kiek išskirtiniai.

Jei rinkose patirtį skaičiuojate mėnesiais, o per praeitus metus uždirbote labai didelę grąžą, tai, vidutiniu atveju, ne jūsų nuopelnas. Jums tiesiog pasisekė

Ypač lengva sėkmę su asmeniniu išskirtinumu tapatinti tada, kai brangsta viskas. Beveik bet kokia prieš metus ar pusmetį pirkta populiaresnė akcija arba kriptovaliuta generavo labai didelę grąžą. Todėl net ir vidutiniškai gabus auksaspalvis retriveris arba škotų nulėpausis lengvai galėjo uždirbti. Tereikėjo bet ką nusipirkti. O tai jau drąsos, dažnai kylančios iš nežinojimo, o ne išskirtinių gebėjimų klausimas.

Uždirbti pinigus yra gerai. Džiaukitės, jei pastarieji mėnesiai jums leido praturtėti, atsipalaiduoti dėl su finansais susijusių klausimų. Tai yra visiškai nuostabu. Bet dėl to nereikėtų pradėti galvoti, kad viskas ir ateityje bus lengva, nes jūs, būtent jūs, toks išskirtinis ir nuostabus, atradote stebuklingą formulę. Neatradote nieko, ko neatrado dar šimtai tūkstančių žmonių, kurie taip pat jaučiasi labai išskirtiniai, tupėdami ant nuosavų kvailybės kalnų.

Kuomet dingsta pagarbus baimės jausmas rinkai ir kuomet patiki, kad uždirbti joje yra baisiai lengva, o visi aiškinantys kitaip yra seni kvailiai, ateina skaudžios pamokos. Arogancija veda į per didelę riziką, neapgalvotus pasirinkimus, o galiausiai į dalies ar viso kapitalo praradimą. Taip nutinka visuomet, taip nutiks ir šį kartą. Tik suvokdami, kiek daug jūsų rezultate yra sėkmės ir kiek daug nežinote, elgsitės pakankamai atsargiai.

Tad supraskite, jog tai, kas vyksta dabar, nėra nieko naujo. Šis kartas nėra ir nebus kitoks. Viskas prasidėjo ir baigsis lygiai taip pat, kaip ir kiekvieną kartą iki šiol. Arogantiški ir per daug savimi pasitikintys gudruoliai bus paskersti, uždirbti pinigai iš jų atimti, o pasaulis toliau gyvens savo įprastą gyvenimą. Skaudės tik tiems, kurie turės pakankamai arogancijos tikėti, kad dabar viskas bus kitaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)