Pradėti noriu nuo gerų skaičių:

  • Lietuvoje pirmąja vakcina jau paskiepyta pusė milijono žmonių. Žinau, kad skeptikų neįtikinsiu, bet abejojantiems noriu akcentuoti. KUO DAUGIAU bus paskiepyta rizikos grupėse esančių žmonių, ypač 65+ amžiaus, TUO GREIČIAU eisime link atlaisvinimų. Vyriausybė šią savaitę jau paskelbė apie keletą planuojamų atlaisvinimų.
  • Lietuva yra TOP penketuke tarp Europos šalių pagal vakcinavimo apimtis. Yra kuo džiaugtis, bet dar yra kur padirbėti – grįžtu prie rizikos grupės žmonių. Dar nepakankamas skaičius, kad būtume visi ramūs. Darbuokimės drauge, raginkime ir padėkime abejojantiems.
  • ES skelbia gaunanti dar daugiau vakcinų. Tik priminsiu, ambicingas Vyriausybės užmojis prieš kelis mėnesius leidžia mums turėti kur kas didesnius kiekius vakcinos nei, tarkim, mūsų kaimynai.


Niekas nejaučia malonumo, kad turime gyventi suvaržymuose ir priimti sprendimus dėl sąlygų griežtinimo. Tikrai suprantu, kad rodyti pirštu į kitas šalis, kad ten blogai ar blogiau, ne visai padeda jaustis mums visiems geriau.

Tačiau vis tik, visoje Europoje gausu suvaržymų, kur kas stipresnių. Net jei buvo pritaikę atlaisvinimus – tai buvo itin laikina, nes už poros savaičių reikėjo grįžti į dar didesnius ribojimus. Pavyzdžiui:

  • Estija: vasario 3 d. ribojimai sušvelninti, vasario 22 d. griežtinami, kovo 11 d. įvestas griežtas karantinas. Atlaisvinimų kaina – vienas didžiausių sergamumų ES.
  • Didžioji Britanija kirpyklas atidaro tik dabar. Vis dar nerekomenduojama keliauti į užsienį (numatytos baudos), lauko kavinės planuojamos atlaisvinti tik dabar. Ką noriu pasakyti? Kad atlaisvinimai tik tada, kai masinis imunitetas beveik pasiektas.
  • Belgija: karantinas ir komendanto valanda (pastaroji buvo ar yra ne vienoje ES šalyje, pvz., Ispanijoje nuo spalio) įvesta lapkričio pradžioje, gruodį pradėta lengvinti, po poros mėnesių vėl sugriežtinta. Pavyko suvaldyti didesnį skaičių augimą.
  • Vokietija: karantinas nuo lapkričio 2d., priemonės sugriežtintos gruodį, vasarį pradėta bandyti švelninti, o dabar, vėl smarkiai augant susirgimų skaičiui, ketinama įvesti bendras griežtas taisykles visoje šalyje, nepaliekant sprendimo teisės atskiroms žemėms.
  • Lenkija: gruodžio pabaigoje įvestas karantinas, nuo vasario 1 d. pradėta švelninti, nuo kovo vidurio – griežtinama, nuo kovo 27 d. dar didesni ribojimai. Šiomis dienomis – didžiausi užsikrėtimų ir mirčių skaičiai nuo pandemijos pradžios.


Ir taip toliau ir panašiai. Ką noriu pasakyti? Kad nėra lengvų atsakymų. Kad kiekvienas atlaisvinimas duoda papildomą riziką ir konkrečius užsikrėtimų, žmonių reanimacijose bei, deja, mirčių skaičius.

Suprantamas nuovargis, suprantamas įvairių praradimų skausmas ir sunkumas. Reikia dar šiek tiek kantrybės iki kol įgysime visuotinį imunitetą. Virusas nedings, su juo reikės gyventi, būti atidiems ir atsargiems, bet skiepijantis, testuojantis, saugantis galėsime grįžti į normalybę.