Bet čia atėjo pandemija ir ministerija įgavo svarbos, o keičiantis valdžiai alkoholio specialistą Verygą pakeitė absoliutus biurokratas Dulkys. Jei Verygai ekspertų iš viso nereikėjo ir pasislėpęs po kamufliažiniu kario įvaizdžiu demonstravo kovos menus su COVID-19 išmanantį specialistą, tai Dulkys slepiasi už ekspertų nugarų, lyg pats būtų ne ekstremalių situacijų vadovas, o tik eilinis darbo grupės narys.

„O mums ekspertai pasakė...“, – išlemena ministras, ar nesuvokdamas (ar apsimesdamas?), kad būdamas ekstremalių situacijų vadovu privalo situaciją matyti plačiau nei ekspertas. Deja, vyriausybiniam biurokratui niekas nepadavė instrukcijos, kur juodu ant balto būtų parašyta: „Mąstyti strategiškai“. Kai neparašyta, tai nėra ką ir vykdyti. Ane, gerbiamas ministre?

Tiesa, per tą laiką Dulkio vadovaujama ministerija spėjo pati sau, o kartu ir mums, kvailiams, prirašyti daug naujų instrukcijų. Ir visais valstybėje turimais resursais priversti visuomenę jų laikytis. Reikia prisipažinti, kad mes bandome, bet sekasi ne kaip.

Biurokratinis idiotizmas užmuša bet kokios visuomenės norą bendradarbiauti su valdžia. Tokį idiotizmą, dar pagardintą arogancijos, Dulkys bene geriausiai pademonstravo liūdnai pagarsėjusioje Astra Zenekos istorijoje. Iš pradžių šią vakciną ministras pats sukompromituoja, po to eina ja skiepytis, bandydamas reabilituoti. Kai miestų merai bando prisidėti ir gelbėti Astra Zenekos reputaciją – rodydami pavyzdį skiepijasi patys, ar kviečia skiepytis šios vakcinos nebijančių gyventojų, – ministras atsistoja į kovinio gaidžio pozą.

Dulkys nusprendė, kad žmonėms jis yra didesnis autoritetas, nei tiesiogiai gyventojų išrinkti miestų merai ir jo nuotrauka su Astra Zenekos švirkštu petyje bus paveikesnė, nei tai padariusių merų. Šventas naivume!

Čia ir slypi visas biurokratinio idiotizmo žavesys: popieriuje juk neparašyta, kad pakvietus skiepytis tiesiogiai išrinktus merus, vietos žmonėms tai bus kur kas geresnė agitacija nei visa Vyriausybė (su iš Lukiškių smėlio dėžės neišaugusiais ministrais) kartu sudėjus.

Bet linksmoji dalis buvo ta, kad ministras nusprendė tuos merus dar ir pamokyti, kaip laikytis jo nustatytos tvarkos.

Pirmoji pamoką gavo Pinskuvienė. Suprantu, kad „varyti“ ant Pinskuvienės yra praktiškai gero tono ženklas. Tad kur čia ministerija atsiliks! Tik viena smulkmena – Pinskuvienei, o ne Dulkiui reikia rūpintis smulkiuoju vietos verslu, leisti rajono vaikus į darželius, gelbėti abiturientus ir policininkus ar aiškinti pašalpos atėjusiai jaunai mamai esą, „jūs dar pakentėkit, Dulkys gal tuoj supras, kad popieriuose ne visos gyvenimo taisyklės surašytos“. Ir gal praregės? Visais atvejais, nuo tos jaunos mamos Dulkys vėl galės pasislėpti už ekspertų nugarų. Už ko reikės slėptis Pinskuvienei ir kitiems savivaldybių merams? Tikrai jau ne už Dulkio.

Ministerija įsižeidė, kad merai neatsižvelgė į jos biurokratų darbą. Ministerijos atstovės citata: „Mes labai sveikiname visas iniciatyvas, kurias miestų merai daro. Vienintelis svarbus aspektas – kad bet kuri iniciatyva turi atitikti teisės aktus, nes ne šiaip sau žmonės juos kuria…..Reikia suprasti, kad norint patvirtinti prioritetinės grupės pakeitimą, reikia praeiti visą procedūrą.“

Čia mes, kvaila visuomenė, manome, kad per pandemiją „vienintelis svarbus aspektas“ yra sergantys ir mirštantys žmonės. Pasirodo, klydom. Procedūros yra kur kas svarbesnės, ypač kai ministerijos atstovė išdidžiai aiškina, kad ministerija kūrė jas net tris savaites! Įdomu, kiek per tas tris savaites žmonių paskiepijo Izraelis?

Biurokratinį idiotizmą galiausiai vainikavo kanalizacija, į kurią buvo išpilta 120 vakcinos dozių. 120 žmonių negavo galimybės lengviau sirgti, išvengti mirties arba tiesiog laisviau gyventi.

Ministerijos kanclerė iškart identifikavo kaltininkus – tai žmonės, kurie neatėjo skiepytis. Niekšai. Niekšai, matyt, bus ir medikai, nespėję „procedūriškai laikytis prioritetinės eilės“ ir nedrįsę po visų ministerijos grasinimų net merams pakviesti žmonių iš gatvės pasiskiepyti.

Beje, dėl į kanalizaciją keliaujančios vakcinos problemos nemato ir pati Premjerė. Pamanyk, per šimtą skiepų. Maždaug tiek žmonių Lietuvoje nuo COVID-19 mirs per artimiausias dvi savaites. Nieko sau, šveikiški bajeriai.

Tad kas belieka? Naiviai laukti Vyriausybės praregėjimo? Laukti, kol sveikatos biurokratas Dulkys įrodys Prezidentui, kad pastarasis klysta, siekdamas iki mindauginių paskiepyti 70 procentų gyventojų? Kol dar šimtelį-kitą išpils į kanalizaciją, nes ministerija dar tris savaites ruoš naujas „prioritetines grupes“, o po to kaltins visuomenę dėl karantino pažeidimų ir mirčių? Panašu, kad mus laiko tiesiog kvailiais, nors patys net nesuvokia, kokioje Lietuvoje gyvena. Kaip suvoksi, kai niekur juodu ant balto neparašyta!

Beje, o kur dingo Premjerė? Matyt, prisidengusi Dulkiu, irgi ieško instrukcijos „Kaip valdyti valstybę“?