Pavasaris šiemet lyg tyčia delsė ateiti, tarsi laukdamas, kol pasibaigs karantinas. Net po lygiadienio nepražydo žalčialunkis, pernai savo žiedus skleidęs vasario pabaigoje. O tos pusnies, kurią bendromis jėgomis mūsų šeima suvertė po sausio pūgų atsikasdinėdama kelią iš kiemo, likučiai tikrai sulauks Verbų sekmadienio. Tačiau delsimas negalėjo tęstis amžinai.

Amžinai nesitęs ir karantinas – kada nors vis tiek būsime visi paskiepyti arba persirgę. Tose lenktynėse, kas pasieks jus greičiau – skiepas ar užkratas – jau nedalyvauja dauguma medikų, ministrų ir Seimo narių, o taip pat jautriausi mūsų visuomenės nariai: 80-mečiai senjorai bei Prezidentas.

Viešas politikų skiepijimas atrodė gražiai, gal net reikėjo juos paskiepyti pačioje vakcinacijos pradžioje, iškart po COVID-19 skyriuose dirbančių medikų. Bet jis sustiprino pasitikėjimą vakcinos saugumu tik tiems, kurie ir taip pasitiki ja, Europos Sąjungos ir Lietuvos valdžios institucijomis. O skeptikams nors kuolą ant galvos tašyk, vis tiek nepatikėjo ir dar sugebėjo įžiūrėti ką nors neva įtartino. Gal ir gerai, netikėkite, greičiau man eilė skiepytis ateis, o jūs galėsite džiaugtis natūraliai įgytu imunitetu arba gražiais vainikais ant kapo.
R. Sadauskas-Kvietkevičius
Gruodį pradėjusi darbą Vyriausybė tiesiog pristigo laiko suorganizuoti nepriklausomą skiepijimo centrų tinklą ir gal kiek naiviai kliovėsi savivaldos politikų geranoriškumu.

Trečioji viruso banga jau neišvers iš kojų sveikatos apsaugos sistemos. Bet tai nereiškia, kad ji būtinai bus mažesnė už antrąją. Pirmiausiai todėl, kad gruodį drauge su nauja Vyriausybe buvome nusiteikę ištverti visus išbandymus. Visi suprato, kad rudenį Saulius Skvernelis su Aurelijum Veryga delsė uždaryti šalį į karantiną tik dėl Seimo rinkimų, ir juos už tai nubaudė.

Dabar nuotaikos pasikeitė iš esmės. Net ir palankiai vertinantieji Ingridos Šimonytės vyriausybės veiklą kovo pradžioje trepsėjo kaip eilėje prie tualeto per alaus šventę: koronė traukiasi, greičiau atlaisvinkite karantiną, mes norime dirbti ir šventes švęsti. Nekantriausieji testavosi, pirko bilietus į egzotiškas salas ir iš ten erzino pasilikusius rūsčioje tėvynėje.

Mūsų galvose karantinas ir pavasaris – visiškai nesuderinami. Todėl tiek susierzinimo sukėlė I. Šimonytės prašymas per Velykas likti namie.

„Labai norėčiau, kad mes išnaudotume šitą priešventinį ir švenčių laikotarpį šiokiam tokiam stabtelėjimui ir tokiu būdu padėtume patys sau sumažinti trečios bangos aukštį. Mes nenorime komendanto valandų, nenorime verslų uždarymo ir atidarymo, nenorime amerikietiškų kalnelių – todėl aš labai prašau visų talkos. Galiausiai visų šitų ribojimų tikslas yra mūsų tėvų bei senelių gyvybės,“ – tokie premjerės žodžiai būtų puikiai suveikę gruodį, bet dabar talkininkų nebeliko.
Esame tarsi vaikas, nusiteikęs žadėtai išvykai į atrakcionų parką, kuriam mama staiga pasako, kad niekur neisim, nes šiandien lyja lietus. „Nekenčiu tavęs, tu tyčia taip padarei,“ – sakom šluostydamiesi ašaras ir snarglius.

Naivu buvo tikėtis, kad Vokietijoje, Lenkijoje ir Estijoje pakilus trečiajai susirgimų bangai dėl spartaus britiškos versijos plitimo, mes galėsime ramiai tai stebėti iš tolo ir ginčytis, kuriuos karantino suvaržymus atlaisvinti anksčiau už kitus. Reikalaujantieji šiandien ir dabar viską atlaisvinti, kad jie galėtų švęsti Velykas, arba sąmoningai tas europines tendencijas ir lietuviškus užsikrėtusiųjų skaičius ignoruoja, arba nemato toliau savo parapijos ribų. Verslininkus dar galiu suprasti – kai auga skolos ir negali tęsti veiklos, tai visos mirtys yra tik neaktuali statistika.
R. Sadauskas-Kvietkevičius
Viešas politikų skiepijimas atrodė gražiai, gal net reikėjo juos paskiepyti pačioje vakcinacijos pradžioje, iškart po COVID-19 skyriuose dirbančių medikų. Bet jis sustiprino pasitikėjimą vakcinos saugumu tik tiems, kurie ir taip pasitiki ja, Europos Sąjungos ir Lietuvos valdžios institucijomis. O skeptikams nors kuolą ant galvos tašyk, vis tiek nepatikėjo ir dar sugebėjo įžiūrėti ką nors neva įtartino.

Druskininkų karių reabilitacijos centre gydyti Donbase sužeisti ukrainiečiai ne kartą man pasakojo, kaip keitėsi nuotaikos, kai karas užsitęsė ir virto pavieniais apkasuose įsitvirtinusių priešų susišaudymais. Po kelių nuobodžiavimo mėnesių jau ir neperšaunamą liemenę ar šalmą ne kiekvienas susipranta užsidėti, paskui kažkam būtinai prireikia nubėgti į gretimo kaimo parduotuvę degtinėlės. Pasaulinė pandemija jau tęsiasi antrus metus, o mes visi virtome demoralizuotais karo prieš COVID-19 šauktiniais, kuriems nedaug trūksta, kad imtumėm broliautis su priešu.

Prognozuočiau, kad po Velykų, kai iš kelių pasitrauks policijos patruliai, didžiausią pasipiktinimą kels skiepijimo nesusipratimai. Skandalai užprogramuoti, kai skiepijimas perduotas savivaldybėms, nes jų vadovai – tiesiogiai renkami politikai, nepraleisiantys progos padidinti savo populiarumą regione per konfliktą su centrine valdžia. Širvintų merės pavyzdys užkrečia, o Sveikatos ministerijos kaitaliojamas skiepijamų visuomenės grupių sąrašas suteikia galimybę kiekvienam merui aiškinti savo rinkėjams, esą jie ten Vilniuje patys nesupranta, ką daro.

Gruodį pradėjusi darbą Vyriausybė tiesiog pristigo laiko suorganizuoti nepriklausomą skiepijimo centrų tinklą ir gal kiek naiviai kliovėsi savivaldos politikų geranoriškumu. Įsivaizduodami, kad savivaldybės tik gatvių šlavimu ir šiukšlių išvežimu rūpinasi, ministrai ir premjerė užmiršo, kad daugumai šalies miestų ir rajonų vadovauja politikai, dažniausiai atstovaujantys 2020 m. Seimo rinkimus pralaimėjusioms ir revanšo siekiančioms partijoms.

Politinių simpatijų švytuoklė nėra kažkokia tragedija, o TS-LKD su liberalų partijomis kartą jau gelbėjo Lietuvą nuo krizės ir po 8 metų sugebėjo susigrąžinti rinkėjų pasitikėjimą. Liūdniau, kad užsitęsusi pandemija gali pakirsti tikėjimą pačia Lietuvos valstybe, kurią visi drauge kūrėme tris dešimtmečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)