Tėvų balsas išgirstas!!! Trečiadienį Vyriausybė bus priversta svarstyti pradinukų grąžinimo į mokyklas klausimo korekcijas, o aš dar labai džiaugčiausi, kad valdantieji atsiprašytų už visą šį siaubo spektaklį, kurį išgyveno šeimos ir pedagogai.

Savaitgalį beveik parą diskutavau su aktyviais tėvais ir kartu nagrinėjome kitų šalių situacijas švietimo srityje ir peršasi išvada, kad ir vėl tapome pasaulinio lygio įžymybėmis, tik ir vėl blogąja prasme.

Mano žiniomis, NĖRA KITOS VALSTYBĖS, KUR BŪTŲ TAIKOMAS TESTAVIMAS, SUGRĮŽTANT Į UGDYMĄ!

Dar daugiau – sklandus ir nenutrūkstamas kontaktinis ugdymas beveik visur yra prioritetas ir jo atnaujinimas svarstomas pirmiausiai. Skirtingai nei mūsų Vyriausybė, kuri kiek įmanydama stumia šį klausimą į paraštes, vis drėbteldama vieną kitą pažadą, kurio niekada neišpildo arba ima keisti temą: „Grąžinsime pradinukus... Oi ne, grąžinsime dvyliktokus... Oi irgi ne, gal kai paskiepysime mokytojus... Ups, paskiepijome, svyla padai, ką čia dar sugalvojus... Testuokime...“.
Jums neatrodo per daug chaoso ir destrukcijos?!

Kitų šalių patirtis

Išanalizavau kaip su mokyklinukų ugdymu sekasi ateities kartų švietimą vertinančioms valstybėms. Štai Jungtinėje Karalystėje, kur siaučia agresyvioji viruso atmaina kontaktinis ugdymas yra vykdomas, tačiau, kad ir kaip skatinamas testavimasis, jis nėra privalomas.

Yra šalių, kur net siaučiant koronavirusui ir taikant įvairius apribojimus, kontaktinis ugdymas vyko nepertraukiamai. Panašu, kad tos šalys puikiai suvokia, kad mokymasis bet kokiomis aplinkybėmis turi vykti maksimaliai sklandžiai. Pvz. Italijoje, jei klasėje būna susirgimas, 2 savaites taikoma izoliacija, o vėliau visi grįžta į mokyklą. Belgijoje ir Airijoje vaikų nuotolinis mokymas truko itin trumpai, visi jie jau ugdomi kontaktiniu būdu.

Danijos pradinukai taip pat ugdomi mokyklos suole. Skandinavai pasirinko ilginti pertraukas, užtikrinant galimybę daugiau būti lauke, sumažino klasės vaikų skaičių (vieni mokosi iš ryto, kiti – popiet), tačiau užtikrina kontaktinį ugdymą.

Kai kur Vokietijoje, JAV, Ispanijoje, Rusijoje taikomas mišrus būdas, moksleiviai ugdomi pamainomis arba leidžiant laisvai pasirinkti, ar lankyti mokyklą, ar mokytis nuotoliniu būdu. Įdomų būdą pasirinkusi Prancūzija, 3 dienas vaikus ugdo mokykloje, kitas dvi – namie. Yra šalių, kuriose savaitę vaikai ugdomi namie, savaitę – mokykloje. BET....
Man nepavyko rasti nė vienos šalies (pataisykite, jeigu klystu), kurioje ugdant pradinukus, jie ar jų šeimos būtų privalomai testuojami.

PSO rekomendacijos

Pasikartosiu, kad tai pažeidžia mūsų laisves ir atima pasirinkimo galimybę. Mane stebina, kodėl neįsiklausoma į PSO rekomendacijas ir galvojama, kad galime būti gudresni už kitus. Pasak PSO, vaikai ir paaugliai nelaikomi pagrindiniais SARS-CoV-2 nešiotojais mokyklose. COVID-19 vaikams nustatomas rečiau nei suaugusiesiems.

Švietimo įstaigose viruso sklaida gali būti ribota, jei taikomos veiksmingos pandemijos poveikio mažinimo ir prevencijos priemonės. Europos regione viruso protrūkius daugiau pastebime vidurinėse ir vyresnių klasių mokyklose nei pradinėse, kur vaikų amžius yra iki 10-12 metų. Mokyklose taip pat pasitaiko atvejų, kai COVID-19 užsikrečia tik įstaigos darbuotojai. Duomenys rodo, kad vaikai ir paaugliai gali užsikrėsti, bet jie nėra pagrindiniai pandemijos skleidėjai ir jaunesnio amžiaus vaikų ligos dinamika yra lėtesnė. Įvairiausių priemonių, tarp jų ir mokyklų darbo ribojimo buvo imtasi siekiant kontroliuoti COVID-19 plitimą visuomenėje, bet būtina išlaikyti pusiausvyrą tarp šių priemonių įvedimo ir užtikrinimo, kad vaikai galėtų toliau mokytis ir kuo daugiau bendrauti.

PSO Europos regiono TPG rekomendacijos:

• mokyklos turi būti įtrauktos į tų vietų sąrašą, kurios būtų uždaromos paskutinės, nes buvo įrodyta, kad mokyklų uždarymas gali pakenkti vaiko sveikatai ir gerovei bei ugdymo rezultatams;

• neturėtų būti aktyviai uždaromos mokyklos;

• jei įvyksta didelis protrūkis arba viruso plitimo visuomenėje nebegalima suvaldyti jokiomis kitomis priemonėmis, vis tiek mokyklų uždarymas gali būti taikomas tik kaip kraštutinė priemonė;

• priemonės, skirtos kontroliuoti SARS-CoV2 plitimą mokykloje, turėtų būti pritaikytos skirtingų amžiaus grupių poreikiams.

O kas toliau?

Matydama piliečių nepasitenkinimą, Vyriausybė paskelbė, kad trečiadienį svarstys planą visiems pradinukams grįžti į mokyklas. Tai yra gera žinia, tačiau negalime paversti mūsų vaikų bandomaisiais triušiais vieninteliais pasaulyje ir grąžinti juos testuojant. Šiuo metu dalis tėvų sutinka grąžinti į mokyklas vaikus testuojant, manydami, kad tai padės gerinti jų psichinę ir socialinę sveikatą. Klausimas – o ar priverstinis testavimas jų sveikatos nežaloja? Vaikai yra jautriausia ir svarbiausia mūsų visuomenės dalis. Todėl jų gerove turėtume rūpintis pirmiausia. Tikiuosi, kad tokiais principais vadovausis ir mūsų Vyriausybė.