Pabandykime pasiaiškinti, kokie žodžiai šiuo metu yra mūsų priešai, kas slypi už jų ar po jais. Savaitės pradžioje tapo akivaizdu: žodis „banga“ yra tiek valstybės, tiek mūsų priešas numeris 1. O jeigu greta šio daiktavardžio atsiranda moteriškos giminės kelintinis skaitvardis – tada katastrofa. Pasakyk, parašyk „trečioji banga“ ir sulauksi atkirčio.

Nesvarbu, kas esi – feisbukuomenės burbulo eilinis arba statistikos analitikas. Žodis „banga“ namų ūkiams sukelia nerimą ir erzelį. Valstybės žmonėms jis sukelia atmetimo reakciją ir oficialių paneigimų srautą.

Trečiajai bangai – ne! Jos nėra! Kalbantieji apie trečiąją bangą – užsičiaupkite!

Visais atžvilgiais JĄ geriau nutylėti. Patogiau JOS neminėti. Neįvardinti. Neskleisti.

Pasakyk, parašyk „trečioji banga“ ir sulauksi atkirčio. Nesvarbu, kas esi – feisbukuomenės burbulo eilinis arba statistikos analitikas. Žodis „banga“ namų ūkiams sukelia nerimą ir erzelį.

Šiame paranojinio JOS atmetimo klimate žymiai naudingiau būti JOS priešų gretoje. Ponia Lingienė – Vilniaus NVSC centro vadovė savo feisbuko paskyroje emocingai pasidalino mintimis apie blogąjį žodį: „... kai kalbame apie pandemijos valdymą, netinkamo žodžio ar žodžio, kuris prasilenkia su profesine kompetencija, ypač reikalinga šioje situacijoje, kaina gali būti milžiniška, o žala – sunkiai atitaisoma“. Čia apie JĄ. Supratote? Aiškiai pasakyta: JI yra galimai baisesnė už patį virusą!

NVSC, ponia Lingienė, prezidentūra, žiniasklaida, socialiniai tinklai turėtų imtis kilnios misijos apsaugoti mus nuo aukščiau minėtos žalos. Kilnumo akcija – „saugok tautą nuo netinkamo žodžio“ jau vyksta!

Išvardinkime priežastis, dėl kurių mus nori apsaugoti: a) kad nepervargtume; b) kad geriau miegotume ir nesapnuotume košmarų; c) kad nebijotume; d) kad optimistiškai žvelgtume į ateitį.

Gimusiems po 1990-ųjų šios kilnios pastangos galėtų pasirodyti naujiena. Gimusieji kiek anksčiau turėtų suploti rankomis: turime déjà vu. Pusę šimtmečio buvome apsaugoti nuo blogų žodžių ir prastų naujienų. Pamenate Černobylio tragediją? „Vremia“ ir TASS glaustai, be jokių netinkamų žodžių pranešė: „Černobylio atominėje elektrinėje įvyko nelaimingas atsitikimas“.

Tiek žodžių, tiek žinių. Kiek vėliau Gorbačiovas žurnalui įdomiu pavadinimu „Optimist“ pasakojo, kad laukė net tris savaites ir tik tada kreipėsi į tarybinę liaudį. Kad nebūtų panikos. Kad liaudis pakilia nuotaika žygiuotų gegužės pirmosios parade. Liaudis žygiavo.

Gimusiems po 1990-ųjų šios kilnios pastangos galėtų pasirodyti naujiena. Gimusieji kiek anksčiau turėtų suploti rankomis: turime déjà vu. Pusę šimtmečio buvome apsaugoti nuo blogų žodžių ir prastų naujienų.

Mūsų tautietis, žodžių bei prasmių tyrinėtojas Greimas ne veltui minėjo, kad vertėtų studijuoti, kas slypi po žodžiais ir kas virš jų. Visos nacionalinės apsaugojimo nuo blogų žodžių misijos išsiskiria keista ypatybe: sauga perauga į kovą. Kaip kovojama su netinkamais žodžiais? Namų ūkio burbule ginklas yra paprastas – neištarti. Valstybė turi daugiau galimybių kovoje su žodžiais. Neminėti. Pasmerkti. Uždrausti.

Bet yra ir dar vienas, patikrintas būdas: eufemizmai. Šis graikiškas žodis reiškia: „švelnesnis pasakymas“. Eufemizmai naudojami vietoje raminančios ramunėlių arbatos. Tarkime, mūsų kaimynų – baltarusių prezidentas draudžia tokius žodžius kaip „sukilimas“. Na, bet „neramumai“ jam tinka.

Skaičiavau šios savaitės ramunėlių arbatas – eufemizmus, kurie vienaip ar kitaip turėjo mus apsaugoti nuo siaubingo „trečiosios bangos“ psichologinio poveikio. Pasirinkite tą, kuris jums labiau patinka, tą, kuris švelnesnis, kvapnesnis:

  • atvejų mažėjimo lėtėjimas
  • negeros tendencijos
  • rodiklių gerėjimo sustojimas
  • situacijos blogėjimas
  • viruso efektyvaus reprodukcijos dydžio R peržengimas per 1.


Prezidento patarėjas ponas Krėpšta patikslino, kodėl terminas „trečioji banga“ netinka: „Trečioji banga visuomenei asocijuojasi su labai griežtu karantinu, su labai didelėmis užsikrėtimų apimtimis, mirtimis, bloga situacija ligoninėse. Šis terminas turbūt nėra korektiškas“. Supratote? Nesmagios asociacijos yra spjūvis visuomenei į veidą. Įžeidimas. Nepagarba. Nemiga. Bloga nuotaika.

Man labai gaila, bet turėčiau perspėti: tai yra ne kas kita, kaip akių muilinimas. Tai, ką ponas Krėpšta vadina trečiąja banga – bloga situacija ligoninėse, mirtys, labai didelės užsikrėtimų apimtys, yra aukščiausia jau pakilusios bangos grafikų dalis. Tas momentas, kai postringavimai apie visuomenės asociacijas yra bergždi. Arba neadekvatūs. Arba mažų mažiausiai – nekorektiški.

Ir dar vienas keistas dalykas: visi visur jau kalba apie trečiąją bangą. Ir niekas niekur neįsižeidžia. Ir niekur valdžia nevynioja realios situacijos į blizgų eufemizmų popierių. Tik pas mus: bando laižyti psichologines žaizdas, kovoja su blogais žodžiais. Matyt, žino: ant svieto būtent lietuviams labiausiai nepasisekė su pandemija.

Ir dar vienas keistas dalykas: visi visur jau kalba apie trečiąją bangą. Ir niekas niekur neįsižeidžia. Ir niekur valdžia nevynioja realios situacijos į blizgų eufemizmų popierių. Tik pas mus: bando laižyti psichologines žaizdas, kovoja su blogais žodžiais.

Ką tada sakyti čekams? Jų prezidentas ponas Babišas nė nemano paneigti analitiką poną Levinskį, kuris sako: „Mes ir vėl mėnesiu atsiliekame su mūsų atsakomosiomis priemonėmis“. Pats prezidentas vartoja labai negražius žodžius „dramatiška padėtis“. Nežino, kur dėti ligonius, prašo Vokietijos, kad priimtų. Čekija yra vos septynios valandos kelio automobiliu nuo mūsų pasienio.

Ką tada sakyti austrams? „Pietų Afrikos atmainos protrūkis Tirolyje yra didžiausias iš tokių protrūkių ES“, – spaudos konferencijos metu teigė Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas. Pone kancleri, kodėl gi jūs nesiūlote korektiškos terminologinės arbatėlės? Kodėl nenuraminate tiroliečių?

Ką tada sakyti italams? Jie pirmieji išgyveno dramatišką pirmosios bangos hekatombą, palaidojo 97.000 (duomenys be ponios Pinskuvienės revizijos)! O dabar labiausiai nukentėjusiame Lombardijos regione aiškiai, garsiai, be korektiško akių muilinimo pranešta: dėmesio, trečioji banga! Saugokitės!

Lietuvoje pandemijos pagreitis Rt šiuo metu viršija 1. Žinoma, nieko baisaus, tiesiog 1 yra 1, tad miegokite ramiai (nors: jeigu Rt yra 1, vadinasi, 1 užsikrėtęs užkrečia 1 sveiką, o jeigu Rt viršija 1, vadinasi, JI jau grėsmingai kyla).

Vilniuje atvejų skaičius per savaitę šoktelėjo nuo 110 iki 170, na, bet jūs toliau gerkite korektiškų žodžių arbatėlę. Arba galite mesti akmenį – į statistiką, į grafikus, į perspėjimus. Gal tada, kaip italai sako – andrà tutto bene, viskas bus gerai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (129)