Būdamas liberalas tikiuosi, kad šios Vyriausybės programa, kuri atspindi ir dalį liberalų darbotvarkės, turi galimybių būti įgyvendinta, galbūt – netgi su kaupu. Nereikia pamiršti, kad ES ekonomikai gaivinti jau netrukus bus paskirstytas rekordinis paketas (iš viso 673,5 milijardo eurų), kurio didesnę dalį bus siekiama panaudoti iki 2022 metų pabaigos.

Mūsų Vyriausybei teks atsakomybė, kad Lietuvai numatytos lėšos mus pasiektų laiku ir būtų investuotos sėkmingai bei prasmingai. Ne vien į žaliąją ar skaitmeninę ekonomiką, bet ir į smulkių verslų skatinimą, švietimą ir augančią kartą, atskirties mažinimą miestuose ir provincijoje. Tai laikas, kuomet turime veikti greitai bei efektyviai ir kas kitas, jei ne liberalai, tai turės užtikrinti.

Atsakomybė įpareigoja. Įpareigoja ir Liberalų sąjūdžio 15 metų sukaktis, kurią minėsime jau vasario 25-ąją. Per tuos 15 metų Sąjūdis išgyveno pakilimus ir nuopuolius. Esu tikras, kad pamokas išmokome ir padarėme išvadas. Svarbu, kad visą šį liberalios jėgos brendimo procesą stebinti bei vertinanti visuomenė išlaikė pasitikėjimą liberaliomis idėjomis. Esame dėkingi už šį pasitikėjimą, tačiau suprantame, kad visuomenės suteiktą pasitikėjimo kreditą kiekvieną kartą turime pateisinti iš naujo.

Demokratija, grįsta liberaliomis vertybėmis, yra Europos DNR pagrindas, tuo tarpu Lietuvoje liberalios ideologijos pagrindą dar reikia tvirtinti. Esu įsitikinęs, kad Liberalų sąjūdis, siekdamas politinių sprendimų bei iniciatyvų, remsis teisėmis ir laisvėmis paremtu pilietiniu veikimu ir sveika nuovoka. Tikiuosi, kad greitai pamiršime valstietišką ribojimų ir draudimų laikmetį, nes tai – praeitis.

Pandemija mums suteikia švarų popieriaus lapą naujai pradžiai. Todėl mes, liberalai, turime užtikrinti, kad beprecedenčio dydžio ES gaivinimo paketo dalis, teksianti Lietuvai, būtų panaudota šuoliui į kokybiškai naują ekonomiką, geriau apmokamų darbo vietų kūrimą ir Europos žaliojo kurso įgyvendinimą. Tai galimybė, kuri prilygsta mūsų siekiams.

Ne mažiau svarbus išlieka ir politinio veikimo būdas. Valdžia turi tartis su visuomene, suderinti viešojo ir privataus intereso poreikius. Dėmesio centre turi išlikti pagarba žmogaus teisėms ir kiekvieno teisei jaustis visaverčiu bei suprastu.

Pandemijos akivaizdoje liberalai privalo padėti tiems, kuriems krizė kirto skaudžiausiai. Turime sudaryti kuo geresnes sąlygas atsigauti ir išlikti konkurencingiems smulkiems šeimoms verslams. Esu įsitikinęs, kad tik šie veiksmai leis sumažinti atskirtį.

Investicijos į skaitmenines technologijas, kurioms ES taip pat skirs labai didelę gaivinimo paketo lėšų dalį, turi būti orientuotos į konkrečius valstybės tikslus, trumpojoje ir ilgalaikėje perspektyvoje.

Tikiuosi, kad aktyviu veikimu liberalai sugebės pateisinti jiems rinkimų metu suteiktą visuomenės pasitikėjimą. Kaip rodo JAV pavyzdys, politikoje populistinis trumpizmas turi rimtų pasekmių. Suskaldytą visuomenę suvienyti ir vesti šalį į priekį tokiomis sąlygomis nėra lengva, tačiau tai vienintelis tikras kelias.

Todėl liberalus ir visas atsakingas politines jėgas kviečiu toliau telktis ir veikti kartu, kad piliečiai nesigręžiotų atgal ir neieškotų tariamų alternatyvų tamsiose pakampėse.

Linkiu bendraminčiams gero ūpo, kuriant naujų galimybių Lietuvą.