Čia ne viešieji ryšiai, bet vadyba, mūsuose dažnai viena kitai prieštaraujančios sritys. O vadyba susideda ne iš norų ir tikslų paskelbimų, bet konkrečių užduočių ir darbų išdėstymo bei jų atlikimo. Tam, kad tai veiktų efektyviai, vadovai pavaldiniams turi tiksliai išdėstyti, ko ir kaip iš jų norima. Elementaru ir paprasta, bet tik teoriškai.

Šioje vietoje, kai reikia išdėstyti kaip reikia veikti ir kodėl mūsų valdžia ir stringa.

Pradėsiu iš tolo.

Prieš savaitgalį Justiniškių seniūnija feisbuko paskyroje paskelbė įrašą: „Savaitgalį nuo sniego bus valomi Justiniškių seniūnijos kiemai, patraukite automobilius“.

Gera idėja padėti visiems virto niekuo ir ne dėl to, kad ji neįgyvendinama, o todėl, kad niekas nepasivargino pagalvoti, kaip ją įgyvendinti.

Puiki žinia, nes net sniego pasiilgę lietuviai jau burnoja, kad jis nusibodo ir keikia valdžią, kad ji nieko nesiima. Tik laimė truko trumpai. Labai trumpai. Jau po kelių sekundžių pasipylė komentarai: „o kur savaitgaliui kišti tuos tūkstančius automobilių?“ Gera idėja padėti visiems virto niekuo ir ne dėl to, kad ji neįgyvendinama, o todėl, kad niekas nepasivargino pagalvoti, kaip ją įgyvendinti.

Justiniškėse 289 gyvenamieji namai, vyrauja 5-9 aukštų daugiabučiai. Paskaičiavus „iš akies“ jų kiemuose sugrūsta keliolika tūkstančių automobilių. Tik iš Zarasų ar Radviliškio nuotoliniu būdu dirbantis žmogus gali naiviai tikėtis, kad tie keliolika tūkstančių automobilių staiga, po vieno ar kelių įrašų feisbuke, per porą valandų pakils ir dings iš kiemų bei kelioms dienoms ras sau vietą kituose mikrorajonuose.

O reikėjo tiek nedaug – kelių papildomų valandų darbo. Surašyti grafiką, kada ir kokie kiemai bent preliminariai – poros valandų tikslumu – bus valomi, pakabinti grafiką ant laiptinės durų, paskelbti feisbuke ir pakviesti žmones į talką. Ne mistiniam „savaitgaliui, per kurį reikia patraukti automobilį“, bet konkrečioms dviem valandom“. Tada ir mašiną galima patraukti, kad buldozeris įvažiuotų ir sniegą su kaimynu pakasti, per saugų atstumą paplepėti.

Tačiau šie dalykai nenutinka savaime. Juos reikia organizuoti. O kai pradedi organizuoti aiškiai ir tiksliai atsakyti į visus klausimus.

Tačiau šie dalykai nenutinka savaime. Juos reikia organizuoti. O kai pradedi organizuoti aiškiai ir tiksliai atsakyti į visus klausimus.

Pavyzdžiui, kaip galima kontroliuoti ligos plitimą ir skelbti, kad nuo skaičių priklausys tai, kaip gyvensime, kai tų skaičių nėra. Kai merai pradeda skaičiuoti ligonius, paaiškėja, kad ten velnias koją nusilaužtų ir nebesuskaičiuotų, kiek kanopų turi. Nekalbu apie tai, kad tokios klaidos, kai jos nutinka ne kartą, visiškai pakerta pasitikėjimą ir atveria kelią sąmokslo teorijom. Naujadaru "nekokybiški duomenys" čia neatsipirksi, nes mirusiųjų yra tiek, kiek yra, sergančių yra tiek kiek yra, ir tai ne keliaujančių į amžinybę, o jų skaičiuotojų problema. Naujoji valdžia dirba jau ne antrą savaitę.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paklaustas, ar ši problema jam yra žinoma, atsakė teigiamai.

„Ši problema mums yra žinoma, mes ją dabar sprendžiame. Kaip premjerė užsiminė, šiuo metu intensyviai dirbame dėl tam tikrų techninių aspektų ir statistikos metodikų apskritai“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Dulkys.

Pasak jo, tikimasi dar šios savaitės pabaigoje pristatyti, kaip „ruošiamasi atverti duomenis bei įvesti didesnį aiškumą šioje srityje“.

„Taip, tai yra problema ir aš tikiu, kad mes ją išspręsime“, – teigė ministras.

Citatos pabaiga.

Realiai ministro tikėjimas, kad galima pagaliau kaip nors, jei Dievas bus maloningas, suskaičiuoti sergančius ir mirusius niekais verčia visą kruopščiai parengtą kovos su pandemija planą.

Nes kaip gali veikti pagal planą, kai net nežinai, kurioje to plano vietoje esi ir neaišku kiek ir kur tų atvejų. Tuo pačiu kyla klausimas, o kaip būtų jei ir kiti atsakingi asmenys pateikdami duomenis remtųsi "nekokybiškais duomenimis", ar tai būtų priimama kaip argumentas? Pavyzdžiui, verslininkas, pateikdamas ataskaitas Valstybinei mokesčių inspekcijai įrašytų skaičius iš akies? Bet palikime šį retorinį klausimą. Virusas siautėja, turim laikytis.

Tačiau kai laisvinamos ar griežtinamos karantino sąlygos negali tikėtis, kad visi „supras ką turi galvoje“. Panašiai kaip Justiniškių seniūnijoje. Yra dalykai, kurie tarsi geri, tačiau jie neveikia, arba veikia blogai, nes jų autorius nepasivargino padirbėti ir detalizuoti.

Galės veikti mažos parduotuvės, turinčios įėjimą iš lauko. Tokios pat, tik veikiančios prekybos centruose negalės dirbti. Kirpyklose ir grožio salonuose vienam klientui reikės skirti 20 kvadratinių metrų. Tačiau treneris su auklėtiniu galės sportuoti tik lauke, nors manieže gal galėtų skirti ir 50 kvadratinių metrų. Kaip iki šiol nėra atsakymo, kodėl prekybos centruose buvo galima pardavinėti batus ir apatines kelnaites, o turguje lauke, ne, nors greta stovėjęs mėsos ar daržovių pardavėjas galėjo ir toliau dirbti kaip dirbęs.

Norėtųsi argumentų, nes visuomenė, kai remiamasi tik draudimais ir reikalavimais be paaiškinimų kelia pyktį ir prasideda spėjimai, kad vienas ar kitas sprendimas priimamas priklausomai nuo tą verslo grupę atstovaujančių lobistų pajėgumų.

Norėtųsi argumentų, nes visuomenė, kai remiamasi tik draudimais ir reikalavimais be paaiškinimų kelia pyktį ir prasideda spėjimai, kad vienas ar kitas sprendimas priimamas priklausomai nuo konkrečią verslo grupę atstovaujančių lobistų pajėgumų.

Praėjo jau daugiau kaip du mėnesiai kai dabartinė Vyriausybė perėmė valdžią, tačiau vis dar sakoma, kad išėjusieji nepaliko nei planų nei pinigų, bet gal jau buvo laiko sukurti savus planus ir pavardinti tuos mistinius 130 punktų? Ministerijose šimtai darbuotojų, kartu su pavaldžiom įstaigom tūkstančiai. Resursų pakanka, tik klausimas kaip jie naudojami, jei net konkrečių paaiškinimų sprendimams nesukuria.

Nepaisant ekspertų patarimų laisvinate karantiną ir sakote, kad prisiimate atsakomybę? Tai ir pasakykit kas atsakys ir kas bus jei šis sprendimas nepasiteisins. Pavardėmis. Ar vėl bus tas pats aptakus ir nieko nereiškiantis „atsiprašau“ išplatintas kartu su pranešimu spaudai?

Pabaigai, kad nebūtų liūdna – darbai ministerijose verda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)