Navalnas, kaip ir Kristus, yra prieš blogį, tik Kristui blogio skleidėjai buvo fariziejai, o Navalnui – putinistai. Kristus išvartė šventykloje subujojusį turgų, o Navalnas – korupciją Kremliuje. Kaip Kristaus performansas turguje, taip ir Navalno pastovus bujojimas Kremliaus turguje ir galiausiai – Putino rūmų išviešinimas, padarė liaudžiai neišdildomą įspūdį.

Apie Kristaus poelgį turguje kalbėjo visa Jeruzalė, na o Navalno filmuką apie Putino turtus peržiūrėjo jau daugiau nei 70 milijonų.

Navalnas, kaip ir Kristus, yra prieš blogį, tik Kristui blogio skleidėjai buvo fariziejai, o Navalnui – putinistai.

Kas dar? Prašom – Judo pabučiavimas. Navalnas pats paskambino savo žudikui ir minkštuoju būdu jį privertė prisipažinti. Nenustebčiau, kad tas jau bus pasekęs Judo pėdomis. Yra šioje misterijoje net ir strėnų raištis – Navalno kelnaitės.

Trūksta kankinystės ir botagų? Prašom – Navalnas prisidavė jėgos struktūroms. Beje, kaip ir Kristus, savavališkai. Dabar jis kaip Joana, sėdi banginio pilve žinodamas, jog siaubūnas vis tiek turės jį atryti.

Yra čia ir Poncijus Pilotas! Priminsiu, kad Poncijus Pilotas nenorėjo nuteisti Kristaus, bet neišvengiamai susiklosčius aplinkybėms nusiplovė rankas.

Rodos, bent jau kol kas tokį vaidmenį atlieka ir vakarai. Yra čia ir gėris, ir dosnumas – Navalno labdaros fondai ir taip toliau. Nėra tik pagydymų – per daug pažengusi medicina. Beje, strategija irgi labai panaši. Pradžioje Kristų sekė irgi nedidelis pasekėjų būrys. Kaip rašė dar vienas nepalaidotasysis, liepsnai reikia žiežirbos. Ta liepsna Rusijoje jau matoma.

Kas rašo šį genialų scenarijų? Kristaus atveju – Dievas. O čia? Yra šiame scenarijuje ir skirtumų. Netgi jodamas ant asilo į Jeruzalę užimti šventyklos Kristus nebuvo nacionalistas ir negalvojo vien apie fizinę Izraelio laisvę. Prisikėlęs jis, kaip jau minėjau, neskubėjo grįžti, nors gerai suprasdamas prisikėlimo jėgą žinojo, kad jam grįžus fariziejų bastionai žlugs. Jis pasielgė kitaip, nes jam, kaip mes žinome, rūpėjo pasaulis. Ir iš tiesų, neužilgo ne tik Jeruzalė, bet ir visa Roma tapo krikščioniška. Tolesnę istoriją visi žino ir, rodos, ji dar nebaigta.

Na, o Navalnas grįžo – grįžo atnaujinti senąjį Kremlių. Navalnas nėra demokratas – jis radikaliai palaikė Krymo ir Gruzijos aneksiją. Jo svajonė – galinga Rusija ir, jo manymu, šią misiją senasis Kremlius vykdo neefektyviai. Mūsų laukia misterijos tęsinys, tik jos pasekmės – nenuspėjamos.

Navalnas nėra demokratas – jis radikaliai palaikė Krymo ir Gruzijos aneksiją. Jo svajonė – galinga Rusija ir jo manymu šią misiją senasis Kremlius vykdo neefektyviai.

Ne, aš jokiu būdu nenoriu teigti, kad Navalnas gali būti blogiau už Putiną.

Putiniška oligarchija visais atžvilgiais yra nekvestionuojamas blogis. Aš nesilaikau tos nuomonės, jog geriau Putinas nei neaišku kas. Na, ir žinoma, nesiūlau įsivaizduoti, jog Navalnas galėjo pats sau į kelnaites susipilti „Novičioko“.

Gal jis ir šventasis, bet kaip ten bebūtų, jo scenarijus susiklostė taip galingai, kad prieš jį senasis Kremlius gali ir neatsilaikyti. Tada šis klausimas tampa labai svarbus: koks gali būti naujasis Kremlius su Navalnu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)