O jeigu nepasieksime? Ką tada reikės giedoti? Į galvą lenda nemalonios abejonės: kova su Rusijos bulgaru laimėta, o vakcinavimas stringa. Ar nebus taip, kad susitarti su didžiausia pasaulio farmacijos įmone „Pfizer“ dėl vakcinų tiekimo bus mažumėlę sudėtingiau nei Filipą į priešų sąrašus įtraukti? Ar nebus taip, kad gyvenimas be kolektyvinio imuniteto bus liūdnesnis nei gyvenimas be propagandinio popso?

Žinoma, dėl skonio ir valstybės prioritetų nesiginčijama. Tuo metu, kai visa Europa nervinasi, pyksta, bando aiškintis, kur prapuolė milijonai užsakytų „Pfizer“-„BioNTech“ dozių, kurios turėtų išgelbėti nuo mirties ir nuo ekonominės stagnacijos, Vilnius tuo metu kariauja su popsu. Kai kurios ES valstybės ruošiasi teistis su „Pfizer“, nes negavo trečdalio sutartų vakcinų. Vilnius negavo pusės, prieš tai atsisakęs papildomų „Moderna“ dozių. Ir ką? Nieko. Parašė laišką ir laukia atsakymo.

Ar nebus taip, kad gyvenimas be kolektyvinio imuniteto bus liūdnesnis nei gyvenimas be propagandinio popso?

Sutrikus „Pfizer-BioNTech“ vakcinų tiekimui po Europą sklando gandai. Kokios priežastys? Kas atsitiko? O gal galima be gandų? Ne, negalima. Aiškiai pateikta informacija apie tai, kas vyksta „Pfizer“-„BioNTech“ būtų tai, ko labai norėtų Vilnius, Roma, Briuselis. Bet tokios informacijos nėra.

Negavote vakcinų? Pakentėkite. Gausite. Gal sausio pabaigoje. O gal vasario viduryje. Blogiausiu atveju – kovo pradžioje. Banalus posakis „kenčiantiems – dangus“ aktualus kaip niekada. Makabriška forma, deja. Nesulaukę vakcinos mirs senyvo amžiaus žmonės. Paskiepyti pirmąja, bet nesulaukę antrosios dozės liks nei su imunitetu, nei be jo. Liks kažkur per vidurį.

Negavote vakcinų? Pakentėkite. Gausite. Gal sausio pabaigoje. O gal vasario viduryje. Blogiausiu atveju – kovo pradžioje. Banalus posakis „kenčiantiems – dangus“ aktualus kaip niekada.

Na, bet jūs – prezidentai, ministrai, komisarai, – jūs labai nesinervinkite. Toliau rašykite laiškus Briuseliui arba į Ameriką – „Pfizer“ įmonei. Rašykite, laukite atsakymo, o sulaukę tikėkite, kad viskas bus gerai. Klauskite, kodėl tiekia mažiau. Todėl. Ne jūsų reikalas, ponios ir ponai. Tai vidiniai vienos įmonės plėtros ir verslo reikalai. Kam norime, tam ir parduodame. Arba neparduodame. Arba šiandien pamažiname, o rytoj padidiname. Paskui atstatome. Pasakome sorry, o jūs ten žiūrėkite. Laukite „Astra Zeneca“. Arba nelaukite, imkite „Sputniką“. Tiesa, dar yra made in China – „Sinovac“.

Tarsi vakcinų tiekimas būtų bulvių tiekimas. Jeigu netikėtai užpustė kelius, ir tiekėjas nebepajėgia atvežti į prekybos tinklą bulvių, tai pasaulis juk negriūna. Mažiau bulvinių blynų ir cepelinų. Tiekėjas po kurio laiko atnaujins tiekimą, ir vėl visi gyvens sotūs.

Tiesa, dar yra variantas, kad prekybos tinklo konkurentas pasiūlys už bulves daugiau. Ir tada tiekėjas pasiskaičiuos. Galiausiai nuveš savo bulves ir parduos ten, kur jam daugiau moka. Laisvos konkurencijos dėsnis, o ką?

Kai kas sako, kad vakcinos vis tik nėra nei bulvės, nei vitaminai. Tai strateginė prekė. Tokia kaip šoviniai kariaujančiai armijai. Yra šovinių – kareiviai šaudo, ginasi, puola. Nėra amunicijos? Belieka pasiduoti. Ir pripažinti, kad kolektyvinis imunitetas iki vasaros vidurio buvo graži mėlynos spalvos nuotaika, anot užbaninto Filipo Bedrosovičiaus.

Kažkas iš naujosios vyriausybės ramiai, be emocijų turėtų pasakyti tiesą: Europą šiuo metu valdo ne Bill Gates, ne Kremliaus špijonai ir ne vengras György Schwartz. Europą dabar valdo Big Pharma. Farmacijos bosų galvose ir rankose – viskas: gyvybės, mirtys, ekonomikos atsigavimas, kelionės, restoranai, spektakliai. Štai kodėl vienašališkas vakcinų kranelio sukiojimas Europos sostinių kanceliarijose sukėlė paniką.

Kažkas iš naujosios vyriausybės ramiai, be emocijų turėtų pasakyti tiesą: Europą šiuo metu valdo ne Bill Gates, ne Kremliaus špijonai ir ne vengras György Schwartz. Europą dabar valdo Big Pharma.

Aptarinėjamos dvi galimos priežastys. Pirmoji priežastis – pusiau oficiali. „Pfizer“ plečia gamybą, žada nebe 1,3, o 2 milijardus dozių. Todėl dabar, vakcinavimo kampanijos starte nutarė pradėti Antverperno provincijoje esančio fabriko rekonstrukciją. Šis fabrikas gamina vakcinas europiečiams.

Kas dar? „Pfizer“ tęsia iš „Novartis“ nupirkto fabriko Marburge, Vokietijoje pertvarką. Dėl šių ir kitų priežasčių Europai mažinamas tiekimas. Vieniems perpus mažiau. Kitiems trečdaliu. Klausimas: kodėl amerikiečiai apie vakcinų kiekio mažinimą Europai pranešė in extremis – paskutinę minutę? Nejaugi JAV farmacijos gigantė, prieš pasirašydama su ES 4,65 milijardų eurų sutartį neapmąstė savo pajėgumų? Neapskaičiavo tiekimo grafikų? Nenumatė gamybos pertrūkių?

Gal vis tik apmąstė, gal apskaičiavo, bet va – atsirado antroji priežastis. Ji – šiek tiek neoficiali. Pastebėtas dėsningumas: pasaulio vakcinavimo čempionate Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas – antroje ir trečioje vietoje po Izraelio. Abu Dabis lyg ir derėjosi su kinais dėl „Sinovac“, bet Dubajus savo žmones pradėjo skiepyti „Pfizer-BioNTech“. Dabar jau lyg ir Abu Dabis žada pereiti prie „Pfizer“- „BioNTech“. Lyg ir suderėjo. Gal netgi Europos sąskaita. O gal ir ne. Prancūzijos ir Italijos žiniasklaida apie tai rašo. „Pfizer“ neigia. Arabai tyli. Skiepijasi.

Pastebėtas dėsningumas: pasaulio vakcinavimo čempionate Jungtiniai Arabų Emyratai ir Bahreinas – antroje ir trečioje vietoje po Izraelio.

Negavusi dozių Europa elgiasi įvairiai. Vieni maldauja, kiti rašo laiškus Briuseliui, treti laukia ir tikisi. Bet ne visi. Italijos pandemijos valdymo komisaras ir sveikatos apsaugos ministras kreipėsi į valstybės advokatūrą, kuri „Pfizer“ kompanijai ruošia ieškinį už vienašališką strategiškai svarbių sutarčių nevykdymą. „Pfizer“ Italijoje elgiasi kaip savo kieme: Bolonijai dozių pamažino 50 proc., Trentui – 60, o Palermui – tik 24 proc. mažiau. Venecija pasipiktinusi: kokią teisę turi privati įmonė savo nuožiūra spręsti kuriam užsienio valstybės regionui sumažinti daugiau, kuriam mažiau? Šis klausimas kol kas tai pat lieka be atsako.

Išgirdusi grėsmingą „Pfizer“ „gausite – negausite “ Europa sulaikiusi kvapą laukia Europos vaistų agentūros EMA sprendimo dėl „Astra Zeneca“ vakcinos. Sausio 29-oji bus nervinga diena. Šią savaitę kalbėjau su Italijos vaistų agentūros AIFA prezidentu, profesoriumi Giorgio Palu.

Uždaviau jam klausimą: „Ar yra garantijų, kad EMA patvirtins „Astra Zeneca“ vakciną?“ Profesorius atsakė: „Ne, tokių garantijų nėra. EMA savo verdiktą pateiks įvertinusi daugybę mokslinių duomenų, kuriuos pateikė gamintojas“. O kas atsitiktų jeigu EMA nepatvirtintų „Astra Zeneca“? Atsakymas: „Būtų blogai“.

Dvi šiuo metu svarbiausias vakcinas gamina amerikiečiai. Joe Bideno administracija norėtų peržiūrėti sutartis su „Pfizer“ ir „Moderna“, nupirkti daugiau dozių masiniam skiepijimui. Šia prasme Bidenas sako tą patį, ką sakė ir Trumpas: „America First“. Gavusios iš JAV vyriausybės milijardus dolerių pirminiams vakcinos tyrimams, dvi farmacijos lyderės vargu ar pasakys Vašingtonui „ne“. Vakcinų tiekimo antklodė trumpa, todėl Europa, matyt, liks sutarčių paraštėse.

Ar teisūs italai, nepabūgę ginčytis teisme su „Pfizer“ – gigantu, kurio istorijoje – daugybė laimėtų ir pralaimėtų bylų? Pamatysime. Belieka melstis: „Pfizer“ mūsų, kuris esi farmacijos danguje! Teesie tavo valia kaip Emyratuose, taip ir pas mus. Dvi dozes mūsų vakcinos duok mums dabar, o ne po mėnesio. Ir gelbėk mus nuo koronaviruso!

Bet kuriuo atveju: ne Filipo Bedrosovičiaus popso reikalai, o kieta vakcinų politika lems mūsų ateitį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (187)