2020-ieji buvo dedikuoti itin turtingai 700 metų besitęsiančiai žydų istorijai Lietuvoje. Nepakartojami lietuviški štetlai išaugino ne tik daug religinių autoritetų ir išminčių, bet ir visame pasaulyje žinomų žydų menininkų. Po Lietuvos dangumi išsiskleidė tapytojo Marko Šagalo kūrybinis talentas. Prisiminimai apie Lietuvą gyvi šiuolaikinio Izraelio rašytojo Grigorijaus Kanovičiaus kūryboje, įkvėpė apmąstyti egzistencijos paslaptis Emanuelį Leviną, suteikė nostalgiško skambesio Lėjos Goldberg eilėraščiams.

Minėdami išskirtinę Lietuvos žydų istoriją, prisimename ir baisią Holokausto tragediją. Visi kartu privalome įsipareigoti niekada jos nepamiršti, sąžiningai ir objektyviai įvertinti bendrą savo praeitį, kad ir kokia ji būtų skausminga.

Norėdami įamžinti istoriją, mes taip pat kūrėme naujas idėjas, įvardijome kylančius iššūkius, ieškojome inovatyvių sprendimų. Tik ant praeities pamatų galime statyti tvarų ateities modelį.

Lietuvai prieš 30 metų atgavus Nepriklausomybę, Izraelis buvo viena iš pirmųjų šalių, užmezgusių diplomatinius santykius su mūsų Respublika. Šiandien abi šalys puoselėja tvirtus, nuolat besiplečiančius įvairių sričių santykius, apimančius prekybą, turizmą, mokslinį bendradarbiavimą, finansų, transporto ir energetikos technologijas ir inovacijas, taip pat bendradarbiavimą saugumo ir gynybos srityje. Džiugu, kad tarp Lietuvos ir Izraelio nuolat vyksta intensyvus politinis dialogas.

Dirbdami kartu, mes galime kurti bendrą gėrį, suvieniję jėgas – atremti XXI amžiaus išbandymus, įgyvendinti žaliąją ir skaitmeninę pertvarką, užtikrinti kibernetinį saugumą ir stabdyti klimato kaitą.

Šiandien Lietuvos miestai tapo namais tūkstančiams studentų iš Izraelio, Lietuvos universitetuose studijuoja šimtai būsimųjų Izraelio gydytojų. Norime atverti kelius mūsų šalių jaunimui, puoselėti Izraelio ir Lietuvos žmonių tarpusavio ryšius.

Plėtosime ir tęsime energingą mūsų vyriausybių ir tautų dialogą, pagrįstą praeities klaidų pamokomis ir telkiantį dėmesį į ateitį. Tebus tai dialogas tarp dviejų partnerių, kuriuos sieja bendros vertybės ir kurie turi tikslą suartinti Europą ir Artimuosius Rytus.

Vilniaus Gaonas, skyręs savo gyvenimą dvasinės tiesos paieškai ir mokslui, visada įkvėps Lietuvos ir Izraelio žmones puoselėti dvišalius santykius, drauge saugoti ir stiprinti tolerancijos, teisingumo, pagarbos kiekvienam piliečiui ir visai Žemės planetai vertybes.