Dabartinė šio straipsnio redakcija tokia:

Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė narkotines ar psichotropines medžiagas turėdamas tikslą jas parduoti ar kitaip platinti arba pardavė ar kitaip platino narkotines ar psichotropines medžiagas, baudžiamas laisvės atėmimu nuo dvejų iki aštuonerių metų.

Nauja BK 259 straipsnio redakcija tokia:

Tas, kas neteisėtai gamino, perdirbo, įgijo, laikė, gabeno ar siuntė didesnį nei nedidelis kiekis narkotinių ar psichotropinių medžiagų neturėdamas tikslo jų parduoti ar kitaip platinti, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Matome, jog pasiūlytame variante sušvelnintos bausmės ir atsirado sąvoka nedidelis kiekis. Tai reiškia, kad bus galima legaliai turėti nedidelį kiekį narkotinių ar psichotropinių medžiagų tvirtinant, kad jos skirtos tik asmeniniam vartojimui. Kokios tai medžiagos ir kokie leistini bus jų kiekiai, nustatys kiti įstatymai.

Kokių pasekmių bus galima tikėtis įsigaliojus šiam įstatymui? Išvardinsiu labiausiai tikėtinas pasekmes:

  • Palengvės narkotikų tiekėjų darbas, jiems nereikės bijoti pareigūnų kontrolės, jei jo kišenėje bus tik įstatymo leistinas kiekis, kurį jis perduos klientui. Po to jis grįš namo, pasiims kitą leistiną kiekį, kurį perduos kitam klientui, po to trečią ir tt. Narkotikų kiekis juos vartojančių tarpe padidės.
  • Ypač padidės narkotikų paklausa mėgstančių naujoves jaunimo tarpe.
  • Padaugės smurtinių nusikaltimų, kurių ir dabar gausu, nes narkotikai skatina individų agresyvumą.
  • Komplikuosis mokytojo-mokinio santykiai.
  • Tėvams bus smūgis, sužinojus, kad jų atžalos pradėjo vartoti narkotikus.
  • Sumažės už narkotikus nuteistų kalinių skaičius ir bus sutaupyta biudžeto lėšų.
  • Įstatymo rengėjų nuomone „Įstatymo projektas leis formuoti sveikesnę visuomenę ir pereiti nuo apsimestinio, parodomojo sprendimo prie tikrojo sprendimo ir pagalbos žmonėms, kuriems to reikia (...) Baudžiamieji įstatymai ne tik nemažina narkotikų paplitimo visuomenėje, nemažina jų vartojimo, bet ir didina žalą mūsų visuomenei dėl perteklinio persekiojimo“.

Kaip matome, BK pakeitimas turi tiek teigiamų, tiek ir neigiamų savybių. Gal dėl to Seime ši iniciatyva sutikta nevienareikšmiškai. Net valdantieji neturi bendros nuomonės. Iš tiesų, aš galėčiau suprasti kairiąsias jėgas, balsuojančias už BK pataisą, bet niekaip nesuprantu TS-LKD esančių krikščionių demokratų bei konservatorių, palaikančių šią pataisą.

Nepaneigsiu, problema yra nelengva ir ją išspręsti galėtų speciali komisija, sudaryta ne vien iš politikų, bet ir psichologų bei kitų kompetentingų specialistų.