Jei ne pavasarį kilusi pandemija, valstiečiai, greičiausiai, jau būtų nustumti į politinį užribį, o Seime teturėtų, geriausiu atveju, tik kokias dešimtį vietų. Tačiau laiku pasaulį ir Lietuvą užklupusi nelaimė ne tik padovanojo valdantiesiems daugiau dėmesio, bet į užmarštį nugramzdino ir visus keliukų, ministrų, Gretų, žmonų skandalus.

Ne tik nuolatinis buvimas eteryje, tačiau ir meistriškai pasinaudota galimybėmis sprendžiant svetimas bėdas, skirstyti Europines lėšas taip, kad didžioji dauguma žmonių pajaustų valdžios gerumą. Nepaisant nuolat augančio nedarbo ir prastėjančios ekonominės situacijos, atsirado labai daug žmonių, kurių sąskaitas papildė valdžios skirstytos lėšos, o pensininkai, apskritai, buvo devintame danguje, gavę po 200 realių pinigų.

Kaip ir buvo prognozuota, šiltasis metų laikas neleido pandemijai plisti, o tuo naudojęsi valstiečiai skelbėsi kaip geriausiai ir sėkmingiausiai susitvarkę su korona Europoje. Ne tik regione, bet greičiausiai ir pasaulyje! Deja, kaip jau žinome dabar, tai buvo labiau plepalai nei tiesa.

O tiesa, kurią šiandien mato visa Lietuva, yra tokia, kad pagal COVID-19 plitimą esame vieni lyderių pasaulyje! Kasdien skelbiama naujų susirgimų statistika rodo tūkstančius naujų susirgimų, o taikomos priemonės kovoje su koronavirusu ne tik nėra veiksmingos, tačiau ir skatina imtis dar „originalesnių“ kovos su pandemiją idėjų.

Viena tokių – sprendimas prekybos centrų aikšteles automobiliais užpildyti tik 20 procentų.

Idėja kas penktoje prekybos centrų aikštelių vietoje statyti automobilį yra „kosminė“, o efektyvi būtų tik jei automobiliai platintų COVID-19. Didžioji dalis prekybos centrų pastatyti miestų centruose, o tai reiškia, kad jei žmonėms reikės apsipirkti, tą jie galės padaryti ir be automobilio. Dalis į prekybos centrus eis pėsti, o kita dalis, didindama savo ir kitų galimybes apsikrėsti virusu, važiuos visuomeniniu transportu.

Apskritai, visos viešumoje išsakomos aukščiausių šalies vadovų kovos su pandemija idėjos turėtų būti labiau pasvertos ir išdiskutuotos. Štai, pasigirdęs siūlymas savaitgaliais riboti parduotuvių darbo laiką arba uždaryti ne maisto parduotuves reikštų ne ką kitą, o parduotuvių apsiaustį darbo metu, kuomet visi turėtų nuotoliniu būdu dirbti iš namų.

Bet kokie vieši pasvarstymai apie naujus ribojimus žmones skatina kuo greičiau, kol valdžia visko neuždarė, važiuoti į parduotuves ir visais įmanomais šventiniais pirkiniais apsirūpinti nedelsiant. Abejoju, jog tai prisideda prie pandemijos stabdymo.

Jei norite iš žmonių reikalauti sąmoningumo, pirmiausia patys turite elgtis adekvačiai ir girdėti specialistų bei ekspertų siūlymus bei kritiką. Sveikatos apsaugos ministro A. Verygos nuolatos kartojamas pamokymas žmonėms „supraskite“ pirmiausia turėtų būti taikomas pačiam ministrui.

Deja, priimti kritikos ministras nesiruošia, o griežčiausių kritikų laukia profesoriaus S. Čaplinsko likimas. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius atleidžiamas iš užimamų pareigų dėl šiurkščių pažeidimų darbe. Kokių, turbūt, niekas taip ir nesužinos. Bauginantis pavyzdys visiems likusiems ministrui pavaldiems kritikams.

Gaila, kad dabartinė valdžia taip greit prarado kovos su pandemija įgūdžius bei kompetencijas ir nebegeba taip sėkmingai kovoti su ligos plitimu kaip tai „darė“ pavasarį. Nueinančios valdžios bejėgiškumas tvarkantis su koronavirusu tik patvirtina tai, kad pavasarį jiems nusišypsojo didžiulė sėkmė, o tos sėkmės padariniai mums – chaosas valstybėje, kurio padarinius visi kartu jusime dar ne vienerius metus.