Nepaisant įvairiausių skandalų ir begalės kitų, su priklausomybėmis susijusių istorijų, Maradona vertinamas kaip vienas geriausių planetos futbolininkų, futbolo istorijoje palikusių itin ryškų pėdsaką. Maradoną, nuo vaikų iki senjorų, žino viso pasaulio futbolo aistruoliai, o kiek Lietuvos futbolininkų pavardžių galėtumėte išvardinti jūs?

Sekantiems Lietuvos futbolo raidos istoriją, arba bent besidomintiems šio sporto aktualijomis, akivaizdu, kad Lietuvos futbolas išgyvena ne pačius geriausius laikus. Tiesą pasakius, anot šios sporto šakos analitikų Lietuvoje, Lietuvos futbolas beveik niekada neišgyveno gerų laikų, o su tuo susiję begalė dalykų, kurie kišo ir iki šiol dar kiša koją Lietuvos futbolo kokybės augimui.

Į Lietuvos futbolo federacijos veiklos istoriją nesikišiu, bet ne vienam yra tekę girdėti apie įvairiausius skandalus, sutartas varžybas, neteisėtas lažybas. Neabejoju, kad būtent nuo stiprios Lietuvos futbolo federacijos priklauso Lietuvos futbolo lygis, tačiau atsakomybės dėl futbolo neturi kratytis ir politikai, nuo kurių dar labiau priklauso, ar sugebėsime pakelti Lietuvos futbolo lygį bent tiek, kad patektume nors tarp 100 geriausių planetos futbolo komandų.

Kaip ir daugelyje sporto šakų, futbole viskas prasideda nuo vaikų. Futbolo paslapčių vaikai epizodiškai mokomi mokykloje ir tai tik geru oru, nes didžiajai daugumai mažųjų šaltuoju metu nesudaromos galimybės kūno kultūros pamokas vesti uždaruose futbolo maniežuose.

Uždari futbolo maniežai futbolo treniruotėms žiemą prieinami tik sporto mokyklose futbolo besimokantiems vaikams, tačiau ir tai tik tose savivaldybėse, kurios maniežus turi. Tuo tarpu, jei vaikas gyvena savivaldybėje, kur infrastruktūros nėra, ir svajoja kada nors gyvenime profesionaliai žaisti futbolą, tokias svajones įgyvendinti gali būti sudėtinga, nes tiesiog nebus nei kur treniruotis, nei bus įmanoma rasti aukšto profesionalumo trenerį mažame miestelyje.

Populiariausios sporto šakos Lietuvoje, krepšinio, infrastruktūra išpildyta su kaupu. Krepšinio treniruotės gali vykti praktiškai visose šalies mokyklose, kone kiekviename savivaldybės centre yra didesnių krepšinio salių, o aukščiausiame lygyje žaidžiantiems krepšininkams prieinamos Europos krepšinio čempionatui pastatytos krepšinio arenos. Tuo tarpu, aukščiausio lygio futbolas vyksta varganuose stadionuose, o nacionalinio stadiono idėja virto nacionaline, o gal jau ir tarptautine, gėda.

Krepšinio populiarumas taip pat prisidėjo prie to, kad daugiau tėvų savo vaikus leidžia į krepšinio treniruotes ir būrelius. Net valstybė ženkliai daugiau finansuoja krepšinį nei futbolą. Biudžetinis krepšinio ir futbolo federacijų finansavimas skiriasi kartais.

Kodėl populiariausios Pasaulio sporto šakos futbolo raida Lietuvoje palikta likimo valioje, pirmiausia, turi atsakyti politikai. Per langus į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją lipantys pedagogai, menkai apmokamu pedagogų darbo problematika buvo užgožę ir kitus svarbius klausimus, tačiau, tikiuosi, kad sporto klausimams spręsti naujosios ŠMSM vadovės darbotvarkėje atsiras daugiau vietos. Ypač po Prezidento išsakytos kritikos būsimai ministrei, kad sportui dėmesio turi būti skiriama kur kas daugiau.

Lietuvos sportui, tame tarpe ir futbolui, reikia aiškesnės ilgalaikės vizijos, kuri padėtų sistemingai vystyti visas sporto šakas, o darbas vyktų pagal aiškų planą ir strategiją. Kitokiu atveju rizikuojame, kad pasinersime į chaosą ir sportinių madų vaikymąsi, kaip nutiko po R. Meilutytės pergalių, kai daugelis sporto šakų liko primirštos, o kone kiekvienai savivaldybei prireikė pasistatyti po olimpinį plaukiojimo baseiną.

Laukiu naujosios Vyriausybės programos ir labai tikiuosi kad joje atsiras vietos sportui, o dar tiksliau, futbolui. Kitu atveju, dar mažiausiai ketverius metus nebus sukuriama nei menkiausia prielaida, kad kada nors Lietuvos istorijoje užaugs panašaus meistriškumo futbolo žvaigždė kaip Maradona.