Kandidatas į Amerikos prezidentus Donaldas Trumpas pareiškė, kad jo štabas inicijuos teismus dėl prezidento rinkimų rezultatų: „Mes visi žinome, kad Joe Bidenas, pasinaudojęs klastote, pasiskelbė prezidentu (...), kreipsimės į teismą dėl pilno rinkimų įstatymo laikymosi, kad būtų išrinktas tikrasis nugalėtojas. Amerikos liaudis turi teisę į sąžiningus rinkimus: tai reiškia teisėtų balsų suskaičiavimą ir atsisakymą skaičiuoti neteisėtus (...) Nenusiraminsiu, kol amerikiečių liaudis negaus sąžiningo balsų suskaičiavimo, kaip to reikalauja demokratija.“ Kad taip bus, televizijai „FoxNews“ lapkričio 8-ąją patvirtino ir veikiančio prezidento advokatas Rudolphas Giulianis.

Porą valandų prieš šį pareiškimą D. Trumpas parašė „Twitteryje“ laimįs rinkimuose dideliu skirtumu. Interneto socialinis tinklas šį įrašą pažymėjo nuoroda „oficialus balsų skaičiavimas nebaigtas“.

Porą valandų prieš šį pareiškimą D. Trumpas parašė „Twitteryje“ laimįs rinkimuose dideliu skirtumu. Interneto socialinis tinklas šį įrašą pažymėjo nuoroda „oficialus balsų skaičiavimas nebaigtas“.

Rusijos liberalų demokratų partijos lyderis Vladimiras Žirinovskis savo paskyroje interneto socialiniame tinkle patarė D. Trumpui priešintis: „Pagal teisėtus balsus laimite. Turite galingą komandą: teikite ieškinius į visus teismus, priverskite atskirti po rinkimų dienos gautus balsus. Eikite į Aukščiausiąjį teismą ir pasiekite pergalės pripažinimo!” V. Žirinovskio teigimu, dera apginti amerikiečių interesus nuo klastočių, pasak rusų politiko, D.Trumpas turi plačią žmonių paramą.

Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos teigimu, pakartotinių rinkimų dera reikalauti ne iš Baltarusijos, o Amerikos: „Demokratijos tvirtovė... jūs pažiūrėkite, kas darosi su tais rinkimais. Čia gi didžiausia gėda, pasityčiojimas iš demokratijos... Tokios gėdos, amerikiečių pažeminimo.... Reikėjo pasitreniruoti, kad tai nuveiktų... ten buvo pažeista viskas, net vidaus įstatymai.“ Tiesa, A. Lukašenka abejoja, kad tarptautinė bendruomenė reaguotų panašiu būdu.

...už koliažo.

Lapkričio 8-ąją D. Trumpo šalininkai prieš rinkimų rezultatą protestavo Medisone (Viskonsino valstija), Seileme (Oregono valstija), dalis protestavusiųjų Harisberge (Pensilvanijos valstija) buvo ginkluoti, o štai susirinkę į demonstraciją Lansinge (Mičigano valstija) kartu meldėsi.

„The Washington Post“ apžvalgininkas Maxas Bootas kovą parašė, kad daugumai tiesiog patinka „Dėdė Joe“ (Bidenas – A.S.). Ir kad truputį slegia, kai šie prezidento rinkimai susiveda į populiarumo konkursą, tarsi būtų renkama kokia studentų taryba. Bet taip yra.

Buvęs Amerikos prezidentas (2001-2009 m.), respublikonas Georgas W. Bushas jaunesnysis lapkričio 8-ąją pasveikino demokratą J. Bideną su pergale rinkimuose bei padėkojo šiam už siekį suvienyti šalį.

Pasak G. W. Busho, nors jie laikosi skirtingų politinių pažiūrų, jis žinąs J. Bideną kaip gerą žmogų. Buvęs prezidentas nurodė ir D. Trumpą įvykdžius sėkmingą rinkimų kampaniją, todėl turintį teisę teismuose siekti balsų perskaičiavimo, kad jo šalininkai būtų išgirsti. Vis dėlto manąs, kad amerikiečiai gali būti tikri, jog rinkimai buvo sąžiningi.

J. Bidenas po ilgų apmąstymų iškėlė savo kandidatūrą 2019-ųjų balandį su šūkiu grąžinti stabilumą šaliai, kuri, jo vertinimu, prezidentaujant D. Trumpui virto kovos lauku.

J. Bidenas po ilgų apmąstymų iškėlė savo kandidatūrą 2019-ųjų balandį su šūkiu grąžinti stabilumą šaliai, kuri, jo vertinimu, prezidentaujant D. Trumpui virto kovos lauku.

Niujorko rašytojas, publicistas Aleksandras Genis „Svoboda.org“ paskelbtame esė „Kaip suklijuoti Ameriką. Apie demokratijos laimę“ (11 08) pasakoja, kaip atėjęs balsuoti specialiai stabtelėjo prie įėjimo į balsavimo apylinkę, norėdamas pažvelgti į atvykstančius: „Tai buvo marga publika (...) Visi iškilmingai laikė rankose biuletenius. Buvo prašomi užpildyti juos iš anksto ir atiduoti pasirašius savo, o ne visuomeniniu šratinuku.

Prie mūsų apylinkės, kaip ir prie likusiųjų, budėjo policija, bet, laimei, neturėjo ką veikti. Rinkimai praėjo ramiai ir po triumfo ženklu: buvo gausiausi per paskutinius 120 metų! Žurnalistai didžiuodamiesi, sunkiai tvardydami susijaudinimą televizijose kalbėjo apie pasitikėjimą demokratinėmis procedūromis.

Mums vėl ir vėl rodė, kaip po budriais stebėtojų (iš trijų, ne dviejų partijų: demokratų, respublikonų bei nepriklausomųjų) žvilgsniais rinkimų komisijų nariai apdoroja biuletenius – tikrina parašus, fiksuoja rezultatą ir imasi naujo. Alinantis darbas reikalauja poilsio kas keturias valandas. Žmonės miega nenusirengę. Bet kiekvienas balsas bus suskaičiuotas – net tada, kai jis nieko nebegalės pakeisti (...)

Nežinau, už ką balsavo mano regėti rinkėjai, bet žinau, kad visi jie tiki demokratija kaip vienintele saugia galia, pajėgia organizuoti ir palaikyti tvarką beprotiškai margoje, su niekuo nesutinkančioje šalyje. Tik šios galios dėka į dvi dalis skilusi Amerika gali susiklijuoti bei veikti kaip vieningas organizmas.“

J. Bideno rinkimų štabas kreipėsi į Bendrųjų paslaugų administraciją (General Services Administration, GSA) dėl pripažinimo, kad jų kandidatas išrinktas prezidentu. Kreipimesi nurodoma, kad demokrato pergalė gavo nepriklausomą patvirtinimą, todėl Administracija privalo nedelsdama pripažinti J. Bideną ir Kamalą Harris prezidentu ir viceprezidente.

Leidinys „Politico“ informavo, jog GSA vadovė Emily Murphy atsisakė pripažinti demokratų kandidato pergalę rinkimuose. Pasak ekspertų, be jos patvirtinimo J. Bidenas negaus priėjimo prie finansavimo. E. Murphy atstovauja respublikonų partijai, GSA vadove ją paskyrė prezidentas D. Trumpas 2017 metais.

Leidinys „Politico“ informavo, jog GSA vadovė Emily Murphy atsisakė pripažinti demokratų kandidato pergalę rinkimuose.

J. Bidenas Pensilvanijoje laimėjo rinkimus, bet vos vos. Maždaug pusė valstybės už D. Trumpą, ir jis liks svarbiu politiku. Dėl rinkimų rezultatų bus aiškinamasi teismuose. Paskui demokratai duos į teismą D. Trumpą.

Esama frazės „Fog of Trump“ (Trumpo migla). Be abejo (norisi tikėtis), ne visiems gyvenimo atvejams. Tačiau vis tiek kiekvienas tiki tuo, kuo nori tikėti.

Naivu manyti, kad tik Amerikoje. Pasak „Valeurs“ paskelbtos apklausos rezultatų, 57 proc. jaunų musulmonų Prancūzijoje šariato teisę stato aukščiau valstybės įstatymų.

Jungtinėje Karalystėje du paskutiniai teroro aktai sietini su lyg ir perauklėtais asmenimis.

Atidėkime tam kartui Ameriką, pandemiją, demokratiją. Nieko asmeniško, tik algoritmas – globalizacija iš tiesų laimi, visi veržiasi būti joje atstovaujami. Ir de facto yra savaip atstovaujami.

Esama tokio jau patikimai primiršto žodžio išmintis. Jei patarles galima laikyti koncentruota išminties išraiška – vokiečių patarlė, verčiama maždaug taip: pasaulyje nėra kito gėrio nei tas, kurį kažkas tveria savo rankomis.

Jau už patarlės ribų: ir gėris, ir blogis yra rankų darbo.

Moralas – natūralią, organišką be demagogijos, barnių, insinuacijų, kontroversijų vieningo jausmų pakylėjimo akimirką (niekas nesako – šventę) žmonių padermei teks susigrąžinti.

Tokių vis dėlto būta – kad ir kai žmogus ėmė kilti į kosmosą, ar kuomet žmonija (kaip patetiškai beskambėtų) stebėjo paskutines popiežiaus Jono Pauliaus II gyvenimo akimirkas.

Ir, panašu, tai užtruks ilgiau, nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Arba gal nebėra reikalo susigrąžinti.