Prieš kurį laiką jau sakiau, kad kuo mažiau laimės konservatorių – tuo geriau bus Lietuvai.

Suprantu mane skaitančius: jūs įvairūs, nuo man artimų pažiūromis iki manęs nemėgstančių. O kur dar taip vadinami troliai, ir ypač – pagal užsakymą. Jie man labiausiai patinka, nes gerai atspindi dalies konservatorių rinkėjų galvoseną. Tai sudaro galimybę pakartoti, kodėl šį kartą ypač reikia, kad kuo mažiau būtų išrinkta konservatorių.

Kai kas argumentuoja, kad aš iš principo nemėgstu konservatorių, jų net nekenčiu. Anaiptol, jų tarpe turėjau ir turiu gerų pažįstamų, su kuriais įvairiais klausimais sutardavome.

Galima būtų neįvardinti I. Degutienės ar V. M. Čigrėjienės, Č. Stankevičiaus ar kitų ankstesnių Seimo narių, su kuriais puikiai sutardavau. Šiandien galėčiau sutarti ir su K. Starkevičiumi, ir su S. Jovaiša, ir su dar keletu jų komandos narių.

Bet A. Ažubalis, L. Kasčiūnas, A. Anušauskas, Ž. Pavilionis, D. Kreivys ir dar daug kitų – deja, su jais labai sunku rasti sąlyčio taškus ir bendrą kalbą. Jaučiu, kad ir nepartinei I. Šimonytei bus labai nelengva su jais. O kur dar šešėlinis Vytautas!

Bet dabar apie aritmetiką.

Mat „konservatyvūs peliukai“ iš visuomeninio transliuotojo ekrano, išgirdę mano nuostatas, labai sunerimo ir „šoko į pagalbą TS-LKD“. Smagu, kad peliukai užkimba. O juk ir peliukai po savęs palieka kai ką, kas lengvai aptinkama po jų apsilankymų. Ir atrodo, kad paliko ir šį kartą.

Taigi, peliukai iš LRT, pirmiausia – apie aritmetiką.

Už TS-LKD sąrašą balsavo 290035 rinkėjai, už Laisvės partiją – 105422 rinkėjai, už Liberalų sąjūdį – 79311 rinkėjų. Ši marga ir prieštaringa dešinė turi 464768 rinkėjus.

Tuo tarpu už LVŽS balsavo 204482 rinkėjai, už DP – 110547 rinkėjai, už LSDP – 108242 rinkėjai, už LSDDP – 37043 rinkėjai ir už LLRA – 56353 rinkėjai. Tai irgi marga ir ne visais klausimais sutarianti kairioji rinkėjų dalis, iš viso turinti 516667 rinkėjus.

Neatėjo į rinkimus 1289331 rinkėjas, bet konservatorių rinkėjų jų tarpe labai mažai. Mat jie nuo Vytauto laikų labai drausmingi. O nusivylusių, skurdo rizikoje esančių čia – daug. Tai pasyvi, iš esmės daugiausia kairioji, elektorato dalis.

Tad aritmetika tokia – TS-LKD, gavusi tik 12% palaikymą nuo visų rinkėjų balsų, gali staiga įgyti neproporcingą daugumą Seime dėl mažo rinkėjų aktyvumo arba dėl mūsų rinkimų sistemos aritmetikos.

Taip TS-LKD gali primesti savo valią didelei daliai Lietuvos. Štai ir jų „jėga“. O didžioji dalis kairiųjų, taip pat ir liberalesnis rinkėjų sparnas, bus kur kas mažiau atstovaujami.

Štai atsakymas peliukams – norint geriau atstovauti platesnę Lietuvos rinkėjų dalį, reikia mažiau konservatorių Seime. Tada ir nepartinei Ingridai bus lengviau susikalbėti su savais. Tad padėkime Ingridai, balsuokime už KITUS.

Toliau jau ne apie aritmetiką, o apie skirtingą vaizdą daugelyje vienmandačių apygardų.

Net 38 apygardos gali nulemti, ar bus galimos platesnės ir kompromisinės koalicijos, galinčios geriau atspindėti platesnį Lietuvos rinkėjų interesų spektrą.

Akivaizdu, kad aš agituoju už visus 12 LSDP kandidatų. Akivaizdu, kad ten, kur yra kairesni kandidatai prieš dešiniuosius, linkiu sėkmės kairesniems. O ten, kur liberalesni prieš konservatorius, siūlau palaikyti liberalesnius. Aš savo Senamiesčio-Žvėryno apygardoje šį kartą balsuosiu už Viktoriją Čmilytę-Nielsen. Nors jos programoje yra daug keistų dalykų.

Štai teiginys „Garantuotos Žmogaus laisvės – tvirta Valstybė!“ O kur dar ir garantuotos žmogaus teisės ir pareigos, ir dar – atsakomybė bei solidarumas?! Nėra tokių dalykų, miela Viktorija? Ar tikrai? Ar tik viena Laisvė vaikšto po tvirtą valstybę?

Visiškai iš lubų nuimtas atrodo teiginys „mažindami GPM ir PVM, suvienodindami NPD su MMA bei peržiūrėdami mokesčius, sieksime adekvataus ir sąžiningo atlyginimo“. Nebus įmanoma gauti sąžiningo atlyginimo pagal šią formulę. Ypač smagu, Viktorija, kad „peržiūrėsit mokesčius“, na ir tada pamatysite, kad geriausia – tik peržiūrėti!

Smagu, labai konkretu, ir labai jau gumine liberalizmo formule atsiduoda.

Bet vis tiek, dėl to, kad būtų mažiau konservatorių, balsuosiu už Viktoriją. Gal ji su Ingrida lengviau susikalbės. Ir gal kartu negalės sudaryti konservatorių dominuojamos daugumos.

Tad visiems sėkmingo ir aktyvaus antro turo. Ateikime aktyviau. Kitaip nenustebkite konservatorių skaičiaus padidėjimu Seime.